#Atopische huid en eczeem

ATOPISCHE DERMATITIS EN VAKANTIE: DE JUISTE GEWOONTES EN REFLEXEN

#Atopische huid en eczeem
ATOPISCHE DERMATITIS EN VAKANTIE: DE JUISTE GEWOONTES EN REFLEXEN
advice vacances slider
De huid van je baby is zijn bescherming tegen de buitenwereld. Omdat de huid een dubbele rol speelt - beschermend en zintuiglijk -, vereist het een aangepaste verzorging en je aandacht vanaf de eerste dagen van je baby's leven. Om het dagelijks te kunnen verzorgen, is het noodzakelijk om het huidtype van je baby te kennen en zijn specifieke behoeften te begrijpen om de aangepaste producten te kunnen gebruiken.

Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela.

Vakantie is synoniem met onbezonnen vrijheid, maar toch moet u in geval van atopisch eczeem rekening blijven houden met enkele adviezen en factoren!

De geografische ligging is het eerste belangrijke aspect. Kan je met je kind overal naartoe? Natuurlijk! Je moet echter goed opletten naargelang het klimaat en seizoen (1). Als je vertrekt naar een streek waar het heel warm is: zweten bevordert de jeuk. Ook koude is niet optimaal: droge lucht kan de huid uitdrogen. Toch zou er met de juiste gewoonten en het dagelijkse gebruik van emolliërende verzorgingsproducten niets mogen misgaan (zie ‘De heilzame eigenschappen van emollientia’). Van het strand tot de bergen, elke vakantiebestemming heeft voordelen (2).

Aangepaste verzorging op vakantie om de huid met neiging tot atopie in de watten te leggen

Je zorgt zelf voor je eigen gemoedsrust door de juiste dingen in je koffer te steken ... Waar je ook gaat, denk aan:
- de speciale emolliërende verzorgingsproducten en badproducten voor baby's en kinderen. Als je weet dat je die ook probleemloos ter plaatse kan aankopen, dan hoef je er niet te veel van in te pakken: neem gewoon genoeg mee voor de eerste dagen. Bij twijfel neem je voor alle zekerheid best voldoende mee voor de hele vakantie.
- de specifieke behandeling die de arts heeft voorgeschreven voor tijdens opstoten. Steek ook best je voorschrift in het toilettasje of bij je belangrijke documenten zodat je altijd op alles voorbereid bent.
- als je naar de zon vliegt: Zonnemelk met zeer hoge bescherming en zonder parfum, geschikt voor de huid met neiging tot atopie en met een hoge beschermingsfactor.
- katoenen kleding en ondergoed, zowel in de zomer als in de winter ... (lees ‘Welke kleding wordt aangeraden bij een huid met neiging tot atopie?’).

Onmisbare adviezen om atopisch eczeem op vakantie te voorkomen

Gaat je kind logeren bij grootouders of neefjes? Misschien is een lijstje met adviezen en tips handig om atopisch eczeem te vermijden of te verzorgen zodat het voor iedereen een leuke vakantie wordt: “Breng het emolliërende verzorgingsproduct elke dag aan, vermijd huisdieren in de slaapkamer, stofzuig regelmatig …”. Aan de slag!

(1) Lees ‘Het klimaat en de seizoenen: invloed op atopisch eczeem?’
(2) Zie ‘Zwemmen, sporten, spelen: wat mag mijn kind met atopisch eczeem allemaal doen?’