Meteen naar de content

Je kind beschermen tegen de zon

3 min Updated op mei 29, 2024

Enfant fille avec une robe et un chapeau blanc marchant dans l'herbe
Tot 3 jaar is het beschermingssysteem van de huid van kinderen nog niet volgroeid waardoor ze heel kwetsbaar zijn bij blootstelling aan de zon: rechtstreekse blootstelling aan de zon is bij hen dus sterk af te raden. Als je je baby toch moet meenemen naar een zonnige plek, zorg er dan voor dat je alle voorzorgsmaatregelen treft om zijn tere huid in goede gezondheid te houden! Met een paar eenvoudige regels bescherm je de toekomst van zijn huid en zijn natuurlijke afweersysteem tegen potentieel, ernstige schade. En omdat de kinderjaren de beste periode zijn om te leren, zullen je gewoonten van vandaag bij je kind de reflexen van morgen worden.

Veiligheidsvoorschriften in de zon

 • Vermijd blootstelling van je baby aan de zon, vooral tussen 11 en 16 uur.
 • Zoek bij bijzonder zonnig weer systematisch de schaduw op.
 • Laat je baby nooit naakt of in een zwempak in de zon spelen. Kleed hem aan met losse kleren van dik katoen om de uv-stralen goed te filtreren, een hoofddeksel met brede randen en een geschikte zonnebril (EG-norm, categorie UV 3 of 4, breed montuur of in de vorm van een skibril).
 • Breng 20 minuten voor de blootstelling aan de zon een dikke laag zonnebescherming aan met een geschikte beschermingsfactor (SPF 50 of 50+). Let vooral op de gevoelige zones die extra worden blootgesteld (voorhoofd, jukbeenderen, neus, lippen).
 • Bescherm je kind ook in de schaduw of bij bewolkt weer: meer dan 80% van de uv-stralen dringt door de wolken heen en een parasol biedt onvoldoende bescherming.
 • Breng om de 2 uur en telkens na het zwemmen opnieuw een voldoende hoeveelheid zonnecrème aan.
 • Laat je kind regelmatig drinken, ook al vraagt het daar niet om.
 • Spring zorgzaam om met zonnecrème: doe de tube of spuitbus goed dicht, laat ze niet in de volle zon liggen en gebruik een reeds begonnen product het volgende jaar niet opnieuw.

De juiste zonnebescherming voor je kind

De huid van je kind is teer: ze is dunner dan je huid en is bijzonder kwetsbaar in de zon. Daarom is het absoluut noodzakelijk om een zonneproduct te kiezen dat de huid zo efficiënt mogelijk beschermt tegen de schadelijke stralen van de zon en dat tegelijkertijd haar kwetsbaarheid respecteert en het celkapitaal veilig stelt.

Goede bescherming van je baby tegen de zon moet dus aan volgende criteria voldoen:

 • Een beschermingsfactor SPF 50 of 50+ en bescherming tegen UVA-stralen bieden, gecombineerd met eigenschappen die de huidbarrière beschermen om de natuurlijke weerstand van de huid in stand te houden en tegelijk elke beschadiging van de cellen door blootstelling aan de zon te vermijden.
 • Hoge tolerantie garanderen: de formule moet hypoallergeen zijn, mag geen alcohol bevat en moet onder dermatologisch toezicht getest zijn.
 • Aangepast zijn aan het leven van kinderen: het product moet bestand zijn tegen water en zweet en moet zichtbaar zijn bij het aanbrengen zodat je geen enkele plaats overslaat.
 • Geschikt zijn voor het huidtype van je kind: als je kind een zeer lichte of overgevoelige huid heeft, kies dan een verzorgingsproduct dat speciaal ontwikkeld is voor intolerante huidtypes.
Meer artikels
Enfant jouant dans le sable avec un saut jaune à la mer
De gevaren van de zon
De zon is van levensbelang en we genieten er allemaal graag van, want ze heeft een behoorlijke impact op ons humeur. Bovendien helpen de zonnestralen... Lees meer
Enfant debout dans un champs de fleurs portant un parapluie
De zon en de kinderhuid
De zon zendt stralen uit die in de huid dringen. Deze stralen zijn onmisbaar voor onze goede gezondheid, maar kunnen ook schadelijke gevolgen hebben voor... Lees meer
Enfant fille avec une robe et un chapeau blanc marchant dans l'herbe
Je kind beschermen tegen de zon
Wat zijn de regels voor veiligheid in de zon? Welke zonneproducten moet ik kiezen? Lees al ons advies over hoe je je kind in de... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}