De opvang / de school

Atopisch eczeem, droge huid bij baby's: de opvang informeren

Met de kinderverzorg(st)er een gesprek starten over de symptomen en uiting van atopisch eczeem bij uw baby

 

Het moment is aangebroken om uw kind toe te vertrouwen aan de opvang of de school. Is het ook tijd om zijn atopisch eczeem aan te kaarten? Zeker. Eerst en vooral omdat het geen schande is. Atopische dermatitis is natuurlijk een huidaandoening, maar tegelijkertijd ook een veelvoorkomende aandoening die vooral niet besmettelijk is. 
U zult trouwens merken dat de verzorg(st)ers, kleuterleider(st)ers, leerkrachten en andere aanspreekpunten van de instelling al veel weten over deze aandoening. Bijna 15% van de zuigelingen en 20% van de kinderen onder zeven jaar lijdt eraan(1), dus uw kind zal zeker geen uitzondering zijn. 
Bovendien blijft het een persoonlijke kwestie. U bent nog altijd degene die de beslissingen zal nemen op basis van de gevoeligheid van uw kind, de context, de aanspreekpunten ...
 
Atopisch eczeem: tips en gewoonten voor een vlotter leven in de gemeenschap
 
Wees gerust, erover praten betekent niet dat u dieper moet ingaan op de details. De leerkrachten al bij de eerste ontmoetingen inlichten, moet hen gewoon helpen uw kind goed op te vangen, te begeleiden en te begrijpen in de loop van het komende schooljaar:
- Uw kind is moe, knorrig ... Heeft het slecht geslapen door een opstoot? Enkele woordjes bij uw aankomst die ochtend volstaan om te voorkomen dat het personeel zich laat verrassen door zijn slechte humeur, slaperigheid of gebrekkig concentratievermogen. In de opvang of eerste kleuterklas kan men uw kind misschien enkele uurtjes slaap laten inhalen als dat mogelijk is.
- Heeft uw kind enkele rode vlekken? Misschien. En als zijn vriendjes en hun ouders argwanend of ongerust naar die rode huid kijken, dan kan het personeel uitleg geven, hen geruststellen en ervoor zorgen dat uw kind niet wordt buitengesloten. U kunt zelfs informatie bespreken die belangrijk is om mee te delen: atopisch eczeem is geen gevolg van een gebrekkige hygiëne. En nogmaals: er is helemaal geen gevaar voor besmetting van zijn buurjongen of -meisje!
- Als uw kind last heeft van jeuk, laat het dan extra in de watten leggen! Als het team verwittigd is, kan het aan uw kind wat meer aandacht besteden bij het verluieren, aankleden ...
- Iedereen heeft zijn vaste plaats! Als iedereen in de klas het hele jaar een vaste plaats heeft aan een bepaalde tafel, dan mag die van uw kind niet in de buurt van warmtebronnen zoals een radiator of aan een raam in de volle zon zijn. De leerkracht kan een geschikte plaats kiezen als die vooraf goed wordt geïnformeerd over het eczeem en de omgevingsfactoren die het kunnen uitlokken. 
- Werken sommige voedingsmiddelen de atopische dermatitis misschien in de hand? Alleen uw arts kan de juiste diagnose stellen. In afwachting daarvan geldt voor iedereen hetzelfde menu!
 
Als u nog steeds niet weet hoe u het moet aanpakken, dan kan een laatste criterium u helpen bij uw keuze: waarvan krijgt u het minste stress? Erover praten of erover zwijgen? Soms volgt u gewoon best uw intuïtie.
 
(1) Bron: De Stichting voor Atopische Dermatitis

 


Reageer op dit artikel

Verzenden