#Atopische huid en eczeem

Is bij atopisch eczeem een speciaal dieet nodig?

advice alimentation slider

Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela.

 

Atopisch eczeem en voedselallergieën …

 

Ze zijn niet altijd aan elkaar gelinkt! Atopisch eczeem steekt voornamelijk de kop op als de droge huid in contact komt met allergenen, maar met voedingsmiddelen bestaat er niet noodzakelijk een verband want die worden ingeslikt (zie ons dossier over atopisch eczeem). Het is echter niet uitgesloten. Sommige voedingsmiddelen kunnen bij contact met de huid irriterend zijn. Op het moment van het opeten kan het contact met de mond en de mondhoeken - vooral wanneer uw baby zelfstandig leert eten! - het immuunsysteem prikkelen en dus een opstoot in de hand werken.

De vraag is nu: bestaat er een rechtstreeks verband tussen atopisch eczeem en voedselintolerantie of een specifieke voedselallergie? En meer bepaald: zal een allergie voor bijvoorbeeld wortelen een opstoot uitlokken als je baby daarvan aan het eten is? De meningen verschillen ... Men weet momenteel alleen dat (1):

  • Een baby atopisch eczeem heeft omdat hij aanleg heeft voor atopie! Zijn immuunsysteem reageert met andere woorden te hevig op de aanwezigheid van allergenen. Dat kan evengoed tot uiting komen in een bindvliesontsteking, hooikoorts of astma, allemaal aandoeningen die naast het eczeem of de voedselallergie kunnen voorkomen. Iemand kan naargelang de aard van zijn aanleg voor atopie één of meerdere van die aandoeningen krijgen zonder dat die verband houden met elkaar. Zo kan uw kind allergisch zijn voor wortelen, maar geen atopisch eczeem hebben wanneer hij wortelen eet. De reactie op dat voedingsmiddel komt dan op een andere manier tot uiting (oprispingen, diarree ...).
  • Als het atopisch eczeem bijzonder hevig is, kan het wel rechtstreeks gerelateerd zijn aan een voedselallergie.

 

Eczeem, huidreacties, rode huid: opletten met allergene voedingsmiddelen

 

Twijfels? Ga naar je arts, die u op basis van de symptomen zal aanraden om een dermatoloog en/of allergoloog te raadplegen. Zodra het resultaat bekend is, zal die beslissen of het nodig is om bepaalde voedingsmiddelen van het menu te schrappen. Vaak gaat het om:

  • pinda’s
  • melk
  • noten en granen
  • tarwe
  • eiwit
  • vis, schaal- en schelpdieren
  • chocolade


Maar nog belangrijker: hij of zij zal afhankelijk van de leeftijd van je baby en de veelzijdigheid van zijn voeding vertellen hoe u de voedingsmiddelen in kwestie kunt vervangen om een evenwaardige voedingswaarde te behouden ... en hoe je je kind heerlijke menu's kunt blijven voorschotelen!

(1) Bron: http://www.allergienet.com/dermatite-allergie-aliment