Atopie voorkomen

Atopische dermatitis: het ontstaan voorkomen

Veelzeggende symptomen

 

Is de huid van uw baby enkele maanden na de geboorte eerder droog en zelfs wat rood? Hebt u of uw partner zelf ook last van atopisch eczeem? Aarzel niet om al vanaf de geboorte van uw kind enkele gewoonten aan te nemen die kunnen zorgen voor plezier en troost.
 
En "voorkomen is beter dan genezen" in dit geval! Want atopisch eczeem is in de eerste plaats erfelijk, maar u kunt het wel aanpakken en verhinderen. Twee kernwoorden zijn daarbij belangrijk: "voorkomen en herstellen".
 
Preventie van atopische dermatitis bij baby's en verzorging van de huid
 
Het is geweten dat een droge huid beter doordringbaar is en de allergenen doorlaat die deels verantwoordelijk zijn voor atopisch eczeem (zie ons dossier over atopisch eczeem). Om de droge huid en vooral de huidbarrière te herstellen, geven we die opnieuw al het nodige om te functioneren als schild. Maar niet vergeten: een goed gehydrateerde huid is een minder geïrriteerde huid ... 
 
Daarvoor maken we gebruik van emollientia (zie: De heilzame eigenschappen van emollientia). Die bevatten niet alleen alle ingrediënten van een doeltreffende hydraterende crème, maar vooral ook lipiden die de noodzakelijke vetlaag aan het oppervlak van de huid herstellen. Die wordt soepeler en krijgt een betere weerstand … Het is zelfs bewezen: als emollientia worden aangebracht vanaf de geboorte, kunnen ze het risico op de symptomen van atopisch eczeem met 33% tot 50% verminderen(1). Het zou jammer zijn om die kans te laten liggen!
 
Pak de symptomen extra doeltreffend aan door te kiezen voor verzorgingsproducten die zijn aangepast aan de kwetsbare huid van uw baby (zie: De specifieke kenmerken van de babyhuid). Want ook al vindt u ze zo schattig en kunt u er niet afblijven, de huid is nog niet volgroeid. De lederhuid is drie keer zo dun, de ondoordringbaarheid is allesbehalve optimaal (en vereist bij atopisch eczeem nog meer voorzichtigheid) ... Het duurt drie jaar voordat ze de functies van een volwassen huid maximaal kan vervullen. Allemaal redenen om de voorkeur te geven aan speciale formules voor baby's en kinderen, die specifiek werden ontwikkeld voor al die bijzondere kenmerken en die u al vanaf de eerste dagen na de geboorte van uw kind zonder zorgen kunt gebruiken.
 
Eczeem, atopie, roodheid: de juiste reflexen voor preventie
 
Vermijd elke dag(2) alles wat atopisch eczeem kan uitlokken, bijvoorbeeld:
- allergenen zoals mijten en stof, 
- factoren met een uitdrogend of irriterend effect zoals zeep, sommige schurende stoffen van kleding, te droge lucht, een te hoge temperatuur …
 
U kunt natuurlijk niet op alles voorbereid zijn en u hoeft evenmin te panikeren als uw baby het te warm heeft of zich graag tegen u nestelt als u uw mooie wollen trui draagt, die er toch zo zacht uitziet ... Wees gewoon alert en beperk sommige omgevingen of activiteiten zoveel mogelijk. Als uw kind een echte waterrat is, dan kunt u het een groot plezier doen door de agressie van kalkwater te vermijden met een druppeltje Stelatopia badolie in het badje of een opblaasbaar zwembad met water zonder chloor.
 
Toch zullen er in het leven van uw baby ondanks alles nog momenten zijn waarop atopisch eczeem de kop opsteekt. Geen paniek! Ook dan zijn verzorgingsproducten de beste bondgenoten. Indien nodig kunt u ook advies vragen aan uw huisarts.
 
(1) Bron: Eric L. Simpson 2014, Horimukai 2014.
(2) Lees hierover: Comfortabel leven met atopie

 


Reageer op dit artikel

Verzenden