Stad of platteland

Het platteland, de stad, de bergen: hun invloed op atopisch eczeem

Met enkele goede dagelijkse gewoonten kan uw baby probleemloos overal verblijven.
 
De stad: de juiste hygiëne voor uw baby met atopisch eczeem
 
Het klopt dat er in steden meer vervuiling is. Stof, vuil, deeltjes van uitlaten ... Die vervuiling brengt de huid in contact met allergenen (zie ons dossier over atopisch eczeem). Ze zorgt er ook voor dat de pollen nog meer irritatie veroorzaken. Steek daarom een verstuiver en uw emolliërend verzorgingsproduct in uw tas als u denkt dat uw kind er misschien aan wordt blootgesteld tijdens bijvoorbeeld een uitstapje. Voor de rest kan een goede douche 's avonds bij thuiskomst ervoor zorgen dat uw kind al die parasieten kwijtraakt en klaar is voor een rustige nacht. Ook dan zijn de emolliërende verzorgingsproducten voor baby's en kinderen belangrijke bondgenoten (zie: De heilzame eigenschappen van emollientia).
 
En wees gerust: één douche volstaat. We hebben de neiging om in de stad te hygiënisch te worden om ons in die omgeving goed proper te voelen. Toch kan die gewoonte bijdragen tot een droge babyhuid. Bovendien wordt uw kind minder blootgesteld aan microben waardoor zijn immuunsysteem te vaak wordt geactiveerd als het in contact komt met microben. Daardoor kan het vatbaarder worden voor allergieën.
 
Zelfs bij atopische baby's moet het immuunsysteem al in de vroege kindertijd worden gestimuleerd door infecties. Opletten voor stof en mijten om het ontstaan van atopisch eczeem te voorkomen, is heel goed. Maar opletten voor alles helpt niet noodzakelijk om daarin te slagen. In steden waar de hygiëne soms overdreven is, komen trouwens meer kinderen met atopisch eczeem voor. 
 
Tijdens het douchen kan het kraantjeswater trouwens ook een rol spelen. Naargelang de hardheid, de bacteriologische eigenschappen en de eventuele sporen van pesticiden kan het water een invloed hebben op de droogheid en irritatie van de huid. Alles hangt af van de regio en de mate van vervuiling: hoe hoger het inwoneraantal, hoe regelmatiger de controles ... en hoe beter dus de kwaliteit van het water. Inderdaad, het water in de stad kan minder agressief zijn voor de gevoelige huid van uw baby ... Dat is goed nieuws. Indien nodig kunt u de uitdrogende effecten van het toilet compenseren met een speciale badolie voor baby's en kinderen.
 
Tot slot is het verluchten van uw woonst een doeltreffende manier om vervuiling in de stad te bestrijden, hoe vreemd dat ook mag klinken! Allergenen en andere vuile deeltjes hebben immers de neiging om zich binnen op te hopen waardoor hun concentratie steeds groter wordt als ze "opgesloten" blijven.
 
Het platteland, de bergen: de juiste hygiëne en gewoonten voor uw baby met atopisch eczeem
 
Op het platteland en in de bergen is de zuivere lucht altijd een voordeel waarvan ouders hun kinderen graag laten genieten, ook als ze niet atopisch zijn. In de bergen krijgen ze zelfs een omgeving met (bijna) geen mijten! Die zitten omwille van de warmte wel graag binnenshuis, maar hebben een hekel aan een leven op grote hoogte. Vanaf 1500 meter is het immers zelden warmer dan 25 °C, hun favoriete temperatuur. 
 
Zuivere lucht impliceert echter ook meer dieren en planten. Afhankelijk van de gevoeligheid van uw kind kunnen die een invloed hebben op de reacties of allergieën. In de lente kan ook de talrijke aanwezigheid van pollen het immuunsysteem prikkelen. 
 
Ook hier bent u goed gewapend met een verstuiver en uw emolliërend verzorgingsproduct binnen handbereik. Net als een dagelijkse douche, best 's avonds, blijft het gebruik van emolliërende verzorgingsproducten een goede manier om de huid van uw baby te beschermen.

 

Reageer op dit artikel

Verzenden