#Bad- en verzorgingsrituelen

Het toilet, een essentieel gebaar voor de hygiëne

advice gest hygiene slider
De huid van je baby is kwetsbaar en immatuur. Ze omsluit tevens een uniek en kostbaar kapitaal huidcellen dat absoluut beschermd moet worden. Het is dus beslist noodzakelijk er bijzonder goed voor te zorgen en geschikte producten te gebruiken. Ontdek onze tips om ervoor te zorgen dat de huid van uw baby zacht, soepel en behaaglijk blijft, dag na dag!

Gedurende de ganse dag, kunnen onzuiverheden, vaak onzichtbaar, zich ophopen op het gelaat van de baby en zo de huid aanvallen doordat de huidbarrière nog onvolwassen is. Daarom is het noodzakelijk om elke dag een zorgvuldig toilet, met producten die geschikt zijn voor zijn kwetsbare huid, te gebruiken.

Voor de baby is het aangenamer als je het toilet als een ritueel uitoefenent, bij voorkeur steeds op hetzelfde tijdstip. Neem de gewoonte aan om, voordat je begint, je handen systematisch te wassen en gebruik enkel producten die specifiek zijn aangepast aan de tere huid van je baby.

 

Het gezicht

 

 

De ogen:

 

bevochtig een wattenschijfje of een steriel kompres met fysiologisch serum, beweeg het voorzichtig en reinig van de buitenste hoek. Neem een nieuw wattenschijfje om het tweede oog te wassen.

 

De oren:

 

rol een stukje watten tussen je vingers op tot een klein rolletje en reinig enkel de uitwendige oorschelp om te vermijden dat er een prop oorsmeer ontstaat. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes die de oren kunnen irriteren of zelfs verwonden.

 

De neus:

 

neem een katoenen doekje die je drenkt in het fysiologisch serum, lichtjes over de binnenkant gaan om de afscheiding te bevochtigen, daarna over de droge kant gaan om deze los te maken.

 

Het gezicht:

 

reinig het gezicht zo vaak als nodig in de loop van de dag; vergeet daarbij niet de achterkant van de oren, waar onzuiverheden geneigd zijn zich op te stapelen. Je kan een reinigingswater zonder spoelen gebruiken of met toiletmelk die wel met water gespoeld moet worden.

 

Het haar:

 

voor het borstelen van je baby's haar sprenkel een paar druppels toiletwater op een borsteltje speciaal voor baby's.

 

Het lichaam

 

 

De nagels:

 

wacht ten minste een maand alvorens je baby's nagels voor het eerst te knippen. Daarvoor zijn ze te teer en breken ze te gemakkelijk af. Knip de nagels van je baby daarna regelmatig met een schaartje met afgeronde punten. Kies een moment waarop hij rustig is, houd zijn hand of voet vast en praat zachtjes tegen je baby zodat hij tijdens het knippen kalm blijft. Let erop, de nagels niet te kort af te knippen om nagelriemontstekingen te vermijden!

 

Het verschonen:

 

maak de billetjes van je baby zorgvuldig schoon als je hem een verse luier omdoet, vooral de huidplooien waar maceratie tot irritaties kan leiden. Je kan speciale doekjes gebruiken voor het verschonen, een reinigende vloeistof die niet gespoeld hoeft te worden of toiletmelk. Droog de huid van je baby zorgvuldig alvorens hem een nieuwe luier om te doen.

 

De navelstreng:

 

na de geboorte moet je het stompje van de navelstreng van je baby verzorgen totdat deze na een week of een tiental dagen vanzelf afvalt. Desinfecteer het, om het gevaar voor infecties te vermijden, elke dag met een steriel kompres dat je met een antisepticum doordrenkt. Droog het vervolgens zorgvuldig met een schoon kompres.

 

De handen:

 

zorg dat je steeds reinigende vochtige doekjes bij je hebt om de handjes van je baby te wassen, tijdens een wandeling, het vieruurtje of in de auto. Ten slotte kan je over het lichaam en de kleren van je baby voorzichtig enkele druppeltjes speciale verzorgingslotion voor baby's (zonder alcohol) verstuiven. Zo stimuleer je de ontwikkeling van zijn geurzin.