Meteen naar de content

Eieren kunnen geen kwaad maar wel op bepaalde voorwaarden

Updated op april 19, 2024

Les œufs, c’est bon, mais sous conditions
Er wordt gezegd dat zwangere vrouwen eieren negen maanden uit hun bord moeten verbannen. Dat is niet zo. Op voorwaarde dat je enkele voorzorgsmaatregelen treft. 

 

Waarom u geen neen hoeft te zeggen

 

Het eiwit is rijk aan proteïnen van hoge biologische waarde en levert, net zoals vlees of vis, heel wat aminozuren aan die essentieel zijn voor de opbouw van de spiermassa. Het eigeel bevat dan weer antioxidanten en choline, een voedingsstof die noodzakelijk is voor de ontwikkeling en werking van de hersenen.

Eieren zijn rijk aan vitamine A en D, die belangrijk zijn voor de opbouw van het skelet. Door hun hoge ijzergehalte dragen eieren bij tot de aanmaak van rode bloedcellen en ze gaan dus bloedarmoede tegen.
Eieren zijn het ingrediënt bij uitstek voor vele recepten. Ze bevatten weinig calorieën (145 kcal/100 g), op voorwaarde dat ze natuurlijk niet gebakken worden of verdronken in een laag mayonaise. Ideaal dus om gezond te variëren.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, doen eieren het cholesterolgehalte niet stijgen als je ze met mate eet en je nog geen last hebt van een te hoog cholesterolgehalte. Je mag tot 4 eieren per week eten, tenzij je arts dat afraadt.

 

Wanneer je ze beter niet eet

  • Als ze rauw zijn:

in de schaal, voor het binden van een saus, en bij de bereiding van chocolademousse of zelfgemaakte mayonaise. Rauwe eieren kunnen immers listeria- of salmonellabacteriën bevatten, die erg gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap. Eet eieren steeds hardgekookt.

 

  • Als de schaal gebarsten is:

ziektekiemen kunnen binnengedrongen zijn, wat een risico op listeriabesmetting met zich meebrengt. Gooi ze dus zonder meer in de vuilnisbak!

  • Als de schaal vuil is:

was de schaal niet, want dan laat die gemakkelijker ziektekiemen door. Was wel systematisch je handen nadat je een ei hebt vastgehouden want dat kan salmonellabacteriën bevatten zonder dat die met het blote oog waarneembaar zijn.

  • Als de eieren te oud zijn:

eieren blijven maximaal 21 dagen in de winkelrekken nadat ze door de kip gelegd zijn. Hardgekookte eieren blijven twee weken goed, maar je eet ze beter zo snel mogelijk op.

Ga ook steeds voor eieren van scharrelkippen.

Meer artikels

Eczéma atopique : conseils à la maison (température, acariens, tabac, literie, animaux…)
Atopisch eczeem: tips voor thuis (temperatuur, mijten, roken, beddengoed, huisdieren …)
Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela. Lees meer
Laver bébé : Les gestes d'hygiène essentiel
Het toilet, een essentieel gebaar voor de hygiëne
De kwetsbare huid van je baby is ook rijk aan uniek celkapitaal dat absoluut beschermd moet worden. Elke dag heeft het specifieke verzorging nodig om... Lees meer
Eczéma atopique : influence du climat et des saisons sur l'apparition des poussées ?
Klimaat en seizoenen: invloeden op atopisch eczeem?
Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela. Lees meer
Ontdek meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}