Melkkorstjes

Alles over melkkorstjes

Uw baby werd een paar weken geleden geboren en elke dag evolueert zijn persoonlijkheid en zijn lichaam.  Vooral zijn huid als zuigeling die bijzonder kwetsbaar is.  Hebt u kleine geelachtige vlekken op zijn mooie hoofdje ontdekt ? Dan zijn dit waarschijnlijk melkkorstjes. Wij vertellen u alles wat u moet weten om deze te behandelen.

 

 

Wat is een melkkorstje ?

 

Melkkorstjes zijn een veelvoorkomend verschijnsel bij zuigelingen, dus geen reden tot paniek.  Melkkorstjes treffen ongeveer twee derde(1) van de baby’s.  Melkkorstjes kunnen al zeer vroeg, vanaf de eerste levensweken, verschijnen, meestal blijven ze enkele dagen tot enkele maanden om rond de leeftijd van 2 jaar te verdwijnen, maar langer is eveneens mogelijk.

 

Wat is het verband tussen de vorming van melkkorstjes en melk ? Absoluut geen. Maak het u dus niet moeilijk door de voeding van uw baby aan te passen, tenzij uw arts dit aanbeveelt. De naam van dit verschijnsel is afkomstig van de gelijkenis met druppels overgekookte melk die op uw kookplaat zijn opgedroogd.

 

Als melkkorstjes op opgedroogde melk lijken, zijn ze dus makkelijk voor te stellen: een oneffen geel-bruinachtige vlek dit vettig aanvoelt. Ze lokaliseren zich ter hoogte van de hoofdhuid van de baby. Soms zakken ze tot de wenkbrauwen en eerder zelden naar het lichaam van de baby, namelijk de oksels of het zitvlak.

 

Na enkele dagen drogen de melkkorstjes uit tot schubben (ook schilfers genoemd) die vanzelf uitvallen. Vallen er gelijktijdig enkele haartjes van uw baby uit? Dat geeft niets, ze zullen zonder probleem terug groeien.

 

Een laatste niet onbelangrijk detail: melkkorstjes ogen misschien niet mooi, maar blijven wel oppervlakkig. Melkkorstjes zijn niet pijnlijk, ze kunnen wel een gevoel van ongemak zoals jeuk veroorzaken.

 

Van waar zijn melkkorstjes afkomstig ?

 

Aangezien ze niet afkomstig zijn van de melk, zijn ze dan te wijten aan een gebrek aan hygiëne? Ook niet! Melkkorstjes zijn vergelijkbaar met roos bij volwassenen. Ze zijn eerder afhankelijk van een natuurlijke reactie van de huid dan van een vergeten wasbeurt.  Nog een bewijs dat melkkorstjes niet schadelijk zijn voor uw kind.

 

Meer bepaald zijn melkkorstjes afkomstig van een te veel aan talg bij uw baby.  We kunnen zeggen dat de talgkliertjes, verantwoordelijk zijn voor de productie van de hydrolipidenfilm die de huid beschermt, zeer actief zijn. Vandaar het verschijnen van vettige zones die op de dode cellen kleven op bepaalde plaatsen.  In de val gelokt vormen de cellen deze kleine korstjes hoofdzakelijk op de hoofdhuid.

 

En waarom zijn de talgkliertjes dan overproductief ? Door zwangerschapshormonen! Dacht u er vanaf te zijn? U misschien wel, maar uw baby heeft deze per se nog niet allemaal uit zijn lichaam verwijderd.  Niettegenstaande is dit ook goed nieuws: eens de hormonen verdwenen, zullen de melkkorstjes ook verdwijnen.

 

In tussentijd bevordert deze hyperseborree de ontwikkeling van een schimmel die we allemaal op onze huid hebben : Malassezia Furfur. De proliferatie van deze schimmel draagt ook bij tot het verschijnen van melkkorstjes die een reactie op de huid van de baby veroorzaakt.

 

Samengevat stimuleren de zwangerschapshormonen aanwezig in het lichaam van uw baby de talgkliertjes te sterk, wat de aanwezigheid van Malassezia Furfur stimuleert.  De ideale omstandigheden om de huid te prikkelen, meer bepaald de hoofdhuid van uw kind die reageert door deze fameuze melkkorstjes te ontwikkelen.

 

 

Bron : (1) C Moises-Alfaro et al, In J Dermatol 2002, 41, 349-351.

Reageer op dit artikel

Verzenden