#Bad- en verzorgingsrituelen

Melkkorstjes

advice croute lait slider
Al vanaf de eerste levensweken kunnen baby’s op hun hoofdhuid of voorhoofd kleine gelige korstjes hebben die vettig aanvoelen. Het gaat om ‘melkkorstjes’, die ondanks hun naam niets met melk te maken hebben: ze zijn in feite te wijten aan een overmatige afscheiding van talg, die dode cellen aan het oppervlak van de huid vasthoudt tot ze korstjes vormen. Melkkorstjes hebben ook niets te maken met een gebrekkige hygiëne. Deze aandoening treft twee derde van de baby's en is volledig onschuldig. Melkkorstjes zijn echter niet zo mooi en kunnen een broeihaard worden van bacteriën of schimmels, dus volg ons advies om je baby ervan te verlossen!

Melkkorstjes voorkomen

  • Gebruik een shampoo die melkkorstjes voorkomt en masseer de hoofdhuid van je baby voorzichtig wanneer je de haartjes wast.
  • Kam de haartjes elke dag grondig met een zachte borstel.
  • Was de haren niet te vaak om irritatie te vermijden: het volstaat om het hoofdje elke dag met water af te spoelen en slechts om de 2 tot 3 dagen een shampoo te gebruiken.

Bestaande melkkorstjes behandelen

  • Was de hoofdhuid van je baby grondig met een aangepaste shampoo en behandel ze daarna met een speciaal verzorgingsproduct dat zowel de symptomen als de oorzaken van de melkkorstjes aanpakt.
  • Probeer ze niet los te trekken met je nagels.
  • Raadpleeg een arts als er na een behandeling van twee weken nog geen verbetering optreedt, als op andere lichaamsdelen rode en ruwe letsels ontstaan of als een ontsteking of uitslag rond de korstjes te zien zijn.