Thuis

Atopisch eczeem: tips voor thuis (temperatuur, mijten, roken, beddengoed, huisdieren …)

Atopisch eczeem beperken: huishouden en netheid in huis

 

Grote schoonmaak in huis kan een oplossing zijn om te voorkomen dat atopisch eczeem te vaak de kop opsteekt. Maar daar blijft het zeker niet bij. Een klein overzicht van de gewoonten die u thuis kunt invoeren:
 
• Opletten voor mijten. Met het blote oog zijn ze niet zichtbaar, maar ze zitten overal in huis. De verantwoordelijken zijn echter vooral hun uitwerpselen en wat overblijft als ze dood zijn. Om hun aanwezigheid te beperken, kunt u rekenen op:
- Uw stofzuiger! Vooral als die een HEPA-filter heeft. Die filter zorgt voor een maximale beperking van de uitstoot van stofdeeltjes en dus ook van mijten in de lucht. Veel modellen die tegenwoordig in de handel verkrijgbaar zijn, zijn ermee uitgerust.
- Een anti-allergene matras en/of matrasbeschermer. Deze zijn speciaal behandeld, soms zonder chemische producten. De matrassen worden vaak geleverd met een jarenlange garantie. De matrasbeschermers zorgen dan weer voor extra isolatie om contact met de huid te vermijden en blijven bovendien ook na het wassen nog doeltreffend. Het beste zijn natuurlijk de modellen die de volledige matras omhullen en niet alleen de bovenkant.
- Parket, tegels of goede linoleum in plaats van kamerbreed tapijt of vloermatten. Ze zijn makkelijker schoon te maken en bieden mijten minder kans om zich te nestelen en vast te hechten.
- Uw wasmachine. Moeten geregeld in de trommel: de lakens, de gordijnen, de knuffeldoekjes en ... de knuffels! Ja, ze worden vaak vergeten, maar mijten zijn helse parasieten die zich werkelijk overal verschuilen.
 
Het contact met allergenen beperken: verluchting, temperatuur en geen droge lucht
 
Het voordeel van die voorzorgsmaatregelen: u maakt ineens ook komaf met andere allergenen zoals stof en haren van dieren (zie ons dossier over atopisch eczeem).
 
• Lucht, maar vooral niet te droog! Het is geen geheim: droge lucht maakt de huid nog droger. Verlucht dus gerust uw huis en vooral de kamer van uw kind. Doe het zowel 's winters als 's zomers elke dag. Ook al is het maar vijf minuten! Te meer omdat de binnenlucht in de winter vaak onvoldoende vochtig is. De verwarming blijft de grootste oorzaak, vooral de elektrische. 19 °C à 21 °C is de ideale temperatuur voor binnen. 's Nachts mag die zelfs zakken tot 18 °C in de slaapkamer. 
Als u dat wilt, kunt u met betaalbare apparaatjes de vochtigheidsgraad in huis controleren. Die is best niet lager dan 30%. Als dat wel zo is, kunt u ook een luchtbevochtiger aanschaffen … Of enkele heel natuurlijke tips toepassen!
- Zet een potje met water op de radiator. 
- Laat de deur van de badkamer open als iemand een douche of bad heeft genomen. 
- Hang een natte handdoek in de kamer. 
- Verfraai uw interieur met groene planten. Naast hun zuiverende functie geven sommige van die planten ook vocht af.
 
Atopisch eczeem, allergieën bij baby's, huidreacties: welke voorzorgsmaatregelen met dieren?
 
• Hebt u een harige viervoeter in huis? Dankzij het vroege contact is uw baby misschien immuun geworden. Een allergische reactie is dus geen noodzakelijk gevolg. Laat best testen uitvoeren om zeker te zijn. Als uw kind toch allergisch blijkt te zijn voor zijn trouwe vriend, dan moet het contact uiteraard beperkt worden. Dat betekent voor uw dier: 
- Niet spelen of knuffelen in de slaapkamer. Deze ruimte is indien mogelijk zelfs verboden terrein. 
- Niet slapen in de zetel, vooral niet als uw kind zich daar ook graag nestelt. 
- Een goede wasbeurt. Niet altijd gemakkelijk bij een kat of knaagdier ... In dat geval bestaan er nog andere methodes voor extra hygiëne. Vraag afhankelijk van uw dier informatie aan uw dierenarts.
- Eén ... twee ... drie keer stofzuigen per week. Achtergebleven haartjes en speeksel zijn de belangrijkste oorzaak van die allergieën. Ze moeten dus zo vaak mogelijk worden verwijderd!
 
Tot slot kunnen ook andere factoren atopisch eczeem in de hand werken. Rookt u ook in huis, probeer dat dan bijvoorbeeld alleen te doen in goed verluchte ruimtes. 
 
Conclusie? Pas enkele simpele oplossingen toe. Ze vergen soms misschien een extra inspanning, maar blijven eenvoudige en snelle manieren om de mooiste beloning te krijgen: het welzijn van uw kind.
 

 


Reageer op dit artikel

Verzenden