Osteopathie voor de allerkleinsten

Osteopathie voor de allerkleinsten

Osteopathie voor de allerkleinsten

Als de deugden van osteopathie bekend zijn voor volwassenen, denken we soms dat het minder invloed heeft op baby’s. En nochtans, zijn de effecten vaak verbazend bij de allerkleinsten, en kan zeer uitgebreid zijn: moeilijke bevalling, slaapstoornissen, spijsverteringsstoornissen, ontroostbaar huilen, moeite met het zuigen of terugkerende bronchitis zijn allemaal redenenen voor een overleg met uw baby bij de osteopaat. Klaar om het te proberen?

 

Osteopathie, hoe werkt het?

Osteopathie beschouwt het lichaam als een geheel en gaat ervan uit dat de verschillende structuren die er deel van uitmaken (articulatie, gewrichten, spieren, ingewanden, …) van elkaar afhangen: de storing van een element kan de verschillende structuren beïnvloeden en het hele lichaam uit balans brengen. Daardoor werkt osteopathie niet via een symptoom, maar via de oorzaak door  manipulaties die een goede mobiliteit van organische weefsel herstelt.

Erkend door de orde van geneesheren, zal deze therapeutische methode niet de traditionele geneeskunde vervangen, maar vult zij deze aan en maakt vaak daardoor een verschil. De indicaties kunnen van allerlei aard zijn : bij de volwassenen, staat ze bekend om de rugklachten te verlichten, ischias of gewrichtspijn, maar het kan ook helpen om diverse aandoeningen te behandelen zoals constipatie,
urineweginfecties, astma, oorontstekingen, migraines, slaapstoornissen of stress. Denk er bovendien ook aan tijdens uw zwangerschap: een osteopaat kan helpen bij verlichten van de pijn en om je lichaam voor te bereiden op de bevalling.

 

Welke aanwijzingen voor de baby’s

Er is geen leeftijd om een osteopaat te consulteren! Inderdaad, baby’s zijn bijzonder gevoelig voor deze methode, die soms spectaculaire effecten op hen heeft. Tijdens de eerste weken na de geboorte, een kleine osteopathie check-up kan altijd handig zijn: de bevalling oefent een sterke druk uit op de baby die vaak kan leiden tot  een klein trauma. Sommige kraamafdelingen bieden ook systematisch een osteopathische consultatie aan.

Deze sessie wordt vooral aanbevolen als de bevalling moeilijk is geweest: een te lange arbeid of daar tegenover een intense en te snelle arbeid, het gebruik van een tang of zuignap, een stuitligging, een opgewekte bevalling of een keizersnede verstoren vaak de normale werking van de schedelstructuur van het kindje. De osteopaat kan potentiële problemen opsporen en snel oplossen.

Vervolgens, kan osteopathie u helpen om een groot aantal problemen op te lossen: overmatig huilen, regelmatig overgeven, darmkrampjes, spijsverteringsproblemen en reflux, moeite met zuigen, slaapstoornissen, tekens van onrust, terugkerende bronchitis… Houd uw baby ook zorgvuldig in de gaten: overmatige doorbuiging wanneer u hem optilt, een afgeplatte schedel aan de achterkant, hoofd steeds gedraaid of steeds aan dezelfde kant, stijve leden, houdingen die voor u vreemd lijken of een gebrek aan energie, dit zijn allemaal tekens die erop kunnen wijzen op een kleine blokkering die de osteopaat zal corrigeren.

 

Hoe gebeurt het?

Net als bij de dokter, zal de sessie altijd beginnen met een gesprek: de osteopaat gaat u vragen stellen over de geboorte van uw kind, zijn gedrag, de problemen die u misschien hebt opgemerkt en natuurlijk de redenen die u ertoe aangezet hebben hem te raadplegen. Vervolgens, installeert hij uw baby op zijn osteopathische tafel, liggend of zittend tegen hem, en zal hij diverse handelingen zachtjes uitvoeren om de mobiliteit van de verschillende lichaamsdelen te controleren en, indien nodig, de functiestoornissen te behandelen.

Als er indrukwekkend gekraak te horen is bij de sessies voor volwassenen bij de osteopaat, is dit niet het geval voor de baby’s: deze is zeer zacht en delicaat, de behandeling is volledig pijnloos. Vaak, bieden ze dergelijke ontspanningen aan baby’s om zich volledig te kunnen ontspannen. Ze kunnen zelfs in slaap vallen tijdens de sessie!

Maar het gebeurt ook dat baby’s sommige aanrakingen niet aangenaam vinden (onder andere op het niveau van de schedel) en dan beginnen ze te huilen. Ze kunnen ook gewoon bang zijn om in contact te komen met onbekende mensen. Geen paniek: uw baby lijdt niet! Uw rustige aanwezigheid helpt hem gerust te stellen : houdt zijn hand vast, praat met hem of zing een kinderliedje dat hij waardeert om hem te helpen kalmeren.

De fysieke blokkades van baby's zijn meestal snel te corrigeren, omdat hun jong

Reageer op dit artikel

Verzenden