De motorische ontwikkeling van uw baby

Van de geboorte tot het stappen: de motorische ontwikkeling van uw baby

Tijdens het eerste levensjaar ontwikkelt uw baby zich razendsnel: liggen, zitten, op handen en voeten kruipen en tenslotte rechtop staan en het zal nu niet lang meer duren of hij zal zijn eerste stapjes zetten!

Om deze prestaties te kunnen leveren zal uw kind vanaf de geboorte dag na dag de controle over zijn spieren en de coördinatie van zijn bewegingen verbeteren door middel van verschillende ervaringen. Samen met deze rijping van de hersenen, neemt hij ook toe in gewicht en lengte, worden zijn ledematen langer en ontwikkelt hij meer spierkracht.

Tijdens elke ontwikkelingsfase moet u hem alle aandacht schenken, hem aanmoedigen en feliciteren en hem telkens nieuwe activiteiten aanbieden die aangepast zijn aan zijn evolutie: op deze manier bevordert u zijn ontwikkeling en vooruitgang. Heb vertrouwen in zijn capaciteiten: uw kind zal dit aanvoelen en het zal hem extra stimuleren om verder vooruitgang te boeken.

En als uw baby niet alle fasen in de vermelde tijd doormaakt, dan moet u zich hierover geen zorgen maken! Ook al wordt gewag gemaakt van gemiddelde leeftijden, dan is het toch zo dat kinderen hun motoriek op hun eigen ritme ontwikkelen en dat talrijke factoren hun vooruitgang kunnen beïnvloeden: eventuele vroeggeboorte (of zwangerschapsduur), hun gewicht, hun temperament, de stimulaties die ze krijgen, enz. Uw arts kan tijdens regelmatige controlebezoeken bevestigen dat uw kind zich correct ontwikkelt.

 

> Bij de geboorte

> Rond 1 maand

> Rond 2 maanden

> Rond 3 maanden

> Rond 4 maanden

> Rond 5 maanden

> Rond 6 maanden

> Rond 7 maanden

> Rond 8 maanden

> Rond 9 maanden

> Rond 10 maanden

> Rond 11 maanden

> Tussen 12 en 15 maanden

 

 

Reageer op dit artikel

Verzenden