Meteen naar de content

Waarom je ook op je tanden moet letten

3 min Updated op juni 17, 2024

femme souriante au vord de la piscine avec robe à points
Wanneer je zwanger bent schuif je dat tandartsbezoek al snel op de lange baan… Onterecht. De hygiëne en gezondheid van je gebit kan een effect hebben op je zwangerschap en vice versa.

 

Het tandvlees wordt gevoeliger

 

Door het veranderende hormonale evenwicht worden alle weefsels tijdens de zwangerschap kwetsbaarder. Ook het tandvlees ontsnapt daar niet aan: het is meer gezwollen en soms pijnlijk. Op het gebied van bacteriën vermindert ook de natuurlijke afweer. Daardoor kan je bloeden als je in een appel gebeten hebt of je tanden hebt gepoetst. Zo’n ontsteking moet snel worden behandeld om de gezondheid niet te schaden. Als je in zo’n situatie geneigd bent je tanden minder grondig te poetsen om geen bloedingen te veroorzaken, dan krijgt tandsteen alle kansen om te blijven plakken waardoor het risico op parodontitis toeneemt. Om het poetsen aangenamer te maken, gebruikt je liefst een zachte tandenborstel en kies tevens een andere tandpasta als uw gebruikelijke tandpasta plotseling een onaangename smaak heeft: ook dat is een verrassend maar klassiek neveneffect van de zwangerschap!

 

Misselijkheid kan je tandglazuur aantasten

 

Wanneer je regelmatig misselijk bent en moet braken, wordt de pH van de mond zuurder. Het glazuur van je tanden krijgt dan te kampen met snellere afslijting, verliest zijn glans en wordt poreuzer. Een behandeling van de misselijkheid is daarom even belangrijk om een mooie glimlach te behouden. Om die hoge zuurtegraad te neutraliseren, kan je je mond best spoelen met een door je tandarts aanbevolen formule met fluor (of een glas water met een beetje natriumbicarbonaat erbij) dan meteen in de aanval te gaan met een tandenborstel en tandpasta: sommige tandpasta's kunnen de zuurtegraad verhogen en het poetsen veroorzaakt mogelijk ... opnieuw misselijkheid!

 

Infecties zijn absoluut te vermijden

Met een goede mond- en tandhygiëne en een regelmatig bezoek aan je tandarts kan je een infectie voorkomen of snel behandelen. Zo’n infectie blijft niet altijd beperkt tot de tand in kwestie, maar kan via de tandzenuw naar de rest van het lichaam sluipen en zich verspreiden tot in het hart, de ogen, de spieren en dus ook de hartspier …

Maak bij twijfel of het kleinste vermoeden van een infectie zeker meteen een afspraak.

 

Bescherm je skelet

Wist je dat de kaak het belangrijkste beweegbare gewricht van het lichaam is? De kaak is immers verantwoordelijk voor het algemene evenwicht en het tandengeknars waarbij de tanden de hele tijd over elkaar schuiven – vooral 's nachts – en op die manier gewrichtspijn veroorzaken … Zo kan een slechte occlusie (door tanden die niet recht boven elkaar staan of een slecht functionerend kaakgewricht) spanningen veroorzaken aan de bovenkant van de schedel, ter hoogte van de halswervels, de wervelkolom en de heupen. Die kunnen het evenwicht van heel je skelet negatief beïnvloeden. En omdat je rug tijdens de zwangerschap al zwaar belast zal worden, mag je niet langer wachten.
Een algemeen mondonderzoek is dus aan te raden om te controleren of alles in orde is.

Indien nodig kan de tandarts voorschrijven om ’s nachts een beugel te dragen. Dat is misschien niet zo sexy, maar … wel heel doeltreffend!

Meer artikels
Photo d'une femme enceinte qui casse un oeuf contre un bol
Eieren kunnen geen kwaad maar wel op bepaalde voorwaarden
Er wordt gezegd dat zwangere vrouwen eieren negen maanden uit hun bord moeten verbannen. Dat is niet zo. Op voorwaarde dat je enkele voorzorgsmaatregelen treft. Lees meer
Femme enceinte brune qui cuisine des légumes
Een goede doorvoer… het speelt op het bord!
Een op de twee zwangerschappen gaat gepaard met luie doorvoer. Een situatie die gemakkelijk kan worden verholpen door de samenstelling van de menu's te herzien.... Lees meer
Photo d'une échographie d'un bébé
Instructies voor een tabakvrije zwangerschap
Het is bekend dat tabak schadelijk is, maar stoppen met roken blijft een moeilijke stap... Mama-to-be en een roker? Stop met je schuldig te voelen... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}