Kleding

Welke kleding wordt aangeraden bij een huid met neiging tot atopie?

De juiste kledingkeuze

 

Uw kind kan pas lekker in zijn vel zitten als … het lekker in zijn kleding zit! Tussen alle voorzorgsmaatregelen voor een comfortabel leven met atopie en de preventie van atopisch eczeem, neemt zijn kleine garderobe zelfs al van bij de geboorte een belangrijke plaats in. 
 
T-shirt, broek, trui, jurkje, pyjama ... Ze moeten zacht en niet te warm zijn: atopisch eczeem houdt van alles wat kan irriteren of doet zweten want daardoor ontstaat jeuk. Het is dus aangeraden om:
- Te kiezen voor stoffen die aangenaam aanvoelen, glad zijn en soepel zijn. Bijvoorbeeld: katoen, linnen, zijde en hennep omwille van de fijne vezels die bovendien ook nog eens luchtdoorlatend zijn.
- Stoffen te vermijden die de huid schuren, zoals wol. Ook al bestaat er geen natuurlijkere stof die doeltreffender is om het warm te hebben, de textuur kan helaas ruw zijn en dus de huid van de baby of het kind irriteren.
- Synthetische stoffen en kleding te vermijden, zoals polyester en acryl. Ook al lijken die delicaat en zacht, ze absorberen onvoldoende tijdens het zweten en laten de huid niet echt ademen.
Laatste punt: vermijd rolkragen en kies kleding met een ruime pasvorm om de irritatie tot een minimum te beperken en te voorkomen dat uw baby of kind het plots veel te warm krijgt.
 
Dagelijks onderhoud van kleding
 
Maar hoe kunt u er nu voor zorgen dat uw kind het warm heeft in de winter zonder bijvoorbeeld wol te dragen? Kleed het gerust in laagjes. Een rompertje of ondergoed van thermolactyl, een dik katoenen T-shirt, een fluwelen vestje ... Laat de stilist in u naar boven komen om jeuk bij uw kind te voorkomen en te verzachten! 
 
Gelden er speciale wasvoorschriften voor al die kleding? Niet bepaald. Vooral het spoelen is heel belangrijk. Een goed programma kan al volstaan. Bij twijfel neemt u best dubbele voorzorgen: herhaal de wascyclus nog eens voordat u het wasgoed uit de machine haalt. En als u de was buiten kunt ophangen, droog de kleding van uw kind dan toch beter binnenshuis als het seizoen van de pollen is aangebroken.
 
 

 


Reageer op dit artikel

Verzenden