Meteen naar de content

Het platteland, de stad, de bergen: hun invloed op atopisch eczeem

4 min Updated op mei 31, 2024

Bébé qui dort dans un lit avec une peluche lapin
Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela.

 

De stad: de juiste hygiëne voor je baby met atopisch eczeem

Het klopt dat er in de stad meer vervuiling is. Stof, vuil, deeltjes van uitlaten ... Die vervuiling brengt de huid in contact met allergenen (zie ons dossier over atopisch eczeem). Ze zorgt er ook voor dat de pollen nog meer irritatie veroorzaken. Steek daarom een verstuiver en je emolliërend verzorgingsproduct in je tas als u denkt dat je kind er misschien aan zal worden blootgesteld tijdens bijvoorbeeld een uitstapje. Voor de rest kan een goede douche 's avonds bij thuiskomst ervoor zorgen dat je kind al die parasieten kwijtraakt en klaar is voor een rustige nacht. Ook dan zijn de emolliërende verzorgingsproducten voor baby's en kinderen belangrijke bondgenoten.

En wees gerust: één douche volstaat. In de stad zijn we vaak extra hygiënisch om ons in die omgeving goed proper te voelen. Toch kan die gewoonte bijdragen tot een droge babyhuid. Bovendien wordt je kind zo minder blootgesteld aan microben waardoor zijn immuunsysteem te dikwijls wordt geactiveerd als het daarmee in contact komt. Daardoor kan het vatbaarder worden voor allergieën.

Zelfs bij atopische baby's moet het immuunsysteem al in de vroege kindertijd worden gestimuleerd door infecties. Opletten voor stof en mijten om het ontstaan van atopisch eczeem te voorkomen, is heel goed. Maar opletten voor alles helpt niet noodzakelijk om daarin te slagen. In steden, waar de hygiëne soms overdreven is, komen trouwens meer kinderen met atopisch eczeem voor.

Tijdens het douchen kan het kraantjeswater trouwens ook een rol spelen. Naargelang de hardheid, de bacteriologische eigenschappen en de eventuele sporen van pesticiden kan het water een invloed hebben op de uitdroging en irritatie van de huid. Alles hangt af van de regio en de bevolking: hoe meer inwoners, hoe regelmatiger de controles ... en hoe beter dus de kwaliteit van het water. Inderdaad, het water in de stad kan minder agressief zijn voor de gevoelige huid van je baby ... Dat is goed nieuws. Indien nodig kan je de uitdrogende effecten van het toilet compenseren met een speciale badolie voor baby's en kinderen.

Tot slot is het verluchten van je woning een doeltreffende manier om vervuiling in de stad te bestrijden … hoe vreemd dat ook mag klinken! Allergenen en andere vuile deeltjes hebben immers de neiging om zich binnen op te hopen waardoor hun concentratie steeds groter wordt als ze ‘opgesloten’ blijven.

 

 

Het platteland, de bergen: de juiste hygiëne en gewoonten voor je baby met atopisch eczeem

Op het platteland en in de bergen is de zuivere lucht altijd een voordeel waarvan ouders hun kinderen graag laten genieten, ook als ze niet atopisch zijn. In de bergen krijgen ze zelfs een omgeving waarin (bijna) geen mijten aanwezig zijn! Die zitten omwille van de warmte wel graag binnenshuis, maar hebben een hekel aan een leven op grote hoogte. Vanaf 1500 meter is het immers zelden warmer dan 25 °C, hun favoriete temperatuur.

Zuivere lucht impliceert echter ook meer dieren en planten. Afhankelijk van de gevoeligheid van je kind kunnen die een invloed hebben op de reacties of allergieën. In de lente kan ook de talrijke aanwezigheid van pollen het immuunsysteem prikkelen.

Ook hier ben je goed gewapend met een verstuiver en je emolliërend verzorgingsproduct binnen handbereik. Een dagelijkse douche, best 's avonds, blijft in combinatie met het gebruik van emolliërende verzorgingsproducten eveneens een doeltreffende manier om de huid van je baby te beschermen.

Meer artikels
Vêtements bébé pliés sur une commande avec à coté une peluche mouton
Atopisch eczeem: tips voor thuis (temperatuur, mijten, roken, beddengoed, huisdieren …)
Ontdek al onze tips die je thuis kunt toepassen om het atopisch eczeem van je kind te beperken. Lees meer
Bébé allongé sur un lot avec son père qui lui applique de la crème sur le visage
De heilzame eigenschappen van emolliërende verzorgingsproducten
Ontdek de voordelen van deze verzorgingsproducten met hydraterende, verzachtende en anti-krab eigenschappen, speciaal ontwikkeld voor atopisch eczeem. Lees meer
bébé qui touche son visage
Atopische huid: veelgestelde vragen
Laat atopisch eczeem sporen na op de huid? Wat is het verschil tussen atopisch eczeem en contacteczeem? Vind het antwoord op al je vragen. Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}