#Groei en ontwikkeling van de baby

Eerste stapjes, eerste schoentjes

#Groei en ontwikkeling van de baby
Eerste stapjes, eerste schoentjes
advice pas chaussure slider
Tussen de geboorte en zijn tweede verjaardag zal je baby zich in een buitengewoon snel tempo ontwikkelen en elke vooruitgang zal je telkens weer verbazen. Ontdek samen met ons de belangrijkste ontwikkelingsfases en hoe je met je baby kan communiceren en spelen om zijn zintuigen nog meer te prikkelen.

Je baby is klaar voor zijn eerste paar schoentjes, maar hoe vind je de juiste schoentjes tussen de tientallen modellen die in de etalages te bewonderen zijn? Laat je beter niet verleiden door je mooiste favoriet, maar besteed ook aandacht aan enkele belangrijke punten!
De eerste maanden heeft je baby geen schoenen nodig: door het rechtstreekse contact met de vloer op blote voeten, in sokken of in slofjes van zacht leder kan je baby makkelijker zijn evenwicht vinden en de spieren van zijn mooie voetjes beetje bij beetje verstevigen. Maar zodra hij rechtstaat en zijn eerste stappen zet (tussen 9 en 18 maanden, wat verschilt per kind), is het moment aangebroken om hem zijn eerste echte schoentjes te geven! Een belangrijke keuze voor het comfort van je baby, maar ook voor de gezonde ontwikkeling van zijn voeten.

 

DE EERSTE SCHOENTJES: STEVIG OF SOEPEL?

 

Als de baby zijn eerste stapjes zet, zijn de voetjes nog steeds van nature plat en de beentjes licht gebogen. Er werd lang aangenomen dat babyschoentjes een stevige hiel en uitgesproken welving aan de voet moeten hebben om de voetboog te helpen vormen en de beentjes recht te zetten. Vandaag zijn de meeste modellen in de winkels nog steeds gebaseerd op die overtuiging. Podologisch onderzoek toont echter al enkele jaren aan dat babyvoetjes zich nog het best ontwikkelen als ze bloot blijven: direct contact met de vloer zou ideaal zijn omdat het voor een beter evenwicht zorgt, het helpt de spieren van de voetjes te ontwikkelen en de voetboog kan zich op natuurlijke wijze vormen. Natuurlijk kan je je kind niet met blote voeten naar buiten laten gaan … Om zijn comfort te waarborgen, uitglijden te voorkomen en zijn voeten te beschermen, verkopen allerlei merken tegenwoordig soepele lederen of stoffen schoentjes met een lichte en flexibele zool die de huid laten ademen. Kies indien mogelijk een model met klittenbandsluiting dat zich mooi aanpast aan de vorm van de voet en dat je kind makkelijk zelf kan vastmaken en uitdoen.

 

DE JUISTE MAAT

 

Ouders laten zich vaak verleiden door schoentjes in een wat grotere maat zodat ze langer meegaan … Een grote fout! Te grote schoenen zijn niet comfortabel en kunnen bovendien het nog wankele evenwicht van je kleintje in gevaar brengen. je schoenenverkoper zal de voetjes zeker heel nauwkeurig kunnen meten.

 

VAN DE ENE MAAT NAAR DE ANDERE

 

Mollige babyvoetjes zijn niet zo gevoelig. Je kleine hummeltje zal het dus waarschijnlijk niet beseffen als zijn schoentjes te klein worden. Het is je taak om geregeld de maat te controleren door op de tip van de schoenen te duwen als je kind rechtstaat: tussen de topjes van de tenen en het einde van de schoen moet nog ongeveer een centimeter vrije ruimte zijn. Het is belangrijk om te weten dat je kindje tot de leeftijd van 3 jaar ongeveer om de 4 maanden een andere maat heeft. Dat wordt een mooie schoenencollectie!