#Bevalling en geboorte

Wie vergezelt mij op de grote dag?

advice accompagner slider
Een bevalling is uniek, waardevol ... en intiem. Het is een kostbaar moment dat elke vrouw op haar manier wil beleven, afhankelijk van haar eigen gevoelens. Wie gaat mee naar de kraamkliniek en staat aan je zijde tijdens de geboorte? Er bestaan geen regels, maar wel veel verschillende mogelijkheden die je rustig tegen elkaar moet afwegen. Denk in de eerste plaats aan jezelf!

 

Alleen of net niet, jij beslist 

 

Of het nu gaat om een geplande bevalling of niet, de dag van de geboorte zit altijd boordevol intense emoties met een mengeling van immense vreugde, liefdevol ongeduld en uiteraard ook een vleugje angst. Natuurlijk was er al een nuchtere vooruitblik op de praktische vragen (ga je alleen naar de kraamkliniek of met de papa, een vriendin, een familielid, …), maar voor de rest wordt het een dag waarop je innerlijke zelf voorrang moet krijgen. Ook met betrekking tot de aanwezigheid van een familielid of vriendin in de verloskamer mag je absoluut niet toegeven aan opdringerigheid of druk. Jij beslist. Je hebt volledig de vrije keuze om gewoon alleen omringd te worden door het medische team of om dit moment samen met één of zelfs meerdere personen naar keuze te beleven. Doe wel vooraf eerst navraag over het beleid van je kraamafdeling op dat vlak: in sommige ziekenhuizen is maar één extra persoon in de verloskamer toegelaten. En maak je geen zorgen over gemaakte afspraken: verander gerust op het nippertje nog van mening om ander gezelschap te kiezen!

 

Je moet vooral op je gemak zijn en vertrouwen hebben 

 

Al vanaf de eerste weeën die de komst van de baby aankondigen, zit je in een fantastische emotionele achtbaan. Je psychologisch welzijn is op dat moment de beste bondgenoot. De persoon aan je zijde moet in de eerste plaats iemand zijn die jij volledig vertrouwt zodat hij of zij je kan steunen, geruststellen maar ook laten lachen en glimlachen. Iemand bij wie je ongeremd jezelf kunt zijn of bij wie je onbeschaamd de controle kan loslaten. Jullie moeten perfect op elkaar afgestemd zijn om samen deze toch zo intieme momenten te delen.

 

Neem de tijd voor een gesprek met de toekomstige papa

 

Voor veel toekomstige mama’s spreekt het voor zich dat de partner erbij zal zijn in de verloskamer. En ook veel toekomstige papa’s willen het verloop van deze gebeurtenis meemaken en dat magische moment beleven waarop de baby voor het eerst schreeuwt. Dat samenzijn van een koppel op het moment waarop het duo een trio wordt, is op emotioneel vlak een zeer heftige ervaring. En hoewel dit patroon bijna de norm is geworden, moet het een vrije keuze blijven. Voor allebei.

Aarzel niet om in alle rust elkaars mening daarover te vragen. Misschien wil je dit moment, dat als symbool van jullie liefde toch een ziekenhuisprocedure moet volgen, stiekem in mysterie hullen? Misschien kampt hij dan weer met angst voor de ziekenhuisomgeving, voelt hij zich slecht bij de gedachte dat hij er als toeschouwer bij staat of dat hij onvoldoende actief kan deelnemen aan die intense momenten? Ook al hebben jullie de voorbereidingen van de bevalling met twee getroffen, toch kaart je de vraag van de grote dag best ruim op voorhand in alle rust aan.

Als geen van beiden twijfelt over je diepste verlangen om het verloop van de geboorte samen te beleven, dan kan jullie band daardoor alleen maar hechter worden. En als jij of de toekomstige papa toch plotseling met wat aarzeling worstelt, spreek dan je gevoelens uit en zoek samen de beste oplossing. Jullie liefdesband wordt er nog sterker door. Vergeet niet dat de toekomstige papa ook aanwezig kan zijn door te wachten op de gang en geregeld eens in de verloskamer kan komen kijken om samen de mooiste emoties te delen.

 

Een vriendin, familielid,...

 

Bij afwezigheid van de papa of voor extra ondersteuning naast de papa kun je ook de vraag stellen aan je beste vriendin of een familielid die je blind vertrouwt. Geef die persoon een welbepaalde taak om zich niet overbodig maar nuttig te voelen. Ook hier geldt dat niemand die taak met tegenzin moet aanvaarden, maar jij mag evenmin toegeven aan opdringerige voorstellen van om het even welke persoon (schoonmoeder, moeder, …) die volgens jou niet de gepaste steun kan bieden. Nogmaals, jij kiest! Je kunt er ook voor kiezen om je te laten bijstaan door een geboortebegeleider. Deze is opgeleid om toekomstige ouders tijdens de zwangerschap te helpen, maar kan ook tijdens de bevalling aanwezig zijn om de aanstaande moeder psychologische en fysieke steun te bieden, het over te nemen van de vader of een ander familielid als je een pauze nodig hebt, of als schakel te fungeren tussen de geboortekamer en de gang...