Meteen naar de content

De weg naar zindelijkheid

4 min Updated op juni 3, 2024

Enfant blond assis sur son pot rose
Proper worden is een belangrijke fase voor de allerkleinsten: stap voor stap de luiers verlaten en de natuurlijke behoefte leren beheersen is een deel van groot worden. In de meeste gevallen gebeurt deze evolutie zeer natuurlijk: 8 op de 10 kinderen blijven spontaan proper. Ontdek onze tips om je kind beter bij te staan tijdens deze ontwikkeling!

Gemiddeld wordt een kind overdag zindelijk rond twee jaar en een half en ‘s nachts wanneer hij 3 jaar is. Er bestaan echter grote verschillen tussen het ene en het andere kind en het is essentieel dat je je kleinste laat evolueren volgens zijn eigen ritme. Maar hoe ontdek je het juiste moment? Door je kind te observeren!

Onmiskenbare signalen

Wanneer je kind 18 maanden, 2 jaar of ouder is, is het tijd om hem voor te stellen aan het potje. Wanneer hij aangeeft dat hij wil dat je zijn luier wisselt, probeert hij de luier af te krijgen, hij huilt tijdens de luierwissel en klaagt wanneer de luier vol is. Schenk ook aandacht aan zijn expressies: vaak geven kinderen die klaar zijn om proper te worden dat zelf aan (een gebaar, houding of woord) voor dat ze hun behoefte doen. Het is dan aan jou om hem snel naar het potje te brengen. Als je kind gelukkig is wanneer hij zit en het “lukt”, dan ben je op het juiste pad! Indien hij daarentegen huilt wanneer hij het potje ziet, of gaat zitten zonder dat er iets gebeurt, dan is het waarschijnlijk te vroeg. Stel het dan nog enkele weken uit.

 

Niet te vroeg en niet te laat

Het is totaal onnuttig om van te kleine kinderen te verwachten dat ze proper zouden worden: zolang ze hun sluitspieren niet kunnen controleren, kunnen ze zich onmogelijk inhouden. Houd, langs de andere kant, wanneer ze vragen om hem af te laten, je baby niet gewoon voor het gemak in luiers, ook al hebben ze ongelukjes. Als je hen tegenhoudt bij hun drang om op te groeien, riskeer je een achteruitgang en kan het kind terugvallen in de rol van een baby met luiers. De weg naar zindelijkheid zal op die manier moeilijker worden.

 

Een geleidelijk proces

Hoewel sommige kinderen van de ene op de andere dag proper blijven, leren de meesten het geleidelijk aan. Wees geduldig en positief vanaf dat ze uit de luiers zijn, ook wanneer ze een ongelukje hebben: het is zeer belangrijk om niet geërgerd te reageren en geen druk uit te oefenen, dat kan hen overstuur maken. De zomer is het ideale seizoen om luiers achterwege te laten: je kan je baby naakt of zonder veel kleren laten rondlopen en het is makkelijker om kleine ongelukjes op te kuisen.

 

Proper overdag… en ‘s nacht?

Meestal komt de zindelijkheid ‘s nachts enkele maanden na het proper blijven overdag. Vanaf dat je kind proper blijft, zonder ongelukjes, wanneer hij wakker is, kan je beginnen met hem een dutje te laten doen zonder luier: waarschijnlijk zal hij in staat zijn om zich in te houden. Kijk naar zijn luier ’s ochtends en als deze vaak proper is, dan is het tijd om de luier ook ’s nachts achterwege te laten. Weet wel dat het mogelijk is dat je kind ‘s nachts nog redelijk lang een luier nodig heeft, zonder dat dit een probleem is. Bedplassen wordt pas als een probleem gezien na de leeftijd van 5 jaar. Raadpleeg in dat geval een pediater.

 

Deadline: ‘ik ga naar school’

Wat als je kind voor het eerst naar school gaat en hij nog niet proper blijft ? Probeer niet te ongeduldig te zijn: vaak heeft het voorbeeld van klasgenootjes en de drang om erbij te horen wonderbaarlijke effecten. Veel kinderen worden proper wanneer ze net naar school gaan. Enkele ongelukjes tijdens de eerste schoolweken zijn trouwens zeer normaal: de leerkracht zal waarschijnlijk vragen om een extra set kledij mee te geven, voor het geval dat. Wat er ook gebeurt, geef je kind geen uitbrander: het zal de situatie enkel complexer maken. Tolerantie, vertrouwen in hem en aanmoedigingen zijn de beste manieren om hem te laten (op)groeien in harmonie.

 

Meer artikels
enfant qui se brosse les dents et femme qui se brosse les dents le tient
Voor het eerst tandjes poetsen
Heeft je baby zijn eerste tandjes gekregen? Dan is het belangrijk om die vanaf nu al goed te verzorgen! Op het vlak van tandhygiëne moet... Lees meer
Bébé debout qui tient dans ses mains une basket blanche
Eerste stapjes, eerste schoentjes
Je baby is klaar voor zijn eerste paar schoentjes, maar hoe vind je de juiste schoentjes tussen de tientallen modellen die in de etalages te... Lees meer
Terrains de jeux en Belgique Drongengoed cabane en bois dans la forêt
12 speeltuinen in België voor echte avonturiers ♡
‘Mamaaaaa, papaaaaa… Gaan we naar de speeltuin?’Ben je de schommel op het speelpleintje om de hoek beu gezien en weet je niet waar nog inspiratie... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}