Meteen naar de content

De huid met neiging tot atopie verzorgen

7 min Updated op juni 3, 2024

Visage d'un enfant asiatique avec une main qui lui applique de la crème sur la joue
Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela.
Atopisch eczeem wisselt periodes zonder symptomen af met periodes van opstoten … Welke verzorging vereist elke periode? Wees gerust, het is niet zo moeilijk.


Als er geen symptomen zijn …

De periodes zonder symptomen zijn eigenlijk een “pauze” van het atopisch eczeem bij het kind, maar voor de verzorging betekenen ze geen pauze, integendeel! Ze vormen het ideale moment om de huid van je baby te verwennen, te helpen herstellen en beschermen, en ook opnieuw comfort te bieden (zie ‘Atopisch eczeem voorkomen’).

Het volstaat om gewoon elke dag specifieke emolliërende verzorgingsproducten voor baby's en kinderen te gebruiken: die dragen niet alleen bij tot een doeltreffende hydratatie van de kwetsbare huid, maar staan ook garant voor intieme momenten van verbondenheid met je kind (lees ons dossier over de heilzame eigenschappen van emollientia).

Je kan er zelfs een spelletje van maken: een kusje op de schouder als de rechterarm klaar is, twee kusjes op de handpalm als de linkerarm verzorgd is ... met als verrassing wat gekietel tussendoor!

 

Eerste tekenen van een opstoot …

Begint de huid van je baby rood te worden? Wordt ze dikker? Slaapt je baby slecht? Dan is er zeker een opstoot van atopisch eczeem op til. Je kan erop anticiperen en moet zeker niet wachten om wat vaker en meerdere keren per dag emolliërende verzorgingsproducten aan te brengen, zoals de Stelatopia Emolliërende Crème of Emolliërende Balsem. Die verzorgen de extreem droge huid. Ze kunnen het jeukende gevoel zelfs onmiddellijk tot 95% verminderen. Het zijn sterke wapens!

 

Je staat oog in oog met atopisch eczeem

Ondanks al je aandacht om het te voorkomen, kan je baby nog steeds met atopisch eczeem te kampen krijgen. Hier is een kort actieplan in twee stappen in geval van opstoten:

1. Focus op de rode zones. Focus met andere woorden op de ontstoken zones zodra die verschijnen. Net zoals bij veel andere kwaaltjes geldt ook hier: hoe vroeger de behandeling start, des te sneller en doeltreffender ze is. Niets is daarvoor beter dan de behandeling die je arts heeft voorgeschreven. Die symptomen vereisen een speciale en extreem gerichte behandeling, ook al is de huid gewoon geïrriteerd of vertoont ze al vochtige letsels. je arts zal zeker al een "dermocorticoïde" in de vorm van zalf of crème hebben voorgeschreven. Dat is een middel op basis van corticoïden om rechtstreeks op de huid aan te brengen.


Wat doet het? De ontsteking verminderen. Roodheid, letsels, jeuk, zwellingen, vlekken: laat uw magische vingers werken zodat het middel de huid kan kalmeren en vooral de symptomen binnen enkele dagen kan laten verdwijnen.
Ook hier geldt: voor elk type atopisch eczeem bestaat een specifieke behandeling. De behandeling die je eigen arts heeft voorgeschreven, is wellicht anders dan die voor je buurjongetje met atopisch eczeem. Maak jou dus geen zorgen als de dosis of duur van de behandeling verschilt. Je moet slechts één richtlijn volgen: breng de producten alleen tijdens opstoten aan op de rode vlekken en respecteer de voorgeschreven duur van de behandeling.


2. Blijf de huid op de rest van het lichaam verwennen. Blijf met andere woorden overal emolliërende verzorgingsproducten aanbrengen, behalve op de vochtige letsels. Van het gezicht tot aan de voetjes, na het badje en/of zo vaak als nodig is met masserende bewegingen, want ze blijven de huid herstellen, maken ze soepeler en hydrateren ze ... (lees onze tips over de juiste gewoonten voor het toilet bij baby's met atopisch eczeem en het aanbrengen van de verzorgingsproducten.)

 

Enkele tips voor meer comfort

Nog een geluk: deze emolliërende verzorgingsproducten zullen eveneens het jeukende gevoel helpen bestrijden. Ook met enkele tips kan je dat onaangename gevoel tot het verleden laten behoren of toch minstens niet langer laten overheersen:

  • Zet drie middelen in. Benut de koude voor een verdovend effect op de jeuk. Aarzel dus niet om een verstuiver te gebruiken en/of om je emolliërend verzorgingsproduct in de koelkast te leggen tot je het aanbrengt, of om gebruik te maken van kompressen met koud water ...
  • Als je baby toch wil krabben, knip dan geregeld de nageltjes zodat hij geen wondjes kan maken. Die kleine voorzorgsmaatregel zal ongetwijfeld helpen om erger te voorkomen!
Meer artikels
Visage enfant qui sourit avec les cheveux mouillés qui moussent
Het toilet: de juiste gewoonten bij eczeem
Ontdek de geheimen van het ideale badje voor kinderen met een atopische huid! Tips en verzorging om ze te verwennen zonder hun kwetsbare huid te... Lees meer
Peau atopique : les questions fréquentes
Atopische huid: veelgestelde vragen
Laat atopisch eczeem sporen na op de huid? Wat is het verschil tussen atopisch eczeem en contacteczeem? Vind het antwoord op al je vragen. Lees meer
Bébé allongé sur un lot avec son père qui lui applique de la crème sur le visage
De heilzame eigenschappen van emolliërende verzorgingsproducten
Ontdek de voordelen van deze verzorgingsproducten met hydraterende, verzachtende en anti-krab eigenschappen, speciaal ontwikkeld voor atopisch eczeem. Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}