#Groei en ontwikkeling van de baby

De eerste uitwisselingen met je baby

advice echange slider
In het eerste levensjaar stelt je baby zich aan een ongelofelijk tempo voor de wereld open. Nog voor hij kan praten, communiceert hij met jou op duizend-en-een manieren!

Je uitwisselingen met hem maken een stabiele ontwikkeling van zijn persoonlijkheid mogelijk en bepalen je rol als ouder. Ontdek samen met ons die eerste uitwisselingen en leer zijn gedrag te begrijpen zodat je beter kunt reageren op zijn behoeften!

De manieren waarop pasgeborenen communiceren 

De eerste uitwisselingen met je baby vinden al plaats voor de geboorte: zijn zintuiglijke capaciteiten laten hem al in de baarmoeder toe om je strelingen te herkennen, je stem te horen en je aanwezigheid aan te voelen. Wanneer hij ter wereld komt, gebruikt hij alle mogelijke manieren om contact met jou te zoeken:

• De blik
Die allereerste hemelse blik van je baby na de geboorte laat je niet los en raak je diep. Hij wekt bij u heftige emoties op die van je een mama – of papa – maken. Nu maak je kennis met de échte baby en ongetwijfeld verschilt die sterk van het kind dat je je tijdens de zwangerschap voorstelde. Deze bijzondere blik weerspiegelt ook de prenatale ervaringen van je baby. Hij maakt nu kennis met de personen die gedurende 9 maanden over zijn welzijn hebben gewaakt. Vanaf nu zal de blik van je baby op om het even welke leeftijd de spiegel zijn van zijn gevoelstoestand en zijn ontwikkelingsstadium. Na verloop van tijd zal je dankzij de steeds hechtere band tussen jou en je kind in een oogwenk elke blik van hem kunnen ontcijferen.

• Aanrakingen
Bij de geboorte is de behoefte aan lichamelijk contact even essentieel voor je baby als eten of slapen. Hij heeft je armen nodig om zich bewust te worden van zijn lichaam, te kalmeren, zich te verwarmen en zich geborgen te voelen wanneer hij verdrietig of eenzaam is. Die lichamelijke nabijheid, huid tegen huid en lichaam tegen lichaam, en de overnachtingen in je slaapkamer de eerste maanden helpen hem om zich aan zijn nieuwe leefomgeving aan te passen en later gemakkelijker de stap te zetten naar zelfstandigheid.

• De stem en geluiden
Vanaf de geboorte van uw baby zorgt je stem voor geruststelling en menselijkheid. Naast het onontbeerlijke contact van je armen kalmeren je woorden of lieve liedjes hem wanneer hij zich verdrietig of eenzaam voelt. je baby zal snel zelf proberen om klanken te produceren om met jou te communiceren: op de leeftijd van 2 maanden kraait hij van plezier "euh, euh", "aeu" en "areu" om op jou te reageren of jou te roepen, op 4 maanden experimenteert hij met klinkers, op 6 maanden verandert hij de klanken en rond 8 maanden gaat hij "pa-pa" of "ma-ma" zeggen. En tot slot zal hij rond de leeftijd van 1 jaar beginnen brabbelen en zijn eerste woordjes zeggen.

• De taal van het wenen
Bij de geboorte en tijdens de eerste maanden is huilen voor je baby de enige manier om een behoefte, een probleem of een ongemak uit te drukken. Een baby weent nooit zomaar of met opzet, maar het is een kreet om hulp wanneer hij het niet alleen aankan. je baby ziet echter niet altijd af wanneer hij weent: kreten van pijn herken je al snel omdat ze hevig en scherp zijn. Na enkele maanden zal je ook een onderscheid kunnen maken tussen wenen door honger, vermoeidheid, onrust, ongemakken … Rond 6 à 8 maanden verschijnen de huilbuien wegens verlatingsangst 's avonds of wanneer hij alleen is, en vanaf 1 jaar gaat je kind ook wenen uit frustratie en woede. Tijdens de eerste maanden moet je niet aarzelen: reageren is de enige manier om hem te kalmeren en gerust te stellen zolang hij nog niet zonder jou kan. Vermijd in elk geval om je zuigeling in zijn eentje te laten wenen.

• Tekenen van welzijn
Tijdens zijn uitwisselingen met jou zal je baby je al snel trakteren op allerlei uitingen die voor hem echte manieren zijn om te communiceren. Zijn gezichtsuitdrukkingen en vooral zijn glimlach verschijnen voor het eerst in zijn slaap, wanneer je recente communicatie in zijn geheugen worden geprent. Rond de leeftijd van 1 maand zal hij ook naar jou glimlachen op rustige momenten. Vanaf 4 maanden gaat je baby hardop lachen om zijn blijdschap en welzijn te tonen. Vanaf de geboorte kan je baby harmonieuze bewegingen maken met zijn armen en handen, die aantonen dat hij gelukkig is. Rond de leeftijd van 2 maanden maakt hij gebaren met zijn armen wanneer hij blij is, en rond 3 maanden ook met zijn beentjes. Tijdens zijn verdere ontwikkeling maakt hij gebruik van nieuwe gebaren en gedragingen om zich steeds subtieler verstaanbaar te maken vooraleer hij echt begint te praten.

Uitwisselingen met je baby bevorderen 

• Je baby is volledig van jou afhankelijk. Hoe meer je tijdens de eerste maanden antwoordt op zijn behoeften door hem met name borstvoeding of een flesje te geven en hem in je armen te nemen, hoe meer je hem de emotionele zekerheid geeft die hij nodig heeft om moeilijkheden te overwinnen en zelfstandig te worden.


Je moet beschikbaar zijn om je baby te zien, te horen en te begrijpen. Zijn houding toont exact hoe hij zich vanbinnen voelt. Laat je gedrag leiden door zijn reacties.


Probeer ook "écht" te praten met je baby, dus lieg niet, praat normaal en gebruik geen "babytaaltje".


Je baby zal jou niet geloven als je niet overtuigend bent. Een baby voelt wanneer iemand er voor hem is, hij moet kunnen rekenen op jou. Uit je intonatie kan hij afleiden of je goede of slechte bedoelingen hebt, nog voor hij de precieze betekenis van de woorden begrijpt.


Wees positief: om te kunnen opgroeien en zich te kunnen ontplooien, heeft je baby het nodig dat zijn papa en mama overdonderd zijn bij elke vooruitgang, hoe klein die ook is. Moedig hem aan om hem zelfvertrouwen te geven en wees enthousiast bij elke fase in zijn ontwikkeling: wanneer hij begint te lachen, te spelen, te stappen, met de vinger wijst … Juich toe wat hij al bereikt heeft zodat hij de hinderpalen en mislukkingen vergeet.