Mustela en de beoordelingsapps

Er bestaat een wantrouwen ten aanzien van gezondheidsproducten, waardoor  mensen op zoek gaan naar hulpmiddelen die transparantie en traceerbaarheid beloven. Gezondheidsapp zoals Yuka, Clean Beauty of Inci Beauty geven meer informatie over de samenstelling van producten.
Op deze verschillende apps, scoort Mustela goed. Ga het zelf na, en scan! 
Volg onze gids...

De samenstelling van producten, of de INCI-lijst

Sinds 1999 moeten alle cosmetica producten verplicht hun samenstelling zichtbaar weergeven op hun verpakking met behulp van de INCI-nomenclatuur, "International Nomenclature of Cosmetics Ingredients":

  • in het Latijns de ingrediënten van natuurlijke oorsprong, 
  • in het Engels, de chemische ingrediënten.

Ook de volgorde waarin de ingrediënten worden weergegeven is gecodificeerd: ze worden gepresenteerd in aflopende volgorde van hun aanwezigheid in het product, d.w.z. dat de eerste ingrediënt op de lijst, in de grootste hoeveelheid aanwezig is, enz.

Gemakkelijk ? Consumenten zijn vaak verward door de gebruikte termen. Daarom zijn de mobiele apps, waaronder Yuka, Clean Beauty, Inci Beauty, QuelCosmetic, ... verschenen.

Apps om de ingrediënten beter te begrijpen

Vandaag maakt bijna 20% van de bevolking gebruik van een mobiele beoordelingsapp en zijn ouders van kinderen onder de 5 jaar oververtegenwoordigd.

Deze gezondheidsapps laten je toe cosmetische producten te scannen om meer informatie te verkrijgen over de samenstelling van het product en de eventuele impact ervan op je gezondheid.
Deze analyse gebeurt op basis van de INCI-lijst, volgens criteria die specifiek zijn aan elke app en volledig onafhankelijk ten opzichte van de merken.

De apps hebben de verdienste dat ze een extra leesrooster bieden voor het ontcijferen van cosmetische ingrediënten, dat voor iedereen gemakkelijk te begrijpen is. Maar de resultaten zijn met een korreltje zout te nemen, omdat ze alleen de ingrediënten beoordelen:

  • Ze houden geen rekening met de algemene formule. Een ingrediënt kan problemen opleveren bij een hoge dosis en veilig zijn bij een zeer lage dosis.
  • Ze evalueren de kwaliteit van het extractie- of fabricageproces van de ingrediënten niet. De zuiverheid van een ingrediënt kan echter een garantie zijn voor de veiligheid ervan.
  • Tenslotte wordt de doeltreffendheid van de producten niet beoordeeld door de apps.

Goede scores voor Mustela

Op basis van de producten die momenteel worden vervaardigd en waarnaar wordt verwezen in de meest gedownloade apps in Frankrijk op 01/10/2019, verkrijgen wij de volgende evaluaties:

  • 95,8% van onze producten zijn goed beoordeeld door Yuka (gemiddelde beoordeling: 91,8/100).
  • 100% van onze producten zijn geclassificeerd als "zonder risico" op QuelCosmetic.
  • 91,7% van onze producten zijn geclassificeerd als "zonder allergenen of controverse ingrediënten" op Clean Beauty.
  • 89,6% van onze producten zijn GROEN (score boven de 10) op INCI Beauty (gemiddelde score 15,1/20).

Houd er ook rekening mee dat niet alle apps oude producten, die niet meer worden vervaardigd, uit hun database halen, wat misleidend kan zijn.

Maar hoe komt het dan dat onze producten verschillend scoren op de verschillende apsp? Dit komt gewoon omdat elke app haar eigen analysecriteria toepast, en zo tot verschillende conclusies komt.

Verschillende criteria

De apps hebben niet dezelfde informatiebronnen voor hun databanken. Als gevolg daarvan nemen ze niet hetzelfde standpunt in ten aanzien van bepaalde ingrediënten.

PEG, of PolyEthyleen Glycol kan, bijvoorbeeld, groen worden geclassificeerd door QuelCosmetic en rood door anderen. Sommige apps, zoals INCI Beauty, nemen ook milieubeschermingscriteria op in hun beoordelingen, terwijl de meeste zich alleen op de gezondheid richten. Moeilijk voor gebruikers om hun weg te vinden dus...


Waarom heeft het gamma Stelatopia minder goede scores?

Het gamma Stelatopia, specifiek ontworpen voor een huid met neiging tot atopie, heeft minder goede scoren op de verschillende apps. Dit is uit te leggen door de aanwezigheid van één bepaald ingrediënt: petrolatum, de technische naam voor vaseline. Het is een minerale olie die afkomstig is uit de petrochemische industrie en wordt al lange tijd gebruikt in de farmaceutische industrie.
Sinds 2004 is er een Europese richtlijn die het gebruik ervan in cosmetische producten verbiedt, met één uitzondering: enkel en alleen als de volledige raffinagegeschiedenis bekend is en wanneer er kan gecontroleerd worden of de stof waaruit deze is geproduceerd, niet kankerverwekkend is.

Dit is het geval in onze producten: we selecteren ons petrolatum streng op basis van zijn farmaceutische kwaliteit en zuiverheid. Het raffinageproces zorgt ervoor dat het veilig is. 

We hebben ervoor gekozen om het te bewaren in de producten van het gamma Stelatopia, omdat er geen doeltreffender ingrediënt is om dit huidtype, die speciale zorg nodig heeft, te verzorgen. Maar doeltreffendheid wordt niet gebruikt als criterium in de apps...

ONTDEK DE SCORES VAN ONZE PRODUCTEN