Meteen naar de content

De gangbare opvattingen

6 min Updated op juni 4, 2024

Visage d'un bébé qui dort
Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela.

 

Ik vermijd dermocorticoïden bij mijn baby.

Dermocorticoïden bevatten cortisone en zijn daardoor controversieel. Daar is echter geen reden voor! Wat belangrijk is om te weten: ze hebben geen bijwerkingen zoals corticoïden die via de mond worden ingenomen. Dermocorticoïden worden bij opstoten eenmaal per dag alleen op de rode vlekken van de huid aangebracht. Ze zijn ongevaarlijk voor zowel zuigelingen als kinderen en adolescenten (zie ons dossier over atopisch eczeem). Ze zijn bijzonder doeltreffend voor een snelle behandeling van ontstekingen.

Voor het gebruik van dermocorticoïden als aanvulling op je emolliërende verzorgingsproducten moet u de instructies van uw arts goed opvolgen om de roodheid en jeuk te laten verdwijnen. Dermocorticoïden kunnen er ook mee voor zorgen dat je baby sneller weer goed kan slapen en een betere levenskwaliteit krijgt.

 

De melk die mijn baby krijgt, kan een invloed hebben op het atopische eczeem

Raadpleeg bij twijfel zeker je arts. Die kan de nodige testen voorschrijven om een eventuele voedselallergie op te sporen en te achterhalen wat je baby niet meer mag eten of drinken. Koemelk – en meer bepaald de eiwitten erin – is niet noodzakelijk de schuldige, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht! De beste behandeling die momenteel bekend is voor de preventie en verzorging, bestaat in het dagelijkse gebruik van emolliërende verzorgingsproducten en de voorgeschreven dermocorticoïden voor de roodheid bij opstoten (zie: Het ontstaan van atopische dermatitis voorkomen.

 

Het atopische eczeem bij mijn kind zal uitmonden in astma

De verwarring ontstaat vaak doordat rond de leeftijd van twee jaar astma kan verschijnen op het moment dat het atopisch eczeem net begint te verminderen. Beide aandoeningen staan nochtans los van elkaar. Het atopisch eczeem van je baby wordt veroorzaakt door de aanleg voor atopie. Zijn immuunsysteem reageert met andere woorden te hevig op allergenen. Dat kan zich evengoed vertalen in een bindvliesontsteking, hooikoorts en astma; dat zijn allemaal andere mogelijke aandoeningen die naast eczeem kunnen bestaan. je baby kan, afhankelijk van de graad van atopie, een of meerdere van die aandoeningen krijgen zonder dat die verband houden met elkaar.

 

Ik kan niet met mijn kind naar de zee of het zwembad omdat het atopisch eczeem heeft

Fout, integendeel! Zwemmen is een goede activiteit want je kind zweet minder en het risico op jeuk wordt dus minimaal. Voor een perfect moment van ontspanning moet je eerst enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen. Deze zijn voornamelijk het gebruik van een Stelatopia Emolliërende crème of een Zonnespray met zeer hoge bescherming, zonder parfum, speciaal ontwikkeld voor baby's en kinderen, geschikt voor de huid met neiging tot atopie en met een hoge beschermingsfactor bij blootstelling aan de zon.

Daarna kan je kind zich volop uitleven in het water! (lees hierover onze goede gewoonten op vakantie).

 

Ik breng mijn kind liever niet naar de opvang of de school als het een opstoot van atopisch eczeem heeft.

Onterecht! Atopisch eczeem is niet besmettelijk. je baby hoeft dus niet thuis te blijven. Licht voor zijn eigen comfort wel best het team in dat overdag op hem zal passen (lees onze tips om de opvang of de school te informeren).

Die mensen kunnen je kind dan extra aandacht geven, begrijpen waarom het soms wat humeurig is ... Daarna houdt niets je nog tegen om hem later op de dag zelf nog wat extra te vertroetelen als je dat graag wilt.

 

Roodheid, jeuk, gevoelige huid, huid met neiging tot atopie ...: geen huisdieren?

En waarom niet? Natuurlijk moet elk contact met allergenen vermeden worden om het immuunsysteem van je kind niet te prikkelen. En haartjes of pluimen horen daar vaak ook bij. Toch is een allergische reactie niet altijd een noodzakelijk gevolg. Als je voor de geboorte van uw baby al een kat, hond of hamster in huis had, dan is je kleintje er dankzij dat vroege contact misschien niet meer gevoelig voor. Raadpleeg best eerst een arts om te weten of testen nodig zijn.

Als de allergie voor de trouwe vriend van je kindje toch wordt bevestigd, moet je uiteraard enkele voorzorgsmaatregelen treffen. Zo mag het dier niet meer in bepaalde ruimtes of in de zetel (zie onze tips voor thuis). En als je nog geen dieren had, maar je kind droomt er wel van, dan kan een mooi aquarium hem blij maken!

 

Atopisch eczeem is gewoon een kwestie van stress.

Atopisch eczeem is in de eerste plaats een allergische aandoening, die vaak erfelijk is. Ze kan daarentegen wel stress veroorzaken: willekeurige opstoten, jeuk, vermoeidheid ... Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders of naasten, die zich machteloos kunnen voelen. En die stress kan een factor zijn die het atopische eczeem nog versterkt. Liefkozende verzorgingsrituelen of praten met je kleintje om uit te leggen wat atopisch eczeem is, kunnen een eerste stap zijn om de rust wat te laten terugkeren.

Meer artikels
Vêtements bébé pliés sur une commande avec à coté une peluche mouton
Atopisch eczeem: tips voor thuis (temperatuur, mijten, roken, beddengoed, huisdieren …)
Ontdek al onze tips die je thuis kunt toepassen om het atopisch eczeem van je kind te beperken. Lees meer
bebe dans l'eau avec bouée brassard
Zwemmen, sporten, spelen: wat mag mijn kind met atopisch eczeem allemaal doen?
Als je kind atopisch eczeem heeft, mag het dan in zijn vrije tijd alles doen? Op het eerste gezicht wel! Want het moet met volle... Lees meer
Visage d'un enfant asiatique avec une main qui lui applique de la crème sur la joue
De huid met neiging tot atopie verzorgen
Atopisch eczeem wisselt periodes zonder symptomen af met periodes van opstoten … Welke verzorging vereist elke periode? Wees gerust, het is niet zo moeilijk. Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}