#Zonnebescherming

De gevaren van de zon

#Zonnebescherming
De gevaren van de zon
advice danger slider
De huid van je baby is kwetsbaar en immatuur. Ze omsluit tevens een uniek en kostbaar kapitaal huidcellen dat absoluut beschermd moet worden. Het is dus beslist noodzakelijk er bijzonder goed voor te zorgen en geschikte producten te gebruiken. Ontdek onze tips om ervoor te zorgen dat de huid van uw baby zacht, soepel en behaaglijk blijft, dag na dag!

De zon is van levensbelang en we genieten er allemaal graag van, want ze heeft een behoorlijke impact op ons humeur. Bovendien helpen de zonnestralen bij de aanmaak van vitamine D, die onmisbaar is voor een goede gezondheid. Maar overdaad schaadt ... Enkele minuten per dag volstaan al om van de gunstige effecten van de zon te profiteren. Bij te lange blootstelling kunnen de ultraviolette stralen immers al snel ernstige, schadelijke gevolgen hebben op korte of lange termijn: zonnebrand, meer moedervlekjes, veroudering van de huid, huidkanker … En kinderen zijn met hun immature huid extra gevoelig voor de risico's van uv-stralen. Leer de gevaren van de zon beter kennen om je baby goed te beschermen!

 

UV-STRALEN

 

Verschillende lichtstralen van de zon bereiken de aarde: de ultraviolette (uv) straling, de zichtbare straling en de infraroodstraling. De uv-stralen vertegenwoordigen maar een klein deel van de zonne-energie die ons bereikt, maar ze hebben wel een zeer grote impact op de huid. Deze stralen zijn in te delen in verschillende categorieën, afhankelijk van de lengte van hun golven:
• De UVA-stralen hebben de langste golven en zijn verantwoordelijk voor het snel bruinen van de huid, maar ook voor de veroudering van de huid en het ontstaan van rimpels want ze dringen diep door in de huidweefsels en beschadigen die.
• De UVB-stralen hebben middellange golven en leiden tot langzaam bruinen, zonnebrand, veroudering van de huid en huidkanker. Ze zijn zeer schadelijk voor het lichaam.
• De UVC-stralen hebben de kortste golven en zijn meteen ook de schadelijkste. Gelukkig bereiken deze stralen het oppervlak van de aarde niet want ze worden door de atmosfeer geabsorbeerd.

 

 

DE BABYHUID IN DE ZON

 

De huid van volwassenen kan zich tegen de agressieve invloed van de zon beschermen, op voorwaarde dat ze er niet al te lang aan wordt blootgesteld. De bovenste laag van de huid, de melanine en de mechanismen voor het herstel van de cellen dragen bij tot deze natuurlijke zonnebescherming. Maar bij baby's en jonge kinderen zijn die beschermende mechanismen nog niet volgroeid waardoor zij bijzonder kwetsbaar zijn bij blootstelling aan zonlicht:
• De huid van baby’s is dunner en gevoeliger.
• Ze fungeert nog niet doeltreffend genoeg als beschermende barrière en de uv-stralen dringen er gemakkelijker door.
• Het immuunsysteem van baby’s moet zich nog ontwikkelen en beschermt de huid slechts tegen de agressieve invloed van uv-stralen.
• De pigmentatie bij baby's, die hun huid moet beschermen, is nog volop in ontwikkeling.
• De huid van baby's omvat een uniek maar kwetsbaar potentieel aan cellen dat absoluut beschermd moet worden voor hun gezondheid op langere termijn.
• Tot slot zweten baby’s nog niet veel, waardoor ze gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen, zonnesteek en vochtverlies.

 

 

DE SCHADELIJKE GEVOLGEN VAN DE ZON

 

Zonnebrand, die onmiddellijk voelbaar is en pijn doet, is niet het enige gevolg van overmatige blootstelling aan uv-stralen. Met de jaren leidt te lange blootstelling en herhaalde zonnebrand tot een versnelde veroudering van de huid, een vermindering van de weerstand en in sommige gevallen huidkanker en cataract met blindheid als mogelijk resultaat. Bovendien tasten de agressies van de zon tijdens de kinderjaren het afweersysteem van de huid onherroepelijk aan: de huid stapelt giftige vrije radicalen op, het vermogen van de huid om te herstellen neemt af en de schade aan de cellen is onomkeerbaar. Zo zal een huid die zwakker geworden is door herhaalde zonnebrand, vooral vóór de leeftijd van 10 jaar, altijd kwetsbaar blijven.
Het is dus uiterst belangrijk om de blootstelling van je baby aan de zon zoveel mogelijk te beperken en zijn huid zo goed mogelijk te beschermen met zonneproducten met een hoge beschermingsfactor (SPF 50+) die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen en die geschikt zijn voor het huidtype van je baby. Door je kind tegen de zon te beschermen, beperk je mee het risico op het ontstaan van huidkanker op volwassen leeftijd.
Raadpleeg onze rubriek met tips voor meer informatie over de juiste gewoonten om je kind te beschermen tegen de zon.