Meteen naar de content

Woordenlijst van atopische huid

3 min Updated op mei 28, 2024

Enfant fille blonde avec les joues rouges ayant de l' eczéma atopique

De huid van je baby is zijn bescherming tegen de buitenwereld. Omdat de huid een dubbele rol speelt - beschermend en zintuiglijk -, vereist het een aangepaste verzorging en je aandacht vanaf de eerste dagen van je baby's leven. Om het dagelijks te kunnen verzorgen, is het noodzakelijk om het huidtype van je baby te kennen en zijn specifieke behoeften te begrijpen om de aangepaste producten te kunnen gebruiken.

Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela.

 

Atopie

Er is sprake van atopie als het lichaam te veel specifieke antistoffen maakt: immunoglobulines E (IgE). Het immuunsysteem gaat dus overreageren zodra het in contact komt met allergenen: dit is een allergie. Die atopie kan verschillende vormen aannemen: ze treft de huid in de vorm van eczeem, maar er kunnen ook andere aandoeningen zoals astma, hooikoorts, bindvliesontsteking ... uit voortvloeien.

 

Eczeem

Met eczeem wordt een niet-besmettelijke huidaandoening bedoeld die doorgaans voor hevige jeuk zorgt. Er bestaan verschillende types, zoals contacteczeem of atopisch eczeem. Bij die laatste vorm worden periodes van opstoten afgewisseld met periodes zonder symptomen. Dat type eczeem kan al bij zuigelingen van enkele maanden oud voorkomen.

 

Emollientia

Emollientia zijn verzorgingsproducten die dienen om de huid te verzachten en de ontstoken weefsels verlichting te bieden. Ze worden aangeraden om de huid met neiging tot atopie niet alleen te voeden en te verzorgen tijdens periodes zonder symptomen, maar ook om ze in combinatie met een speciale behandeling te verzorgen en te verzachten tijdens opstoten. Sommige emolliërende verzorgingsproducten kunnen bij jeuk de drang tot krabben zelfs onmiddellijk tot 95% verminderen.

Welke producten moet je kiezen? Specifiek voor baby's en kinderen, met natuurlijke en/of gepatenteerde actieve bestanddelen, met extreem hoge tolerantie, met een hypoallergene formule, zonder bewaarmiddelen ... Al die eigenschappen staan garant voor het welzijn van je kind.

 

Allergenen

Allergenen zijn stoffen die bij sommige mensen een allergische reactie uitlokken wanneer ze ermee in aanraking komen. Ze kunnen zowel in de omgeving (pollen, mijten, haren van dieren) als in voedingsmiddelen zitten.

 

Dermocorticoïden

Dermocorticoïden zijn geneesmiddelen op basis van corticoïden die lokaal worden aangebracht op de huid om bepaalde ontstekingen te behandelen. Sinds 2004 worden ze in sommige landen in 4 categorieën ingedeeld volgens hun werkzaamheid:

  • klasse I: zeer krachtige werking.
  • klasse II: krachtige werking.
  • klasse III: middelmatige werking.
  • klasse IV: zwakke werking.

 

Opstoot

Plotse huiduitslag.

 

Pruritus

Al dan niet hevig jeukend gevoel van de huid. In sommige gevallen kunnen verzorgingsproducten de drang tot krabben onmiddellijk tot 95% verminderen.

 

Dermatitis

Dermatitis verwijst naar een ontsteking van de huid. Atopisch eczeem wordt daarom ook atopische dermatitis genoemd.

En dermatose dan? Dermatose is de verzamelnaam voor alle huidaandoeningen. Inderdaad, atopisch eczeem is dus tegelijkertijd een dermatose en dermatitis!

Meer artikels
application crème sur les joues de bebe ayant de l'eczema
De symptomen van atopie
Jeuk, droogheid, roodheid, moeilijk in slaap vallen: wat als je baby atopisch eczeem heeft? Hier zijn de tekenen en symptomen die je kunnen helpen om... Lees meer
Gros plan sur un bras d'enfant qui a des points rouges sur la peau
Atopische dermatitis: het ontstaan voorkomen
Ontdek tips om atopisch eczeem bij je baby te voorkomen en te behandelen. Lees meer
Vêtements bébé pliés sur une commande avec à coté une peluche mouton
Atopisch eczeem: tips voor thuis (temperatuur, mijten, roken, beddengoed, huisdieren …)
Ontdek al onze tips die je thuis kunt toepassen om het atopisch eczeem van je kind te beperken. Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}