#Atopische huid en eczeem

Het toilet: de juiste gewoonten bij atopisch eczeem

advice toilette slider
De huid van je baby is zijn bescherming tegen de buitenwereld. Omdat de huid een dubbele rol speelt - beschermend en zintuiglijk -, vereist het een aangepaste verzorging en je aandacht vanaf de eerste dagen van je baby's leven. Om het dagelijks te kunnen verzorgen, is het noodzakelijk om het huidtype van je baby te kennen en zijn specifieke behoeften te begrijpen om de aangepaste producten te kunnen gebruiken.

Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela.

 

Het ideale badje

 

Volwassenen vinden het fijn om na een zware dag in een heerlijk, warm bad te gaan liggen, maar de huid denkt daar anders over! Vooral de huid van kinderen met atopie. Een warm bad vermindert immers de zo noodzakelijke vetlaag aan het oppervlak, die dienstdoet als huidbarrière (lees ons dossier over atopisch eczeem.

Moet je je kind dan het plezier van een badje helemaal ontnemen? Niet noodzakelijk. Vooral niet als het graag in bad speelt! Je kan het twee tot drie keer per week in bad laten gaan. Enige voorzorgsmaatregel: laat je kind zich maar een tiental minuten uitleven in het water, dat een temperatuur moet hebben van 35 à 37 °C. Voor een extra rustgevend en zelfs doeltreffend effect kan je wat speciale badolie voor baby's en kinderen toevoegen. Twee of drie dopjes volstaan om van de vele voordelen te kunnen genieten: de olie compenseert niet alleen de uitdrogende effecten van het toilet, maar helpt ook het hele lichaam te herlipideren en het geïrriteerde gevoel meteen te verzachten. Ze is tevens erg handig: afspoelen is niet nodig!

 

De ideale douche

 

Verwen je kleintje tussendoor met een douche van 5 minuten onder water van maximaal 35 °C. Kies voor een product zonder zeep of een overvette gel met de fysiologische zuurtegraad van de huid om agressies te vermijden. Maar het kan nog beter! Voor nog meer comfort kan je ook profiteren van de voordelen van een speciale wascrème voor baby's en kinderen met een huid met neiging tot atopie. Die maakt zowel het lichaam als het gezicht proper en biedt maximale bescherming. Het product brengt al vanaf de geboorte verzachting voor je baby door de huid soepel en zijdezacht te maken en tegelijkertijd het trekkende gevoel te verminderen. En ook mooi meegenomen: de crème prikt niet in de ogen!

Bij het afdrogen moet je wrijven en schuren vermijden: de huid met de handdoek droog deppen, is een ideale en voorzichtige oplossing. Nog een voorzorgsmaatregel: vergeet niet om geregeld je nagels te knippen en juwelen uit te doen voordat je je kindje wast zodat je het niet per ongeluk kunt krabben. Zo ben je helemaal klaar voor een teder moment!