De symptomen van atopie

Heeft mijn baby een huid met neiging tot atopie?

De eerste tekenen

 

Uw baby wordt wakker na zijn dutje ... Wat humeurig, traantjes in de ogen en … rode wangetjes! Naar gedroomd? Gewoon te warm? Een beetje honger? Of het begin van een opstoot en dus het begin van atopisch eczeem? Door die roodheid en zijn humeur slaat de onzekerheid toe.
 
Op deze leeftijd – atopisch eczeem komt doorgaans rond twee maanden tot uiting – kunt u uw baby inderdaad geen vragen stellen om te weten wat hij precies voelt. Met enkele zeer eenvoudige aanwijzingen kunt u echter al een eerste balans opmaken:
- had u of uw partner al eens last van atopisch eczeem?
Erfelijkheid is zeker de meest veelzeggende factor (zie ons dossier over atopisch eczeem). Het is zelfs een waardevol teken want het laat u toe om al vanaf de geboorte de verzorgingsrituelen toe te passen die het risico op het ontstaan van de symptomen van atopisch eczeem met 33% tot 50% kunnen verminderen(1).
- de huid van uw baby is zeer droog. Dat weet u doordat ze ruw blijft, ondanks het gebruik van hydraterende crèmes. Ze vertoont op sommige plaatsen misschien zelfs wat schilfers. 
- uw baby valt moeilijk in slaap. Dat kan natuurlijk allerlei andere oorzaken hebben. Maar in combinatie met een of twee andere symptomen kunnen die slaapproblemen nog ergens anders op wijzen (zie het artikel: Mijn baby slaapt slecht).
- er verschijnen rode vlekken, vooral op de kin, wangen, armen, buik ... Ze zijn een bijna onbetwistbaar kenmerk van atopisch eczeem. Als zich op die rode vlekken ook nog eens minuscule blaasjes vormen, is er geen twijfel meer mogelijk: uw baby heeft een opstoot (zie: Wanneer mag men verwachten dat de symptomen van dermatitis verbeteren of zelfs verdwijnen?)
 
De eerste opstoten
 
Wat gebeurt er precies tijdens zo'n opstoot? 
De ontsteking kent altijd hetzelfde verloop: in het begin zijn er rode vlekken die jeuken. Die vlekken zorgen voor verhogingen op de huid waardoor ze oneffen wordt. Ze kunnen uitgroeien tot bijna onzichtbare blaasjes. Als die opengaan, kan er een doorschijnende vloeistof uitkomen. Dat vocht maakt vervolgens plaats voor een korstje dat nadien weer verdwijnt. Maar wees gerust: hoe hevig die opstoten ook mogen zijn, ze laten geen sporen na op de huid. Probeer zoveel mogelijk te vermijden dat uw baby eraan krabt om het gevoel niet erger te maken en superinfectie te vermijden. Hoe? Door het gebruik van specifieke verzorgingsproducten voor baby's en kinderen, zoals een Emolliërende Balsem of een Emolliërende Crème en door de toepassing van enkele tips die wat verlichting kunnen brengen (zie: Atopisch eczeem verzorgen).
 
Huid met neiging tot atopie, roodheid, allergieën … vraag raad aan uw kinderarts
 
Raadpleeg uw kinderarts van zodra u vermoedt dat uw kind lijdt aan atopisch eczeem. Eerst en vooral om de diagnose te bevestigen. Als de aanleg voor atopie bij uw kind zich ook uit in een voedselallergie, dan kan uw kinderarts u doorverwijzen naar een dermatoloog of allergoloog. Die specialisten kunnen bij opstoten een specifieke behandeling voorschrijven. Tussendoor, dus tijdens periodes zonder symptomen, kunt u kleine maar zeer doeltreffende rituelen invoeren om nieuwe opstoten te voorkomen ... (zie het artikel: Het ontstaan van atopische dermatitis voorkomen).
 
(1) Bron: Eric L. Simpson 2014, Horimukai 2014.

 


Reageer op dit artikel

Verzenden