#Atopische huid en eczeem

De symptomen van atopie

advice reconnaitre atopie slider
Jeuk, droogheid, roodheid, moeilijk in slaap vallen: wat als je baby atopisch eczeem heeft? Hier zijn de tekenen en symptomen die je kunnen helpen om atopisch eczeem, of dermatitis, bij je kind te herkennen.

Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela.

 

De eerste tekenen

 

Je baby wordt wakker na zijn dutje ... Wat humeurig, traantjes in de ogen en … rode wangetjes! Een nare droom? Gewoon te warm? Een beetje honger? Of het begin van een opstoot en dus het begin van atopisch eczeem? Door die roodheid en zijn humeur slaat de twijfel toe.

Het is zo dat je je baby op deze leeftijd – atopisch eczeem komt doorgaans rond twee maanden tot uiting – geen vragen kunt stellen om te weten wat hij precies voelt.

Met enkele zeer eenvoudige aanwijzingen kan je echter al een eerste balans opmaken:


- heb jij of je partner ooit last gehad van atopisch eczeem? Erfelijkheid is zeker de meest veelzeggende factor (zie ons dossier over atopisch eczeem). Het is zelfs een waardevolle aanwijzing waarmee je al vanaf de geboorte de verzorgingsrituelen kan toepassen die het risico op het ontstaan van de symptomen van atopisch eczeem met 33% tot 50% kunnen verminderen (1).

- de huid van je baby is zeer droog. Dat weet je doordat ze ruw blijft, ondanks het gebruik van hydraterende crèmes. Ze vertoont op sommige plaatsen misschien zelfs wat schilfers.

- je baby valt moeilijk in slaap. Dat kan zeker allerlei andere oorzaken hebben. Maar in combinatie met een of twee andere symptomen kunnen die slaapproblemen een extra aanwijzing zijn (zie het artikel ‘Mijn baby slaapt slecht’).

- er verschijnen rode vlekken, vooral op de kin, wangen, armen, buik ... Ze zijn een bijna onbetwistbaar kenmerk van atopisch eczeem. Als zich op die rode vlekken ook nog eens minuscule blaasjes vormen, is er geen twijfel meer mogelijk: je baby heeft een opstoot (zie ‘Wanneer mag men verwachten dat de symptomen verbeteren of zelfs verdwijnen?’).

 

De eerste opstoten

 

Wat gebeurt er precies tijdens zo'n opstoot?


De ontsteking kent altijd hetzelfde verloop: in het begin is er wat roodheid met jeuk. Die roodheid zorgt voor verhogingen op de huid waardoor die oneffen wordt. Ze kunnen uitgroeien tot bijna onzichtbare blaasjes. Als die opengaan, kan er een doorschijnende vloeistof uitkomen. Dat vocht maakt vervolgens plaats voor een korstje dat nadien vanzelf weer verdwijnt.

Maar wees gerust: hoe hevig die opstoten ook mogen zijn, ze laten geen sporen na op de huid. Probeer zoveel mogelijk te vermijden dat je baby eraan krabt om het gevoel niet erger te maken en superinfectie te vermijden.


Hoe?

Door het gebruik van specifieke verzorgingsproducten voor baby's en kinderen, zoals een Emolliërende Balsem of een Emolliërende Crème en door de toepassing van enkele tips die wat verlichting kunnen brengen (zie ‘Atopisch eczeem verzorgen’).

 

Huid met neiging tot atopie, roodheid, allergieën … vraag raad aan je kinderarts

 

Raadpleeg je kinderarts zodra je vermoedt dat je kind lijdt aan atopisch eczeem. Eerst en vooral om de diagnose te bevestigen. Als de aanleg voor atopie bij je kind zich ook uit in een voedselallergie, dan kan je kinderarts je doorverwijzen naar een dermatoloog of allergoloog. Die specialisten kunnen bij opstoten een specifieke behandeling voorschrijven.

Tussendoor, tijdens periodes zonder symptomen, kan je kleine maar zeer doeltreffende rituelen invoeren om nieuwe opstoten te voorkomen ... (zie het artikel ‘Het ontstaan van atopische dermatitis voorkomen’).

(1) Bron: Eric L. Simpson 2014, Horimukai 2014.