#Borstvoeding

Borstvoeding: fabels en feiten. Ontdek wat waar is en wat niet!

advice allaitement slider
Over borstvoeding doen veel geruchten de ronde! Voelt u zich een beetje verloren tussen alle vaak tegenstrijdige ervaringen die u al hebt gehoord? Het is tijd voor de waarheid!

 

Het is algemeen geweten dat borstvoeding de borsten lelijk maakt - FOUT

 

Als je borstvoeding goed wordt aangepakt, stuwing wordt vermeden en het afbouwen geleidelijk gebeurt, zullen je borsten door de borstvoeding veel minder afzien dan wanneer de melkproductie abrupt wordt beëindigd bij de geboorte! Om je borsten mooi te houden, moet je er vooral tijdens de zwangerschap al voor zorgen dat je niet te veel kilo’s aankomt. Leg je borsten ook elke dag in de watten met een aangepaste verzorging om de ondersteunende weefsels te stimuleren en zo te vermijden dat de huid slapper wordt door de bruuske verandering van de borstomvang. Blijf ook tijdens de borstvoedingsperiode elke dag je borsten verzorgen en kies een goede borstvoedingsbeha die steun biedt zonder druk uit te oefenen.

 

Vrouwen met kleine borsten produceren te weinig melk - FOUT

 

Ook al onderscheidden de nannies aan wie ooit de taak werd toevertrouwd om hun baby's borstvoeding te geven, zich door zeer royale borsten... je moet weten dat de borstklier bij alle vrouwen min of meer hetzelfde volume heeft. De grootte van de borst is dus op geen enkele manier gerelateerd aan de hoeveelheid melk die geproduceerd wordt. En borstvoeding hangt voornamelijk af van de eetlust van je baby: hoe meer hij of zij zuigt, hoe meer melk jij produceert... zelfs als je een "kleine 85 B" hebt!

 

Moedermelk is vaak niet voedzaam genoeg - FOUT

 

Moedermelk is nooit slecht, te helder of niet voedzaam genoeg. Als het gewicht van je kind onvoldoende toeneemt, dan is de verklaring eerder te zoeken in de manier van aanleggen. Daarnaast kan je net als alle andere jonge moeders ook kampen met een tijdelijke afname van je melkproductie door vermoeidheid of intense emoties … Maak je geen zorgen: laat je baby gewoon zo vaak en zo lang mogelijk drinken. En neem zoveel mogelijk rust. Je melkproductie zal zich snel herstellen.

 

Borstvoeding voorkomt dat de zwangerschapskilo's verdwijnen - FOUT

 

Integendeel, een groot deel van je dagelijkse calorie-inname gaat naar de melkproductie. Met een evenwichtige voeding en geen te grote porties kan borstvoeding jou alleen maar helpen om je zwangerschapskilo’s sneller te verliezen.

 

Borstvoeding is altijd vermoeiend voor de mama - FOUT

Borstvoeding geven is op zich niet vermoeiend. Zodra je een comfortabele houding hebt gevonden en je baby goed is aangelegd, vereisen de voedingen geen specifieke vorm van lichaamsbeweging. Bij eventuele vermoeidheid wordt je toestand eerder beïnvloed door de verstoring van het fysiologische evenwicht en de emoties na de geboorte van je baby. Misschien neem je ook te veel hooi op je vork? Probeer in deze periode geen heldin te zijn! Laat je thuis helpen door de papa, familie en vrienden. En geniet zonder zorgen van de rustgevende hormonen die tijdens de borstvoeding vrijkomen!

 

Je mag bij je baby slapen om de voedingen te vergemakkelijken - JUIST

 

De nabijheid van moeder en baby bevordert de borstvoeding en de aanwezigheid van je baby in je buurt kan de nachtvoedingen veel aangenamer maken. Het is echter belangrijk om ook aan de veiligheid te denken wanneer je baby bij jou in bed slaapt: geen donsdeken op hem leggen, geen kussen onder het hoofdje, een stevige matras, voorkomen dat de baby uit bed kan vallen … Er bestaan natuurlijk nog andere oplossingen: zet het babybedje naast je eigen bed of kies voor een co-sleeper, die aan het bed van de ouders wordt bevestigd.

 

Nachtvoedingen zijn in het algemeen bevorderlijk voor de borstvoeding - JUIST

 

Ook al stellen veel mama’s voor om te proberen je baby zo snel mogelijk “te laten doorslapen”, probeer toch aan die druk te weerstaan! De meeste zuigelingen hebben de eerste maanden ’s nachts immers ook borstvoeding nodig. Bovendien zorgen die nachtvoedingen ervoor dat je melkproductie goed op gang komt en nadien op peil blijft doordat er nooit te veel tijd tussen twee voedingen zal zijn.

 

Borstvoeding is onmogelijk met tepels die plat zijn of een andere vorm hebben - FOUT

 

Baby’s slagen er altijd in om te drinken, ongeacht de vorm van de borsten. Leg je kind gewoon in een comfortabele houding, met het gezichtje recht voor je borst. Als hij echt moeilijk kan aanhappen, bijvoorbeeld omdat de borst veel te vol is, trek dan voorzichtig aan de tepel om die zachter te maken en er een beetje melk uit te drukken voordat je je kind aanlegt.

 

Het heeft geen zin om minder dan 6 maanden borstvoeding te geven - FOUT

 

Hoewel gezondheidsorganisaties en veel kinderartsen aanbevelen om kinderen tot 6 maanden borstvoeding te blijven geven, moet je vooral kijken naar je eigen gevoel en beschikbaarheid. Borstvoeding is zelfs gedurende een kortere periode al goed voor je gezondheid en die van je baby. Wanneer je weer aan het werk gaat, kan je ‘s morgens, ‘s avonds en in het weekend borstvoeding blijven geven. Maar alles zal ook afhangen van je baby! Sommige kleintjes tonen al snel hun drang naar zelfstandigheid … terwijl anderen veel langer de borst van hun mama zullen vragen. Ook de rol van de papa verdient aandacht, want hij kan zich meer buitengesloten voelen naarmate de borstvoedingsperiode langer wordt.

 

Borstvoeding kan ook pijn doen - JUIST

 

Maar het is eerder een verkeerde houding van je baby tijdens de voedingen die pijn kan veroorzaken. Vooral tijdens de eerste week, wanneer de tepels gevoelig kunnen zijn. Dat is een normaal en tijdelijk verschijnsel. Vraag echter gerust raad aan je kinderarts of verloskundige als het niet verdwijnt.

 

Borstvoeding is geen voorbehoedsmiddel - JUIST

 

Zolang je baby alleen moedermelk krijgt, zal je nog niet ongesteld worden en hoef je geen zorgen te maken. In theorie … Want je menstruatie kan evengoed al terug op gang komen terwijl je nog borstvoeding geeft en nog voor je eerste maandstonden kan al een eisprong plaatsvinden. Anticonceptie is dus wenselijk, tenzij je meteen terug een zwangerschap wilt meemaken. Praat erover met je arts of verloskundige.

 

Borstvoeding kan niet worden gecombineerd met geneesmiddelen - FOUT

 

Veel geneesmiddelen zijn toegelaten tijdens de borstvoeding. Je arts zal ervoor zorgen dat hij aangepaste medicatie voorschrijft. Neem nooit geneesmiddelen op eigen initiatief! Vraag altijd eerst raad aan je arts, verloskundige of apotheker voordat je een behandeling start die eventueel problematisch kan zijn, afhankelijk van de leeftijd van je kindje.