#Activiteiten

Naar de bergen met baby

advice montagne bebe slider
Tussen de geboorte en zijn tweede verjaardag zal je baby zich in een buitengewoon snel tempo ontwikkelen en elke vooruitgang zal je telkens weer verbazen. Ontdek samen met ons de belangrijkste ontwikkelingsfases en hoe je met je baby kan communiceren en spelen om zijn zintuigen nog meer te prikkelen.

De winter komt eraan en je droomt misschien van een gezinsreis naar de sneeuw. Maar is je baby klaar voor de bergtoppen? In de bergen schuilen veel stimulerende ontdekkingen voor een kindje, maar ook het klimaat is er erg speciaal: er is minder zuurstof, de lucht is droger en kouder, de luchtdruk is lager, de zon brandt feller … Hieronder volgt een overzicht van de voorzorgsmaatregelen die je best neemt en de regels die je moet naleven om veilig van je vakantie in de bergen te genieten!

 

Voor het vertrek: nog even naar de kinderarts

 

Je baby kan al in de eerste maanden na de geboorte tot een hoogte van 1500 m in de bergen vertoeven: in hogere gebieden kan zijn onvolgroeide lichaam de beperkte hoeveelheid zuurstof en de lagere luchtdruk misschien moeilijk verdragen. Stel de verovering van de hoogste toppen dus uit tot na zijn eerste verjaardag! je baby moet voor vertrek perfect gezond zijn. Spring ter voorbereiding van de vakantie dus eerst nog even binnen bij je kinderarts, die vooral zal controleren of je kindje geen oorontsteking, bloedarmoede of hartgeruis heeft: die aandoeningen kunnen in de bergen problematisch worden. Is alles in orde? Dan kan je vertrekken!

 

Een rustige klim

 

Ben je het type dat in één ruk doorrijdt om sneller ter plaatse te zijn? Met een baby in de wagen zal je die gewoonte moeten afleren! Op 1200 m hoogte is een pauze nodig zodat het lichaam zich geleidelijk kan aanpassen aan het klimaat en de lucht. Denk er tijdens de klim ook aan om regelmatig borstvoeding of een flesje aan te bieden om de oortjes open te houden en pijn te vermijden. En volg dezelfde werkwijze op de terugweg.

 

Opgepast voor de droge, koude lucht…

 

In de bergen is de lucht meestal koud en heel droog, wat bij kleine kindjes gemakkelijk leidt tot laryngitis. Bovendien beweegt je baby weinig en koelt hij veel sneller af dan jou: wees daarom extreem waakzaam! Kleed hem dus zo warm mogelijk aan en laat zo weinig mogelijk huid onbedekt: gevoerde laarzen, handschoenen, een sjaal en een muts zijn een noodzaak, aan te vullen met dekens of een voetenzak. Denk er ook aan om geregeld zijn huid te hydrateren, want die wordt zwaar op de proef gesteld door de koude en droge lucht: gebruik bijvoorbeeld de voedende verzorgingsproducten met beschermende Cold Cream van Mustela Baby voor het gelaat en lichaam en de Voedende Stick met Cold Cream voor de onbedekte jukbeenderen en lippen. Wandelingen in de openlucht mogen niet langer dan een uur duren en gebeuren altijd met je baby in een wandelwagen of draagzak op de buik: installeer je baby nooit op je rug want zo merk je eventuele tekenen van afkoeling minder snel op.

 

… en de zon!

 

In de bergen is de zon het gevaarlijkst: de uv-stralen zijn intenser want ze worden minder gefilterd in de atmosfeer en de weerkaatsing in de sneeuw maakt de stralen nog krachtiger. De huid en ogen van je baby hebben absoluut bescherming nodig. Laat je baby alleen buiten met een zonnebril van categorie 4, die alle uv-stralen filtert, en zonnebescherming met factor 50+ die speciaal is ontwikkeld voor de allerkleinsten. En daarna kan je hem volop laten kennismaken met de sneeuwpret!