Meteen naar de content

Hoe goed eten tijdens het geven van borstvoeding aan baby?

7 min Updated op mei 31, 2024

Femme qui mange du riz avec son bébé dans les bras
Door te beslissen om je kind borstvoeding te geven, heb je ervoor gekozen om op de meest natuurlijke manier te reageren op zijn voedingsbehoeften. Zorg ervoor dat je je bord goed organiseert zonder een bepaald dieet te volgen, zodat alleen de voedingsstoffen die de groei van je baby bevorderen, door je melk gaan.

 

Gezonde voeding is de basis

Je lichaam is net als jou fantastisch! Dat heeft het bewezen tijdens die 9 maanden waarin je kleintje is gegroeid. En je kan erop vertrouwen dat het je ook daarna zal blijven helpen om je baby het beste te bieden.

Al sinds het begin van je zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op de borstvoeding en je melk zal uiteraard van goede kwaliteit zijn. Eet gewoon gezond en evenwichtig om de natuur een handje te helpen:

Op je menu staan: 5 porties fruit en groenten per dag, 4 melkproducten, graanproducten (brood, pasta, rijst) of peulvruchten bij elke maaltijd, en eiwitten (vlees, vis, eieren). Vergeet ook niet om voldoende te drinken, zonder nodeloos te overdrijven: je lichaam kan niet zonder water, maar meer dan 1,5 à 2 liter per dag zal je melkproductie niet verhogen!

Eet alles, maar...Tijdens de borstvoedingsperiode mag je alles eten, maar met mate: dubbele hoeveelheden verbeteren de kwaliteit van je melk niet langer. De samenstelling van de moedermelk (vetten en vitamines) wordt echter wel deels beïnvloed door wat je eet, dus probeer altijd gezond en evenwichtig te eten met veel groenten, fruit en eiwitten met een hoge biologische waarde. En cafeïne en alcohol kan je beter beperken of zelfs vermijden want die worden na 1 à 3 uur in je melk opgenomen…Wacht met je sporadisch kopje koffie of glaasje champagne altijd tot het einde van een voeding.

 

 

Wees niet zuinig met calcium 

Tijdens de borstvoedingsperiode worden de calciumreserves in je lichaam extra veel aangesproken. Het verlies van dat mineraal moet je dus compenseren om je beenderen gezond te houden én uw baby goed te kunnen voeden, want die heeft voor de ontwikkeling van zijn beendergestel veel calcium nodig.

Waarin zit calcium? Yoghurt, melk, zuivelproducten, kaas…Calcium zit in veel voedingsmiddelen en met 4 melkproducten per dag krijg je zeker voldoende binnen. Het is wel belangrijk om te weten dat smeerkaas en geiten- of schapenkaas vaak weinig calcium bevatten, in tegenstelling tot harde kazen (gruyère, comté …). Ook sommige soorten mineraalwater die rijk zijn aan calcium, kunnen voorzien in je dagelijkse behoefte. Je baby kan via de moedermelk geen listeria en salmonella oplopen dus zonder contra-indicaties is er geen reden meer om de kazen met rauwe melk te mijden die tijdens je zwangerschap werden afgeraden. Toch is het mogelijk dat je tijdens de borstvoedingsperiode geen melkproducten meer mag eten als je baby allergisch blijkt te zijn voor de eiwitten in koemelk (krampen, opgeblazen buik).

 

Ijzer is belangrijk

IJzer is een oligo-element dat het lichaam niet zelf kan aanmaken. Een ijzertekort doet de hoeveelheid rode bloedlichaampjes dalen waardoor je sneller moe wordt en gemakkelijk vatbaar bent voor infecties. Bovendien heeft ook je baby het ijzer in je moedermelk nodig om zijn bloedvolume op peil te brengen…Neem daarom voldoende ijzer in. Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen met veel ijzer en vermijd te veel koffie, thee en wijn, die de opname van ijzer door het lichaam belemmeren.

Waarin zit ijzer? Niet iedereen vindt ze lekker, maar bloedworst en orgaanvlees bevatten de grootste hoeveelheid ijzer. Hetzelfde geldt voor rundvlees, eend, schaal- en schelpdieren (oesters en venusschelpen). IJzer van dierlijke oorsprong mag dan wel beter opgenomen worden tijdens de spijsvertering, ook in peulvruchten (linzen, kikkererwten), volkoren granen (tarwekiemen) en sommige groenten (tuinkers, broccoli en de beroemde spinazie van Popeye) zit voldoende ijzer.

 

 

Vergeet uw essentiële vetzuren niet

Je lichaam heeft vetten nodig en vooral de onverzadigde vetzuren (vetten van plantaardige oorsprong en van vis) zijn essentiële vetzuren die je lichaam niet kan missen maar ook niet zelf kan produceren. Neem er voldoende in want ze zijn onontbeerlijk voor de goede ontwikkeling van de hersenen van je kleintje en voor het evenwicht van je zenuwstelsel. Ze zouden zelfs het risico op een postnatale depressie beperken. Verzadigde vetzuren (vleeswaren, vet vlees) hoeft je niet volledig te mijden, maar wees er wel zuinig mee.

Waarin zitten vetten? Essentiële vetzuren en in het bijzonder omega 3 zitten voornamelijk in vette vis (zalm, sardines...) en sommige oliën (koolzaadolie, notenolie). Twee dagelijkse soeplepels koolzaadolie over uw rauwkost volstaan zelfs al om te voorzien in je behoefte aan omega 3.

 

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen 

Via borstvoeding geef je je baby goede voedingsstoffen, maar soms ook minder goede… Vermijd of beperk in zijn belang:

Pinda’s: als voedselallergieën bij jou in de familie zitten, dan bestaat de kans dat ook je baby er eentje ontwikkelt. Eet daarom tijdens de borstvoedingsperiode best geen voedingsmiddelen met pinda’s en vraag raad aan je arts.

Sojaproducten: nadelige effecten zijn nog niet aangetoond, maar sojaproducten (sojamelk, tofoe…) worden afgeraden omdat ze fyto-oestrogenen bevatten die in de moedermelk terechtkomen. Vermijd ook voedingssupplementen met soja.

Cafeïne: zit in koffie en komt eveneens in je moedermelk terecht. je baby verwerkt dit minder snel dan jezelf, dus drink niet meer dan 3 tassen per dag want anders kan je kleintje tijdelijk extreem prikkelbaar zijn.

Alcohol: het spreekt voor zich dat je alcoholische dranken net als tijdens je zwangerschap moet vermijden zolang je borstvoeding geeft...

Tabak: als je nog niet bent gestopt met roken, doe dan je best om nu zo weinig mogelijk te roken en doe het minstens 2 uur voor een volgende voeding zodat de hoeveelheid nicotine, teer en koolstofmonoxide in je moedermelk lager is.

Meer artikels
Maman qui allaite son bébé nue
Borstvoeding: fabels en feiten. Ontdek wat waar is en wat niet!
L’allaitement alimente bien des « on dit » ! Entre les expériences, souvent contradictoires, qui vous ont été relatées, vous vous sentez un peu perdue... Lees meer
Maman allaitant son bébé
Met vertrouwen borstvoeding geven
Borstvoeding of flesvoeding? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de juiste reflexen? Ontdek ons advies over hoe je met een gerust hart borstvoeding kunt geven Lees meer
femme sur un canapé qui masse sa jambe
Verwen na de baby ook je huid!
Droom je van een soepel en stevig perzikhuidje zoals dat van je baby? Kies de juiste verzorging om meteen komaf te maken met die kleine... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}