#Atopische huid en eczeem

ATOPISCHE DERMATITIS: HET ONTSTAAN VOORKOMEN

#Atopische huid en eczeem
ATOPISCHE DERMATITIS: HET ONTSTAAN VOORKOMEN
advice prevenir atopie slider
De huid van je baby is zijn bescherming tegen de buitenwereld. Omdat de huid een dubbele rol speelt - beschermend en zintuiglijk -, vereist het een aangepaste verzorging en je aandacht vanaf de eerste dagen van je baby's leven. Om het dagelijks te kunnen verzorgen, is het noodzakelijk om het huidtype van je baby te kennen en zijn specifieke behoeften te begrijpen om de aangepaste producten te kunnen gebruiken.

Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela.

VEELZEGGENDE SYMPTOMEN

Is de huid van je baby enkele maanden na de geboorte eerder droog en zelfs wat rood? Hebt je of je partner zelf ook last van atopisch eczeem? Aarzel niet om al vanaf de geboorte van je kind enkele gewoonten aan te nemen die kunnen zorgen voor plezier en steun. En “voorkomen is beter dan genezen”, ook in dit geval! Want atopisch eczeem is in de eerste plaats erfelijk, maar je kan het wel aanpakken en verhinderen. Twee kernwoorden zijn daarbij belangrijk: "voorkomen en herstellen".

PREVENTIE VAN ATOPISCHE DERMATITIS BIJ BABY’S EN VERZORGING VAN DE HUID

Het is geweten dat een droge huid beter doordringbaar is en de allergenen doorlaat die deels verantwoordelijk zijn voor atopisch eczeem (zie ons dossier over atopisch eczeem). Om de droge huid en vooral de huidbarrière te herstellen, geven we die opnieuw al het nodige om te functioneren als schild. Maar niet vergeten: een goed gehydrateerde huid is een minder geïrriteerde huid ... Daarvoor maken we gebruik van emollientia (zie ‘De heilzame eigenschappen van emollientia’). Die bevatten niet alleen alle ingrediënten van een doeltreffende hydraterende crème, maar vooral ook lipiden die de onmisbare vetlaag aan het oppervlak van de huid herstellen. Die wordt soepeler en krijgt een betere weerstand …

Het is zelfs bewezen dat indien emollientia vanaf de geboorte worden aangebracht, ze het risico op de symptomen van atopisch eczeem met 33% tot 50% kunnen verminderen(1). Het zou jammer zijn om die kans te laten liggen!

Pak de symptomen extra doeltreffend aan door te kiezen voor verzorgingsproducten die zijn aangepast aan de kwetsbare huid van je baby (zie ‘De specifieke kenmerken van de babyhuid’). Want ook al vind je ze zo schattig en kan je er niet afblijven, de huid is nog niet volgroeid. De lederhuid is drie keer zo dun, de ondoordringbaarheid is allesbehalve optimaal (en vereist bij atopisch eczeem nog meer voorzichtigheid) ... Het duurt drie jaar voordat ze de functies van een volwassen huid maximaal kan vervullen. Allemaal redenen om de voorkeur te geven aan speciale formules voor baby's en kinderen, die specifiek werden ontwikkeld voor al die bijzondere kenmerken en die je al vanaf de eerste dagen na de geboorte van je kind zonder zorgen kunt gebruiken.

ECZEEM, ATOPIE, ROODHEID: DE JUISTE REFLEXEN VOOR PREVENTIE

Vermijd elke dag(2) alles wat atopisch eczeem kan uitlokken, bijvoorbeeld:
- allergenen zoals mijten en stof,
- factoren met een uitdrogend of irriterend effect zoals zeep, sommige schurende stoffen van kleding, te droge lucht, een te hoge temperatuur, …

Je kan natuurlijk niet op alles voorbereid zijn en je hoeft evenmin te panikeren als je baby het te warm heeft of zich graag tegen jou nestelt als je je mooie wollen trui draagt, die er toch zo zacht uitziet ... Wees gewoon alert en beperk sommige omgevingen of activiteiten zoveel mogelijk.

Als je kind een echte waterrat is, dan kan je het een groot plezier doen met een druppeltje Stelatopia Wasolie in het badje om de agressies van het kalkwater te beperken of een opblaasbaar zwembad met water zonder chloor. Toch zullen er in het leven van je baby ondanks alles nog momenten zijn waarop atopisch eczeem de kop opsteekt. Geen paniek! Ook dan zijn verzorgingsproducten de beste bondgenoten. Indien nodig kunt u ook advies vragen aan je arts.

(1) Bron: Eric L. Simpson 2014, Horimukai 2014. (2)
Lees hierover ook: 'De huid met neiging tot atopie in het dagelijkse leven'