Meteen naar de content

Het toilet, een essentieel gebaar voor de hygiëne

5 min Updated op mei 31, 2024

Bébé dans une cape de bain bleu

In de loop van de dag hopen onzuiverheden, die vaak onzichtbaar zijn, zich op in het gezicht van je baby en kunnen ze de huid, waarvan de barrière nog onvolgroeid is, aantasten. Je baby moet elke dag zorgvuldig gereinigd worden met producten die aangepast zijn aan zijn kwetsbare huid. Om je baby te helpen dit te accepteren, kun je van het wassen een ritueel maken, bij voorkeur elke dag op hetzelfde tijdstip.

 

Het gezicht

De ogen: bevochtig een wattenschijfje of een steriel kompres met fysiologisch serum, beweeg het voorzichtig en reinig van de buitenste hoek. Neem een nieuw wattenschijfje om het tweede oog te wassen.

De oren: rol een stukje watten tussen je vingers op tot een klein rolletje en reinig enkel de uitwendige oorschelp om te vermijden dat er een prop oorsmeer ontstaat. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes die de oren kunnen irriteren of zelfs verwonden.

De neus: neem een katoenen doekje die je drenkt in het fysiologisch serum, lichtjes over de binnenkant gaan om de afscheiding te bevochtigen, daarna over de droge kant gaan om deze los te maken.

Het gezicht: reinig het gezicht zo vaak als nodig in de loop van de dag; vergeet daarbij niet de achterkant van de oren, waar onzuiverheden geneigd zijn zich op te stapelen. Je kan een reinigingswater zonder spoelen gebruiken of met toiletmelk die wel met water gespoeld moet worden.

Het haar: voor het borstelen van je baby's haar sprenkel een paar druppels toiletwater op een borsteltje speciaal voor baby's.

 

 

Het lichaam

De nagels: wacht ten minste een maand alvorens je baby's nagels voor het eerst te knippen. Daarvoor zijn ze te teer en breken ze te gemakkelijk af. Knip de nagels van je baby daarna regelmatig met een schaartje met afgeronde punten. Kies een moment waarop hij rustig is, houd zijn hand of voet vast en praat zachtjes tegen je baby zodat hij tijdens het knippen kalm blijft. Let erop, de nagels niet te kort af te knippen om nagelriemontstekingen te vermijden!

De luierwissel: maak de billetjes van je baby zorgvuldig schoon als je hem een verse luier omdoet, vooral de huidplooien waar maceratie tot irritaties kan leiden. Je kan speciale doekjes gebruiken voor het verschonen, een liniment, een reinigende vloeistof die niet gespoeld hoeft te worden of toiletmelk. Droog de huid van je baby zorgvuldig alvorens hem een nieuwe luier om te doen.

De navelstreng: na de geboorte moet je het stompje van de navelstreng van je baby verzorgen totdat deze na een week of een tiental dagen vanzelf afvalt. Desinfecteer het, om het gevaar voor infecties te vermijden, elke dag met een steriel kompres dat je met een antisepticum doordrenkt. Droog het vervolgens zorgvuldig met een schoon kompres.

De handen: zorg dat je steeds reinigende vochtige doekjes bij je hebt om de handjes van je baby te wassen, tijdens een wandeling, het vieruurtje of in de auto. Ten slotte kan je over het lichaam en de kleren van je baby voorzichtig enkele druppeltjes speciale verzorgingslotion voor baby's (zonder alcohol) verstuiven. Zo stimuleer je de ontwikkeling van zijn geurzin.

Meer artikels
Bébé qui se lave dans un bain avec plein de mousse
Het bad, een intiem moment met je baby
Het bad is zeer belangrijk voor je baby: het draagt bij tot de dagelijkse lichaamshygiëne maar ook tot de ontwikkeling van zijn zintuigen. Het is... Lees meer
enfant qui tient sa couche et femme qui le change
Verschonen, hoe de billetjes van je baby reinigen?
Je baby moet tot wel 7 à 8 keer per dag worden verschoond. De bijzonder tere billetjes raken gemakkelijk geïrriteerd door de vochtigheid, door het... Lees meer
Maman qui applique de la crème sur le vente d'un bébé
De hydratatie van de huid, een onmisbaar gebaar
Tot de leeftijd van 2 jaar is de huid van je kind kwetsbaar en immatuur: ze kan zich moeilijk verdedigen tegen agressies. Ontdek onze tips om... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}