Questions fréquentes

Veelgestelde vragen

Heeft borstvoeding een positieve of negatieve invloed op atopisch eczeem?

 

Over deze vraag zijn de meningen echt verdeeld. Sommigen raden borstvoeding aan omdat het de baby beter kan beschermen tegen allerlei infecties en allergieën. Dat klopt. Anderen zeggen dat mama's van een kind met reeds een allergie bepaalde voedingsmiddelen van hun menu zouden moeten schrappen om geen allergenen door te geven. Het nut van die voorzorgsmaatregel is echter nog niet duidelijk aangetoond. Praat er best gewoon over met uw arts. Atopisch eczeem houdt slechts zelden verband met een voedselallergie, dus er zou geen reden mogen zijn om geen borstvoeding te geven als u dat graag wilt doen. Integendeel!

 

Van welke specifieke verzorgingsproducten en behandelingen kan ik elke dag gebruikmaken om het atopisch eczeem van mijn baby te verzorgen?

 

Kies emollientia om dagelijks te gebruiken! Dankzij de verrijkte formules van die speciale verzorgingsproducten voor baby's en kinderen kan de lipidenlaag van de huid van uw baby immers opnieuw worden opgebouwd en wordt de huidbarrière weer hersteld en beschermd. Een andere uitzonderlijke eigenschap: ze kunnen het jeukende gevoel en de drang om te krabben meteen tot 95% verminderen! Dat geldt voor de producten van Mustela, zoals de Stelatopia Emolliërende Balsem en de Stelatopia Emolliërende Crème. Breng ze minstens één- of tweemaal per dag aan (zie onze tips voor het aanbrengen), bijvoorbeeld na het badje, of zelfs tijdens of in het badje. Kortom, ze staan garant voor intieme momenten om atopisch eczeem te verzorgen. De enige voorzorgsmaatregel: tijdens een opstoot mag u ze niet aanbrengen op de vochtige letsels. Uw arts zal in dat geval de beste behandeling voorschrijven (zie: Atopisch eczeem verzorgen).

 

Mag ik mijn kind inenten als het atopisch eczeem heeft?

 

Natuurlijk! Vaccins maken atopisch eczeem niet erger en beschermen uw baby bovendien tegen allerlei ziektes zoals difterie, tetanus en polio. En ook al is de kans tegenwoordig klein dat uw kind nog in aanraking komt met die infecties, een correcte vaccinatie is altijd een pluspunt. Wel wordt aangeraden om de afspraak nog even uit te stellen als uw kind een opstoot heeft, gewoon om hem niet nog meer ongemak te bezorgen!

 

Op welke momenten heeft mijn kind kans op een opstoot van atopisch eczeem?

 

Dat valt onmogelijk te voorspellen want alles hangt af van de atopische aanleg en de gevoeligheid van uw kind. We kunnen alleen bevestigen dat atopisch eczeem periodes zonder symptomen afwisselt met opstoten. Die periodes zonder symptomen kunnen worden bevorderd met de juiste verzorgingsproducten, bijvoorbeeld speciale emollientia voor baby's en kinderen, gecombineerd met enkele dagelijkse voorzorgsmaatregelen zoals het regelmatig verluchten van de ruimtes thuis of het vermijden van activiteiten waarvan uw kind te hard gaat zweten. Er is overigens wel meer kans op opstoten wanneer uw baby tandjes krijgt of een hevige verkoudheid heeft opgelopen, dus als uw baby in medische termen een infectie aan de neus-keelholte heeft.

 

Atopisch eczeem is erfelijk. Is de hevigheid van de opstoten dan ook erfelijk?

 

Zeker niet! Maak u dus geen zorgen als u of uw partner al eens te kampen had met ernstige opstoten en hevige jeuk. Uw kind heeft "zijn eigen" atopisch eczeem, dat ondanks uw eigen ervaring mild kan zijn.

 

Laat atopisch eczeem sporen en littekens na op de babyhuid?

 

Nee! Ook niet als de roodheid ernstig is en verandert in vochtige letsels en uiteindelijk in een korstje (zie: De huid met neiging tot atopie herkennen). Dat is al goed nieuws. Maar er is nog meer: atopisch eczeem is niet besmettelijk en zwakt vaak af met het ouder worden!

 

Moeten bepaalde voedingsmiddelen worden vermeden om opstoten van atopisch eczeem te voorkomen?

 

Niet noodzakelijk. Atopisch eczeem wordt zelden uitgelokt door een voedselallergie of -intolerantie. Praat er bij twijfel best over met uw arts. Toch kunnen sommige voedingsmiddelen bij aanraking met de huid wel irriterend zijn. Op het moment van het inslikken kan het contact met de mond of de mondhoeken het immuunsysteem prikkelen en dus een opstoot bevorderen. Raadpleeg ook in dat geval gerust een dermatoloog of allergoloog als u twijfelt!

 

Mijn kind heeft tijdens een opstoot van atopisch eczeem opgezette klieren. Is dat normaal?

 

Ja, dat kan gebeuren! Tijdens een opstoot is de huid immers ontstoken (zie ons dossier over atopisch eczeem). Het lichaam verdedigt zich daartegen, wat al voldoende aanleiding kan zijn voor opgezette klieren. Denkt u echter dat er sprake is van een superinfectie van de letsels? Wees gerust, dat komt zelden voor. Wilt u zekerheid? Raadpleeg dan uw arts.

 

Wat is het verschil tussen atopisch eczeem en contacteczeem?

 

Ze hebben maar één ding gemeen: het zijn allebei allergische reacties! Daarnaast is atopisch eczeem vaak erfelijk. Het kan al tijdens de eerste levensmaanden van uw baby tot uiting komen, maar vermindert meestal naarmate hij ouder wordt(1). Periodes zonder symptomen worden afgewisseld met opstoten waarvoor doorgaans geen duidelijke aanleiding gevonden wordt. Contacteczeem kan dan weer op elke leeftijd voorkomen, maar meestal vanaf de adolescentie of op volwassen leeftijd. Over de oorzaak bestaat geen twijfel: de huid reageert zodra ze in contact komt met welbepaalde producten of stoffen: oplosmiddel, nikkel, geneesmiddelen, rubber ... Zodra het verschijnt, kan het worden tegengehouden met bepaalde verzorgingsproducten. Dat is bij atopisch eczeem niet het geval: dat evolueert tijdens een opstoot volgens een bepaald patroon.

 

Kan ik iets doen om opstoten van atopisch eczeem te voorkomen?

 

Het ontstaan van atopisch eczeem valt niet helemaal te voorkomen, maar enkele voorzorgsmaatregelen kunnen de symptomen wel daadwerkelijk helpen vermijden. Om te beginnen kunt u vertrouwen op de speciale emolliërende verzorgingsproducten voor baby's en kinderen. Daarmee wordt de lipidenlaag van de babyhuid weer opgebouwd zodat de huidbarrière kan worden hersteld en beschermd. Ze helpen tevens het jeukende gevoel meteen tot wel 95% te verminderen! Tot slot kunt u ook aan enkele zaken extra aandacht besteden in het dagelijkse leven. Die zullen de omgeving beter maken voor uw kind. De meeste daarvan zijn niet moeilijk: uw huis verluchten, niet vergeten om de knuffels af en toe eens in de wasmachine te stoppen ...µ

 

(1) Lees ook: "Wanneer mag men verwachten dat de symptomen van dermatitis verbeteren of zelfs verdwijnen?"

Réagissez à cet article

Envoyer par Email