#De zwangerschap en de papa

Papa worden

advice devenir papa slider
Na negen maanden wachten is je baby eindelijk ter wereld gekomen: je bent papa!
De geboorte van je kind brengt enorm veel vreugde en ontroert je tot in het diepste van uw ziel: voortaan kan je aan niets anders meer denken dan aan dit kleine en zo kwetsbare wezentje dat je eindeloos kan blijven bewonderen. In enkele uren tijd zijn jullie samen geëvolueerd van een koppel naar een gezin: er is een bladzijde omgedraaid en een nieuw leven begint!

Ontdek onze tips om in alle rust de eerste maanden van je baby te beleven en met volle teugen te genieten van deze unieke periode.

OVERGANG VAN KOPPEL NAAR GEZIN

De komst van je baby is een wonderlijke gebeurtenis, maar ook een ingrijpende verandering. Het gevormde evenwicht met je partner kan hierdoor verstoord worden: je evolueert van een koppel naar een gezin en ieder moet zijn nieuwe plaats en rol zoeken. Neem de tijd om een nieuwe balans te vinden samen met je baby, als koppel en als gezin!

 

De nieuwe rollen bepalen

• Solidariteit met je vrouw is essentieel om jullie nieuwe verantwoordelijkheid als ouders in alle rust op te nemen: jullie hebben dit kind samen gemaakt en moeten er ook samen voor zorgen! De eerste maanden zal je partner je hulp nodig hebben om te herstellen van de vermoeidheid van de zwangerschap en bevalling. Ontlast haar zoveel mogelijk van de dagelijkse taken en grijp elke kans om tijd door te brengen met jullie kindje.

• Papa worden impliceert ook aanvaarden dat je partner tijdelijk minder beschikbaar zal zijn voor jou. Het is normaal dat mama en baby de eerste maanden helemaal in elkaar opgaan, maar die hechte relatie zal na verloop van tijd spontaan normalere proporties aannemen. Zoek je plaats door mee te werken aan de verzorging van en relatie met je kind.

• Na verloop van tijd zal de relatie tussen jou, je partner en je baby steeds meer vorm krijgen. De band tussen jou en je vrouw is voor je baby even belangrijk als de relaties die hem binden aan zijn moeder en aan jou: voor een kind is zijn vader de man naar wie zijn mama verlangt. De plaats die je vrouw jou geeft aan haar zijde, versterkt jou dan ook in je rol als vader.

• Indien deze baby niet jullie eerste kindje is, dan zal de aanpassing waarschijnlijker vlotter verlopen dankzij jullie ervaring als ouders. Besteed echter ook aandacht aan de reactie van je oudere kinderen op de nieuwe baby: bekijk gerust onze pagina met tips als dit onderwerp jou interesseert. Jullie privacy beschermen Jullie baby heeft met zijn komst gelukkige ouders van jullie gemaakt. Maar dat maakt jullie niet minder man en vrouw ... Mits wat organisatie zijn het ouderschap, het leven als koppel en jullie eigen privacy perfect met elkaar te combineren!

• Als je buiten het werk nood hebt aan tijd voor jezelf, praat daar dan over met je partner om samen een oplossing te vinden. Ze zal het wellicht leuk vinden dat je haar ook wat vrije tijd voor zichzelf voorstelt, zonder de baby. Op die manier kunnen jullie allebei de activiteiten behouden die jullie graag doen, naast jullie nieuwe rol van ouders.

• Jullie leven als koppel blijft cruciaal. Profiteer van jullie vrije avonden en de dutjes van jullie kind om net als voor de geboorte intieme momenten met zijn tweetjes te beleven. Vraag indien mogelijk ook aan de grootouders of iemand die jullie vertrouwen om af en toe eens op de baby te passen zodat jullie samen tijd kunnen doorbrengen als koppel.

• Je partner zal het misschien moeilijk vinden om na de zwangerschap terug goed in haar vel te zitten. Je krijgt dan de essentiële taak om haar vrouwelijkheid een boost te geven: vertel haar dat je van haar houdt en dat je haar mooi vindt, geef haar kleine cadeautjes, toon je tedere kant ... Al die kleine gebaren zullen haar helpen om zich zowel vrouw als moeder te voelen en om volledig open te bloeien in die twee rollen.

• Na de geboorte zitten je seksueel verlangen en dat van uw partner niet noodzakelijk op dezelfde lijn. Zij moet haar lichaam opnieuw aanvaarden en worstelt met angst. Verleid haar en neem initiatief. Kijk hoe zij op jou reageert: als ze een knip heeft gekregen, kan de penetratie pijnlijk zijn want het litteken is niet zo elastisch als de vroegere weefsels. Wees heel voorzichtig en kies tijdens het liefdesspel houdingen waarbij je gewicht niet te veel op haar steunt. Het is niet verwonderlijk als ze genot nu anders beleeft: haar perineum is nog wat verslapt en ze ervaart prikkels misschien nog niet zo intens als voordien. Misschien zal je daardoor zelf ook minder genieten. Stel haar gerust dat je wel degelijk naar haar verlangt. Na het trainen van haar perineum zullen jullie weer evenveel plezier aan elkaar kunnen beleven als vroeger, of zelfs meer. Een goede verstandhouding met de familie.

• Breng je baby zoveel mogelijk in contact met je familie: relaties met grootouders, neven, omen en tantes zijn allemaal exclusief en uniek. De grote leeftijdsverschillen in de omgeving van je kind zijn ook heel verrijkend voor hem. Van je kant kan de aanwezigheid van je baby de gelegenheid zijn om wat afstand te nemen en de relaties met bepaalde personen uit je omgeving even op een laag pitje te zetten.

• Verdedig tegelijkertijd duidelijk je rol tegenover de rest van de familie. Grootouders zijn dikwijls heel aanwezig en bemoeien zich soms wat te veel met je dagelijkse leven met je baby: in dat geval zal je hen vriendelijk duidelijk moeten maken dat zij je keuzes en je levensstijl met je kind moeten respecteren.