#Groei en ontwikkeling van de baby

Het medisch dossier van je baby

#Groei en ontwikkeling van de baby
Het medisch dossier van je baby
advice carnet slider
Tussen de geboorte en zijn tweede verjaardag zal je baby zich in een buitengewoon snel tempo ontwikkelen en elke vooruitgang zal je telkens weer verbazen. Ontdek samen met ons de belangrijkste ontwikkelingsfases en hoe je met je baby kan communiceren en spelen om zijn zintuigen nog meer te prikkelen.

Het medisch dossier, elke ouder kent het: dat kleine boekje dat je krijgt van de materniteit, de gemeente of Kind & Gezin na de geboorte van je kind. Gratis en verplicht tot 16 jaar, het dient om het medisch parcours bij te houden. Maar ben je zeker dat je alles weet over zijn rol en inhoud? De gezondheidsbijbel van je kind "Het medisch dossier" is een persoonlijke databank met medische informatie, dat meegaat naar elk doktersbezoek vanaf de geboorte tot ze volwassen zijn.
Verdeeld in zeven delen, dekt het alle aspecten van de gezondheid:

· De perinatale periode: omstandigheden bij de bevalling, klinisch onderzoek bij de geboorte, observaties bij het verlaten van de materniteit,…
· Langdurige ziektes en allergieën en specifieke eerste hulp informatie in geval van nood. · Medische opvolging vanaf de geboorte tot 18 jaar: je vindt hier onder andere de verplichte gezondheidscertificaten afgegeven door de dokter bij consultatie 8 dagen, 9 maanden en 24 maanden na de geboorte.
· De curves van de groei, zo volg je de evolutie van de grootte en het gewicht van je baby tegenover het gemiddelde voor zijn leeftijd.
· Gezondheid van de tanden: de resultaten van de aanbevolen preventieve onderzoeken wanneer je kind 6 en 12 jaar is.
· Hospitalisaties en radiologische onderzoeken.
· En tenslotte de vaccinaties, genoteerd op een vaccinatie kalender. Dit heeft de waarde van een certificaat: bij de inschrijving in een kinderdagverblijf of een school bijvoorbeeld, hoef je dit gewoon te kopiëren.

Verder vind je ook nog advies en informatie over verschillende thema’s: voeding, nachtrust, veiligheid, reactie bij verschillende symptomen (koorts, braken, ademhalingsmoeilijkheden, enz.), doorkomen van de tandjes, …

Denk eraan deze tips te doorbladeren tussen de medische bezoeken! Een professioneel gebruik… en een persoonlijk souvenir Het medisch dossier is eerst en vooral een professioneel instrument voor de gezondheidswerker: in een oogopslag hebben ze een globaal beeld van het medische parcours van je kind. Een specifieke synthese, omdat je baby waarschijnlijk niet elke keer door dezelfde dokter onderzocht wordt: een pediater, de huisdokter, de tandarts en soms zelf dokters in een ziekenhuis of specialisten. Hij komt in contact met verschillende dokters die zo alle essentiële informatie tot hun beschikking hebben. Neem dus steeds zijn medisch dossier mee bij medische bezoeken. Wist je dat het medisch dossier onder medisch beroepsgeheim valt? Het is vertrouwelijk. Het mag dus niet worden opgevraagd door kinderdagverblijven, scholen en vrijetijdsverenigingen, met uitzondering van de pagina’s over vaccinaties. Tenslotte is het medisch dossier voor jou een leuk souvenir over de evolutie van je kind, waar je zeker nog plezier aan zal beleven wanneer hij of zij volwassen is. Vanaf dat je kind 4 of 5 jaar is, kan je het met hem of haar doorbladeren, zo kan je samen genieten van de souvenirs van de geboorte en de eerste jaren. Je kan hem of haar zo ook sensibiliseren over hoe belangrijk het is om gezond te blijven.