Atopie verzorgen

De huid met neiging tot atopie verzorgen

Atopisch eczeem wisselt periodes zonder symptomen af met periodes van opstoten … Welke verzorging vereist elke periode? Wees gerust, het is niet ingewikkeld.
 
Als er geen symptomen zijn …
 
De periodes zonder symptomen zijn eigenlijk een "pauze" van het atopisch eczeem bij het kind, maar voor de verzorging betekenen ze geen pauze, integendeel! Ze vormen het ideale moment om de huid van uw baby te verwennen, te helpen herstellen en beschermen, en ook opnieuw comfort te bieden (zie: Atopisch eczeem voorkomen). Het volstaat om gewoon elke dag specifieke emolliërende verzorgingsproducten voor baby's en kinderen te gebruiken: die dragen niet alleen bij tot een doeltreffende hydratatie van de kwetsbare huid, maar staan ook garant voor een intiem moment van verbondenheid met uw kind (lees ons dossier over de heilzame eigenschappen van emollientia). U kunt er zelfs een spelletje van maken: een kusje op de schouder als de rechterarm klaar is, twee kusjes op de handpalm als de linkerarm verzorgd is ... met als verrassing wat gekietel tussendoor!
 
Eerste tekenen van een opstoot …
 
De huid van uw baby begint rood te worden? Ze wordt dikker? Uw baby slaapt slecht? Dan is er zeker een opstoot van atopisch eczeem op til. U kunt erop anticiperen en moet zeker niet wachten om wat vaker en meerdere keren per dag emolliërende verzorgingsproducten aan te brengen, zoals de Stelatopia Emolliërende Crème of Emolliërende Balsem. Die verzorgen de extreem droge huid. Ze kunnen het jeukende gevoel zelfs tot 95% verminderen. Het zijn sterke wapens!
 
U staat oog in oog met atopisch eczeem
 
Ondanks al uw aandacht om het te voorkomen, kan het nog steeds zijn dat uw baby met atopisch eczeem te kampen krijgt. Hierbij een kort actieplan in twee stappen in geval van opstoten:
 
1. Focus op de rode zones. Focus met andere woorden op de ontstoken zones zodra die verschijnen. Net zoals bij veel andere gevallen, geldt ook hier: hoe vroeger de behandeling start, des te sneller en doeltreffender ze is. Niets is daarvoor beter dan de behandeling die uw arts heeft voorgeschreven. Die symptomen, ook al is de huid gewoon geïrriteerd of komt er reeds vocht uit, vereisen een speciale en extreem gerichte behandeling. Uw arts zal zeker al een "dermocorticoïde" in de vorm van zalf of crème hebben voorgeschreven. Dat is een middel op basis van corticoïden om rechtstreeks op de huid aan te brengen. 
Wat doet het? De ontsteking verminderen. Roodheid, letsels, jeuk, zwellingen, vlekken: laat uw magische vingers werken zodat het middel de huid kan kalmeren en vooral de symptomen binnen enkele dagen kan laten verdwijnen.
 
Ook hier geldt: voor elk type atopisch eczeem bestaat een specifieke behandeling. De behandeling die uw eigen arts heeft voorgeschreven, is wellicht anders dan die voor uw buurjongetje met atopisch eczeem. Maak u dus geen zorgen als de dosis of duur van de behandeling verschilt. U moet slechts één richtlijn volgen: breng de producten alleen tijdens opstoten aan op de rode vlekken en respecteer de voorgeschreven duur van de behandeling.
 
2. Blijf de huid op de rest van het lichaam verwennen. Blijf met andere woorden overal emolliërende verzorgingsproducten aanbrengen en niet alleen op de vochtige letsels. Van het gezicht tot aan de voetjes, na het badje en/of zo vaak als nodig is tijdens het masseren, want ze blijven de huid herstellen, maken ze soepeler en hydrateren ze ... (lees onze tips over de juiste gewoonten voor het toilet bij baby's met atopisch eczeem en het aanbrengen van de verzorgingsproducten).
 
Enkele tips voor meer comfort
 
Nog een geluk: deze emolliërende verzorgingsproducten zullen eveneens het jeukende gevoel helpen bestrijden. 
Ook met enkele tips kunt u dat onaangename gevoel tot het verleden laten behoren of toch minstens niet langer laten overheersen:
- Zet drie middelen in. Reken op de koude voor een verdovend effect op de jeuk. Aarzel dus niet om een verstuiver te gebruiken en/of om uw emolliërend verzorgingsproduct in de koelkast te leggen tot u het aanbrengt, of om gebruik te maken van kompressen met koud water ...
- Als uw baby toch wil krabben, knip dan geregeld de nageltjes zodat hij geen wondjes kan maken. Die kleine voorzorgsmaatregel zal ongetwijfeld helpen om het niet nog erger te maken!
 
 

 


Reageer op dit artikel

Verzenden