Woordenlijst

Enkele definities

Atopie

 

Er is sprake van atopie als het lichaam te veel specifieke antistoffen maakt: immunoglobulines E (IgE). Het immuunsysteem gaat dus overreageren van zodra het in contact komt met allergenen: dit is een allergie. Die atopie kan verschillende vormen aannemen: ze treft de huid in de vorm van eczeem, maar er kunnen ook andere aandoeningen zoals astma, hooikoorts, bindvliesontsteking ... uit voortvloeien.

 

Eczeem

 

Met eczeem wordt een niet-besmettelijke huidaandoening bedoeld die doorgaans voor hevige jeuk zorgt. Er bestaan verschillende types, zoals contacteczeem of atopisch eczeem. Bij die laatste vorm worden periodes van opstoten afgewisseld met periodes zonder symptomen. Dat type eczeem kan al bij zuigelingen van enkele maanden oud voorkomen.

 

Emollientia

 

Emollientia zijn verzorgingsproducten die dienen om de huid te verzachten en de ontstoken weefsels verlichting te bieden. Ze worden aangeraden om de huid met neiging tot atopie niet alleen te voeden en te verzorgen tijdens periodes zonder symptomen, maar ook om ze in combinatie met een speciale behandeling (dermocorticoïden) te verzorgen en te verzachten tijdens opstoten. Sommige emolliërende verzorgingsproducten kunnen bij jeuk de drang tot krabben zelfs tot 95% verminderen. Welke producten moet u kiezen? Specifiek voor baby's en kinderen, met natuurlijke en/of gepatenteerde actieve bestanddelen, met extreem hoge tolerantie, hypoallergeen, zonder bewaarmiddelen ... Al die eigenschappen staan garant voor het welzijn van uw kind.

 

Allergenen

 

Allergenen zijn stoffen die bij sommige mensen een allergische reactie uitlokken wanneer ze ermee in aanraking komen. Ze kunnen zowel in de omgeving (pollen, mijten, haren van dieren) als in voedingsmiddelen zitten.

 

Dermocorticoïden

 

Dermocorticoïden zijn geneesmiddelen op basis van corticoïden die lokaal worden aangebracht op de huid om bepaalde ontstekingen te behandelen. Sinds 2004 worden ze in sommige landen in 4 categorieën ingedeeld volgens hun werkzaamheid:
• klasse I: zeer sterk werkzaam.
• klasse II: sterk werkzaam.
• klasse III: matig sterk werkzaam.
• klasse IV: zwak werkzaam.
 
Opstoot
 
Plotse huiduitslag.
 
Pruritus
 
Al dan niet hevig jeukend gevoel van de huid. In sommige gevallen kunnen verzorgingsproducten de drang tot krabben meteen tot 95% verminderen.
 
Dermatitis
 
Dermatitis verwijst naar een ontsteking van de huid. Atopisch eczeem wordt daarom ook atopische dermatitis genoemd. En dermatose dan? Dermatose is de verzamelnaam voor alle huidaandoeningen. Inderdaad, atopisch eczeem is dus tegelijkertijd een dermatose en dermatitis!
Reageer op dit artikel

Verzenden