Het ontstaan Van Taal

Inleiding

Bij zijn geboorte kan uw baby nog niet praten maar hij kan al wel communiceren: door zijn blik, zijn houding, zijn mimiek of door te wenen kan hij zijn gevoelens kenbaar maken en met u in interactie treden. In dit stadium zijn zijn mogelijkheden onbeperkt: hij is van nature voorbestemd om een gearticuleerde taal te leren en heeft dus de capaciteit om alle talen te leren en om alle geluiden uit te spreken. Wat nog verbazingwekkender is, hij kan verschillende talen onderscheiden op basis van hun melodie. Geleidelijk aan zullen deze vaardigheden verminderen om zich te concentreren op het aanleren van zijn moedertaal.
Van de eerste blik tot de eerste zin, zijn uw interacties met uw baby fundamenteel om hem op weg naar taal te zetten: u bent het die een betekenis geeft aan de geluiden die hij voortbrengt, en u geeft hem zin om ze te herhalen omwille van het plezier van u te zien reageren en te antwoorden op zijn vragen. Vanaf zijn eerste levensdagen is het dus essentieel om zoveel mogelijk met uw baby te praten en met hem te babbelen: door hem een veelbelovende omgeving te bieden, geeft u hem alle kansen om snel en harmonieus vooruitgang te boeken.
Het verwerven van taal gebeurt op een ritme dat sterk verschilt van baby tot baby: sommige spreken al enkele woordjes uit wanneer ze één jaar zijn, terwijl anderen zich nog uitdrukken in een onbegrijpelijk jargon wanneer ze twee jaar zijn. Respecteer dus de evolutie van uw kind! Stimuleer hem en moedig hem aan, maar zet hem niet onder druk: hoe sterker u aandringt, des te groter is de kans dat uw kind zich weigerachtig gaat opstellen.

> Tussen 0 en 1 maand: de geboorte van communicatie
> Van 2 tot 6 maanden: een waterval van gebrabbel
> Van 6 tot 9 maanden: herhaling van lettergrepen
> Van 9 tot 12 maanden: de eerste woordjes!
> Tussen 15 en 18 maanden: dorst naar leren
> Tussen 18 en 24 maanden: een explosie van de woordenschat
> Rond 3 jaar: ik praat zoals een grote


 

Reageer op dit artikel

Verzenden