#Gezondheid & welzijn

5 oplossingen tegen misselijkheid

advice nausees slider
Misselijkheid komt vaak voor in het begin van de zwangerschap. Ook al is het niet ernstig, het is wel storend. Het is echter zelfs zonder geneesmiddelen doeltreffend te bestrijden.

 

1/ Ontbijt in bed

 

Heb je dat altijd al willen doen? Dit is een goede reden om jezelf zonder enig schuldgevoel dit plezier te gunnen! Met een lege maag en dus een lage bloedsuikerspiegel die misselijkheid in de hand werken, kan je voor het opstaan best eerst een sneetje geroosterd brood eten (dat makkelijker verteerbaar is dan vers brood). Idealiter eet je gewoon het hele ontbijt in bed op. En in deze omstandigheden zal de toekomstige papa zeker graag een aangepaste maaltijd voor jou klaarmaken: brood of granen, een zuivelproduct, een stuk fruit, maar nog niet te veel drinken. Drink je glaasje fruitsap of je kopje thee beter pas na het opstaan ... 10-15 minuten na uw eerste lichte maaltijd van de dag, om je maag niet overhoop te halen.

 

2/ Spreid uw maaltijden over kleinere porties

 

Bij een eetpatroon dat misselijkheid tegengaat, mag je geen lege maag hebben maar mag je je spijsverteringsstelsel ook niet overbelasten. Je eet dus best meer kleine maaltijden doorheen de dag. Neem een gezond middag- en avondmaal (geroosterde vis of vlees, gekookte groenten), vermijd gerechten in saus of exotische menu’s en plan een lichte maaltijd tussen 11 en 16 u (vers fruit, vruchtenmoes of een zuivelproduct). En neem tijdens al die maaltijden de tijd om goed te kauwen want de spijsvertering zal heel wat vlotter verlopen als het voedsel kleiner is en vermengd wordt met speeksel.

 

3/ Bescherm je reukorgaan

 

Een zwangerschap gaat gepaard met overgevoeligheid voor geuren, die versterkt worden: een neveneffect van de vele hormonen. Geuren die tevoren aangenaam of acceptabel waren, worden nu dus onaangenaam of zelfs ondraaglijk en vormen allemaal factoren die misselijkheid kunnen uitlokken. Dit is dus het moment om op te letten met sigarettenrook, bedwelmende wolkjes parfum of geuren tijdens het koken ... Vergeet ook alle ruimtes in huis niet te verluchten om niet alleen vervelende geurtjes maar ook overtollige warmte te laten verdwijnen, want die laatste kan jou eveneens misselijk maken.

 

4/ Ga vermoeidheid en stress tegen

 

Misselijkheid wordt vaak erger onder invloed van vermoeidheid, slaapgebrek en stress. Begin dus al met een goede nachtrust. Merk je dat je slaperig begint te worden (geeuwen, jeukende ogen)? Zet dan je tablets en andere schermen uit die jou alert houden en verlaag de temperatuur in de kamer om ook je lichaamstemperatuur te verlagen en zo makkelijker in slaap te kunnen vallen. Probeer overdag op het werk of thuis te ontsnappen aan prikkelende omgevingen en gun jezelf altijd minstens 20 minuten om te genieten van een rustig tussendoortje.

 

5/ Drink slim

 

Geen alcohol natuurlijk. Het Amerikaanse frisdrankje, waarvan de originele variant bekend is als middel tegen misselijkheid, bevat veel te veel cafeïne en suiker ... je beste bondgenoot blijft plat water (minstens 1,5 l per dag). Je drinkt het echter best doorheen de hele dag met kleine slokjes, maar niet tijdens de maaltijden: wacht 20 minuten voor en na het eten. Drinken tijdens het eten of te veel in één keer drinken resulteert in een “voller” gevoel en meer misselijkheid.