Portret van een vroedvrouw: wie zijn ze, wat doen zeMay 2019

Vroedvrouwen, niet iedereen weet even veel over wat vroedvrouwen doen en wat ze kunnen betekenen voor aanstaande ouders. Je kan bij hen terecht vanaf het prille begin, voor de opvolging van de zwangerschap en concrete tips. We hebben enkele vragen mogen stellen om een beter zicht te krijgen hoe het leven van een vroedvrouw er nu precies uitziet. 

 

 1. Waarom kiezen voor het beroep van vroedvrouw?

 

Een koppel, ouders in spe mee begeleiden aan het prille begin van de zwangerschap tot enkele weken na de bevalling. Hen op weg helpen op de manier dat het beste bij hen en hun levensstijl past. Daarom hou ik van mijn job en heb ik gekozen voor het beroep van vroedvrouw

 

 1. Welke opleiding dien je te volgen? Hoe ziet je loopbaan er tot nu toe uit?

 

Na een 3-jarige opleiding vroedkunde in Lier, heb ik afwisselend gewerkt op materniteit, het bevallingskwartier en MIC (Maternal Intensive Care) in het Universitair Ziekenhuis Gashuisberg in Leuven. Een heel goede leerschool, daarna ben ik naar het bevallingskwartier verhuisd waar ik nu nog steeds werk.

 

 1. Hoe ziet een typische werkdag er uit?

 

Als ik een typische werkdag moet omschrijven, ziet die er zo uit:

7uur ’s morgens, aankomst op mijn dienst. Daarna volgt de briefing over de patiënten. Zorgen voor en opname van nieuwe patiënten op de afdeling gebeurt de hele dag door, alsook opvang van baby’s en/of prematuren. Dan is er ook nog de operatieplanning opstarten en afwerken (sectio, curettage, foetale chirurgie, cerclage). In de namiddag, omstreeks 14 uur nog een briefing en dan gaat opnieuw de zorg verder. Indien ik de ochtendshift hebt verloopt deze analoog, maar dan gebeurt de briefing om 22uur en de zorg voor de patiënten tot 7uur ’s morgens.

 

 1. Wat waardeer je aan je beroep? Wat vind je zo bijzonder leuk?

 

Heel veel afwisseling en heel boeiend. Dat waardeer ik net aan het beroep. Alsook het contact met de mensen, de vreugde die je mag delen met hen, de blijdschap bij families, de verwondering, de dankbaarheid… het gevoel iets te betekenen voor mensen! Maar vooral vind ik het een privilege en een eer om dit grote geluk te mogen delen met de ouders.

 

 1. Welke herinneringen heb je aan de allereerste bevalling die je mee hebt begeleid?

 

Ik weet nog goed, de herinnering aan mijn eerste bevalling die ik mee heb begeleid: stresserend, super toffe mensen, fijne sfeer en heel veel blijdschap!

 

 1. Kan je ons vertellen over een ander moment dat je geraakt heeft en je is bijgebleven?

 

Helaas zijn er ook andere momenten die mij hebben geraakt en dat mij bijblijven. Momenten die vaak stresserend waren en (al dan niet) een goede afloop kenden. Deze momenten die het diepste raken, momenten van intens verdriet blijven heel vaak bij. Omdat leven en dood vaak heel dicht bij elkaar kunnen staan op een bevallingskwartier.

 

 1. We vroegen de vroedvrouw ook welke volgens haar de kwaliteiten zijn die onontbeerlijk zijn voor een vroedvrouw.

 

Geduld, inlevingsvermogen, rust en vertrouwen uitstralen zijn kernwoorden die ze spontaan aanhaalde. Alsook een warme persoonlijkheid, heel zorgzaam, intelligent  en probleemoplossend kunnen denken zijn belangrijk. De lichaamstaal van een barende vouw kunnen ‘lezen’ is niet iedereen meegegeven.

 

 1. Is er een bepaalde methode die je aan je patiënten voorstelt ter voorbereiding van de bevalling? En, merk je dat er bepaalde hernieuwde belangstelling vast voor meer natuurlijke, minder gemedicaliseerde bevallingen?

 

Als je zwanger bent, wordt je overstelpt met goede raad. De vroedvrouw volgt vooral wat het zwangere koppel wil. Ik geef altijd mee dat het koppel, en de vrouw in het bijzonder, zelf moet(en) kiezen wat het beste is voor hen/haar, want enkel dan kan ze op een ontspannen manier beginnen aan het hele baringsproces. Ik geef dus uitleg mee over de verschillende opties die er zijn. Heel opmerkelijk, ik merk dat er toch een nieuwe tendens is die mensen meer laat nadenken over de manier waarop ze willen bevallen.

 

 1. Welke verzorging raad je toekomstige moeders aan om tijdens hun zwangerschap hun huid te vrijwaren?

 

Als vrouwen ongerust zijn over hun huid, dan raad ik een hydraterende hypoallergene crème aan.

 

 1. En voor de verzorging van zuigelingen, welke soort van dermo-cosmetische producten vind je het meest geschikt?

 

Mustela, Galenco en Weleda. Als ik in alle objectiviteit moet aangeven wat ik van Mustela vind: een zacht product voor de huid, heerlijke geur, fijn om te gebruiken en een mooi gamma!

 

 1. Heb je zelf kinderen? Zo ja, hoe heeft het moeder worden/zijn de kijk op je beroep beïnvloedt?

 

Toen ik zelf mama ben geworden, heeft me dat een ander inzicht gegeven. Het krijgen en hebben van kinderen maakt je enorm kwetsbaar. Iedereen in je omgeving wil goede raad meegeven, waardoor je aak even door het bos de bomen niet meer ziet. Je leven wordt helemaal ondersteboven gehooid, de hormonen gieren door je lichaam, je bent moe maar toch o zo gelukkig. Ik hou zeker rekening met deze zaken in mijn carrière en kan nu veel gerichtere vragen stellen aan de ouders en weet daarom hoe belangrijk onze taak is om hen een leidraad te geven om op weg te gaan tijdens deze mooie tijd. Het is onze taak om hen de bomen door het bos terug te laten zien, met de juiste woordkeuze en op maat van de ouders.

 

 1. Wat mag je als vroedvrouw voorschrijven?

 

Niet elke vroedvrouw zal plots medicatie mogen voorschrijven, een dergelijke opleiding is vereist.

De opleidingen Vroedkunde organiseren, in samenwerking met de BMA, de opleiding ‘Gespecialiseerde toegepaste farmacologie’. Vroedvrouwen die hun diploma voor 1 oktober 2014 behaalden, moeten deze bijkomende opleiding van minimum 30 uren volgen. Na het succesvol volgen van de opleiding moet de vroedvrouw zich laten registreren bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid. Studenten vroedkunde die afstuderen na 1 oktober 2014, ontvangen op hun diploma-supplement een duidelijke vermelding dat hen de mogelijkheid geeft om geneesmiddelen voor te schrijven. De vroedvrouw mag niet zomaar alle geneesmiddelen voorschrijven. Reeds enkele jaren geleden is er een advies betreffende de lijst van geneesmiddelen die de vroedvrouwen in het kader van hun activiteiten mogen voorschrijven gegeven door de Federale Raad voor de Vroedvrouwen en de Koninklijke Academie voor Geneeskunde. Deze geneesmiddelen mogen voorgeschreven worden tijdens het toezicht op de normale zwangerschap, de normale bevalling en de eerste 3 maanden van het postpartum.

Op 19 september 2016 verscheen in het Staatsblad het Koninklijk Besluit van 1 september 2016 dat een wijziging en uitbreiding voorziet van de oorspronkelijke lijst (KB van 15 december 2013) van geneesmiddelen die mogen worden voorgeschreven. De lijst werd bij Koninklijk Besluit van 31 januari 2018 vervangen.

 

Reageer op dit artikel

Verzenden