#Activiteiten

Ontdek de babygym

advice gym slider
Kruipen, rollen, glijden, springen, lopen… en ondertussen de motoriek en sociale vaardigheden ontwikkelen én zich ook amuseren: dat is het doel van een bewegingsschool. Een moment van spel en plezier om te delen met je kleine spruit!

Ook al zijn ze nog maar klein, baby’s barsten van energie en moeten bewegen. Ze willen niet alleen de wereld rondom hen ontdekken maar ook het kennen van hun eigen lichaam en interactie hebben met andere kinderen.
Begeleid door psychomotorische of speciaal opgeleide animatoren in deze discipline, beantwoordt een sessie bewegingsschool perfect aan al die noden: het kind ontwikkelt zijn motoriek, coördineert zijn bewegingen, verbetert zijn evenwicht en leert zijn lichaam bovenal beter kennen. Tegelijkertijd is het een uitgelezen moment om zijn sociale vaardigheden te ontwikkelen, zeker als hij overdag niet opgevangen wordt in een grote groep kinderen.

Een veilig speelterrein

In de bewegingsschool is de omgeving volledig aangepast zodat kinderen zich in alle veiligheid kunnen amuseren: een vloer bedekt met matten in verschillende kleuren, tunnels in stof, kleine constructies om te beklimmen,… alles is ontwikkeld om hun hartje op te halen zonder zich pijn te doen. Uiteraard is de aanwezigheid van de mama of papa (of grootouder, nanny,…) verplicht bij de allerkleinsten, maar ook bij grotere kinderen kan hun aanwezigheid stimulerend en geruststellend werken. Zo wordt samen naar de bewegingsschool gaan een moment van samenzijn en plezier!

Stimulerende en variërende activiteiten

Bij de ene club kan je al terecht vanaf dat je baby 5 of 6 maanden oud is, bij de andere vanaf dat hij kan stappen. Sessies zijn er meestal tot dat je kind 6 jaar is. De kinderen worden onderverdeeld in kleine groepjes van dezelfde leeftijd en een sessie duurt 45 tot 60 minuten, een korte periode aangepast aan het ritme van de allerkleinsten. De activiteiten, aangepast aan elke leeftijd, vinden plaats op muziek. Eerst wordt er kort kennisgemaakt met de animatoren en andere kinderen, de allerkleinsten (tot 18 maanden) doen daarna kleine oefeningen al liggend of zittend (trappen, de voeten vastnemen, in de handen klappen,…). Later wordt er geoefend op stappen, lopen, kleine sprongen, rollen, tuimelen, balspelen, enz. Voor de grotere kinderen worden er obstakelparcours, bewegingsreeksen, evenwichtspelletjes of constructies om op te klimmen voorzien. Zo leren ze wat hun lichaam allemaal kan en hoe ze het moeten beheersen. Voor elke leeftijd worden er ook andere activiteiten voorzien dan sport: zangstonde, groepsspelen en zelfs massages kunnen deel uitmaken van de bewegingsschool. De sessie wordt meestal afgesloten met een klein moment op zachte en relaxerende muziek.

Praktische tips:

Klaar om op bewegingsavontuur te gaan met je baby? Hieronder vind je enkele tips zodat jullie samen kunnen geniet van de bezoeken aan de bewegingsschool:

  • Kleed je baby aan met soepele en comfortabele kledij zodat hij zich vrij kan bewegen (T-shirt met joggingsbroek of legging) en laat hem op blote voeten deelnemen, zo heeft hij een direct contact met de grond en heeft hij meer evenwicht. 
  • Kies voor een moment waarop je baby in vorm is, vermijd dus het uur van het dutje en na het eten
  • Als je kind terughoudend is om deel te nemen met de voorgestelde activiteiten, laat hem dan alleen de zaal ontdekken. Als hij echt heel terughoudend is, laat hem dan gewoon kijken of ga voor deze keer naar huis en probeer het een week later opnieuw: bewegingsschool moet leuk blijven. 
  • Vergeet je kind niet te laten drinken tijdens de sessie en neem een kleine snack mee voor erna, hij kan wel wat honger hebben na al deze actie.
  • Wees ten slotte niet verbaasd als hij moe is na een bezoek aan de bewegingsschool, voorzie een rustige activiteit of een rustmoment bij thuiskomst.