#Groei en ontwikkeling van de baby

Doorkomende tandjes

#Groei en ontwikkeling van de baby
Doorkomende tandjes
advice poussee dentaire slider
Tussen de geboorte en zijn tweede verjaardag zal je baby zich in een buitengewoon snel tempo ontwikkelen en elke vooruitgang zal je telkens weer verbazen. Ontdek samen met ons de belangrijkste ontwikkelingsfases en hoe je met je baby kan communiceren en spelen om zijn zintuigen nog meer te prikkelen.

Het verschijnen van de eerste tandjes bij een baby is vaak een ontroerend moment voor ouders, maar niet altijd gemakkelijk voor het kind! Pijn, overvloedige speekselproductie, rode wangen,… Doorkomende tandjes gaan gepaard met een heleboel kwaaltjes die vervelend kunnen zijn voor je baby.

DE KOMST VAN DE 1STE TANDEN

Het moment waarop de tandjes doorkomen, verschilt enorm van kind tot kind. De eerste tand verschijnt meestal al voor de leeftijd van 6 maanden. Bij sommige kinderen kan dat echter al vanaf 4 maanden zijn (en in uitzonderlijke gevallen zelfs al bij de geboorte). Tegelijkertijd zijn er ook baby’s van 12 maanden die nog geen tanden hebben, maar zonder verdere abnormale symptomen hoeft dat niet te betekenen dat ze zich slecht ontwikkelen. Wees dus geduldig… Wanneer je baby hard begint te bijten op zijn speelgoed, de hele tijd op zijn vingers zuigt en overvloedig kwijlt, is de kans groot dat het eerste tandje in aantocht is! De tanden komen bij bijna alle baby’s in dezelfde volgorde door. Meestal verschijnen ze dus als volgt: Tussen 6 en 10 maanden: de centrale snijtanden onderaan. Tussen 8 en 12 maanden: de centrale snijtanden bovenaan. Tussen 9 en 16 maanden: de laterale snijtanden boven- en onderaan. Tussen 13 en 24 maanden: de eerste kiezen. Tussen 16 en 23 maanden: de hoektanden. Tussen 23 en 33 maanden: de tweede kiezen. Dus tussen de leeftijd van 2,5 en 3 jaar moeten alle 20 melktanden van je kind doorgekomen zijn. Vervolgens gebeurt er niets meer tot je kind zo’n 6 jaar oud is en die schattige kleine pareltjes beginnen uitvallen om plaats te maken voor het definitieve gebit.

DE BELANGRIJKSTE TEKENEN VAN DOORKOMENDE TANDJES

De tekenen die wijzen op doorkomende tandjes zijn bij elk kind anders. Voordat een tand verschijnt, ontstaat eerst een al dan niet pijnlijke ontsteking van het tandvlees. De pijn wordt veroorzaakt door de beweging van de tanden in het kaakbeen of door het doorprikken van het tandvlees. Doorkomende tandjes kunnen ook gepaard gaan met een reeks kleine kwaaltjes die op zich niet zo erg zijn, maar die voor je baby soms wel vervelend kunnen zijn: Gezwollen, rood en gevoelig tandvlees Te veel speeksel. Deze overmatige speekselproductie beschermt het tandvlees tijdens het doorkomen van de tandjes. Eén of twee rode en warme wangetjes Een slecht humeur: je kind kan prikkelbaarder zijn dan anders en sneller huilen Irritatie rond de mond Lichte koorts (minder dan 38°) Verstoorde slaap Tijdelijk minder eetlust Let er wel op dat je al die symptomen niet meteen wijt aan doorkomende tandjes: als ze er daadwerkelijk verband mee houden, dan zouden ze snel weer moeten vervagen. Koorts boven 38 °C, te hevige pijn, diarree, braken en een vale huidskleur hebben niets te maken met doorkomende tandjes: raadpleeg bij de minste twijfel steeds je arts.

EENVOUDIGE KLEINE HANDELINGEN OM BABY TE ONTLASTEN

Troost en knuffel hem. Je kan hem ook overal masseren. Het zal verlichting brengen want je aanrakingen zullen de pijn even doen vergeten. Veeg het gezichtje regelmatig voorzichtig af met een propere doek. Zo voorkom je irritatie door al het speeksel. Geef hem een schone bijtring zonder vloeistof waarop hij naar hartenlust kan bijten. Sommige varianten kunnen vooraf gekoeld (maar niet ingevroren) worden, waarna de kou een beetje verdovend kan werken. Masseer het tandvlees voorzichtig met een grondig gewassen vinger of een proper en vochtig doekje. Geef koude gerechten aangepast aan de leeftijd (moes, yoghurt ...).

WAT JE BEST NIET DOET

Breng geen verdovende zalfjes aan want die zijn gevaarlijk. De baby kan ze inslikken en ze kunnen de slikreflex verminderen die hem in staat stelt om te slikken. Geef geen rauwe groenten of fruit om op te bijten, want die kunnen vast komen te zitten in de keel. Vermijd het gebruik van een bijtketting (type barnsteenketting). Koekjes om op te knabbelen worden afgeraden omdat ze de pijn niet verlichten en suiker bevatten die tandbederf kan veroorzaken. Gooi tot slot ook grootmoeders trucjes overboord: prik nooit in het tandvlees van uw baby om de tand wat vooruit te helpen. Wrijf het evenmin in met alcohol of suiker om het doorkomen te bevorderen.

WANNEER MOET JE EEN DOKTER RAADPLEGEN?

We raden absoluut aan om een arts te raadplegen wanneer de pijn te hevig is, als de temperatuur van je kind hoger is dan 38 °C, als je baby andere symptomen heeft of niet in zijn normale doen lijkt te zijn. je dokter kan een verzachtende balsem voorschrijven die je kan gebruiken om het tandvlees van je baby te masseren, of een homeopathisch preparaat.

Kind en Gezin: tandjes. www.kindengezin.be/verzorging/tandjes/
Gezondheidsplein.nl: doorkomende tandjes. www.gezondheidsplein.nl/dossiers/doorkomende-tandjes-bij-baby-s/item43410
Raadpleeg voor meer informatie en een duidelijk overzicht van doorkomende tandjes de veelgestelde vragen: doorkomende tandjes bij baby’s op de website van Hyalugel (website in het Frans) www.hyalugel.com/faq/poussees-dentaires.html Dit medische hulpmiddel is een gereglementeerd gezondheidsproduct dat volgens de voorschriften de CE-markering draagt. Vraag raad aan je arts of apotheker. Lees aandachtig de instructies in de bijsluiter. Raadpleeg een arts als de symptomen niet verdwijnen. Geproduceerd door: Ricerfarma. Verdeeld door: Laboratoires Expanscience Online publicatie: 23/10/2017