#Groei en ontwikkeling van de baby

Je baby is zes maanden oud

advice bebe 6 mois slider
Het is alweer een halfjaar geleden sinds de geboorte van je oogappeltje… Na 6 maanden heeft een fragiele pasgeborene zich getransformeerd in een blije baby die spraakzaam en nieuwsgierig is naar de wereld rondom hem. Geniet met volle teugen van deze fijne en ontroerende periode waar elk moment goed is om te lachen, communiceren, ontdekken en experimenteren!

 

Zijn gewicht en grootte

Wanneer ze 6 maanden oud zijn, wegen baby’s gemiddeld tussen 6 en 9 kg. Hun groei verloopt wat trager in tegenstelling tot de eerste maanden en ze zijn meestal tussen de 62 en 72 cm groot. Zelfs al kan je je baby hier niet in terugvinden, is paniek niet nodig zolang zijn groeicurve regelmatig blijft.

Zijn bewustwording

Je baby is gefascineerd door zijn reflectie in de spiegel zonder te begrijpen dat hij naar zichzelf kijkt. Hij brengt veel tijd door met zijn speelgoed, dat hij het liefst heeft met levendige kleuren, zachte texturen of speelgoed dat muziek maakt of licht geeft.

Maar zijn lievelingsspel blijft kiekeboe: door een object (of je gezicht) te verstoppen en terug tevoorschijn te laten komen heb je meteen zijn volle aandacht! je baby vindt het in het algemeen heel fijn om interactie te hebben met jou. Hij trekt je aandacht en maakt steeds nieuwe geluiden, zoals lachen en gelukskreetjes. Hij brabbelt steeds meer en vindt het fantastisch om alle lettergrepen te herhalen die eindigen op “a”: “dadada”, “papapapa”, “mamamama”,… Voorlopig heeft dit nog geen precieze betekenis: maar stap voor stap kan je hem de betekenis wel duidelijk maken door te antwoorden. Wat een enorme vreugde als hij “mama is hier” kan linken aan “mamamama” als je de kamer binnenkomt. Zo ontdekt hij de symboliek van taal: een geluid dat samenhangt met een voorwerp of persoon.

Zijn motoriek

Actief als hij is, controleert je baby steeds beter zijn bewegingen. Hij is in staat zijn speelgoed stevig vast te houden en los te laten als je hem een ander speelgoedje aanreikt. Hij neemt ook de spullen rondom hem vast en als je een stuk speelgoed wegneemt waar hij van houdt, protesteert hij al wenend. Als je dichter bijkomt, steekt hij zijn armpjes in de lucht om zich in je armen te laten nemen.

Als hij op zijn rug licht, speelt hij met zijn voeten en brengt hij ze zelfs naar zijn mond. Ligt hij op zijn buik, dan probeert hij zichzelf op zijn rug te rollen. Als je hem recht houdt, gaan zijn beentjes op en neer, dit is de “spring” fase.

Binnenkort zit ik!

Zitten is de grootste uitdaging voor je baby de volgende maanden! Voorlopig, als je hem op zijn rug legt, heft hij zijn hoofd en zijn borst op om te gaan zitten, maar het lukt hem nog niet helemaal. Als je hem echter helpt, kan hij enkele ogenblikken blijven zitten en dat vindt hij fantastisch!

Deze positie zorgt ervoor dat hij op een andere manier naar zijn omgeving kan kijken en geeft hem meer mogelijkheden: hij ziet alles wat rondom hem gebeurt en kan de voorwerpen verspreid rond hem vastnemen. Om hem hiervan te laten profiteren, kan je hem met zijn rug tegen een borstvoedingskussen of ondersteunend kussen plaatsten. Maar niet langer dan enkele minuten! Zijn ruggengraat is nog heel fragiel en mag nog niet te lang onder druk gezet worden. Binnen een tweetal maanden zal hij alleen kunnen gaan zitten, met een rechte rug.

De eerste tandjes

Als je ziet dat je baby bijt op zijn speelgoed, op zijn vinger zuigt zonder ophouden en overvloedig kwijlt, dan komt de eerste melktand er waarschijnlijk aan. Vaak verschijnt de eerste tand als hij 6 maanden oud is en het is vaak een onderste centrale snijtand. Maak je in elk geval geen zorgen als er nog niets gebeurt: de leeftijd wanneer de eerste tand verschijnt, is heel variabel bij kinderen. Sommige kinderen krijgen ze al na 4 maanden, heel uitzonderlijk kan je zelf met een tand geboren worden. Langs de andere kan een baby zijn eerste tand ook pas krijgen als hij 1 jaar is, dit heeft niet te maken met een slechte ontwikkeling, zolang er geen andere abnormale zaken zijn.

Om je baby te kalmeren, kun je Calmosine's Kalmerende Gel bij het doorkomen van tandjes gebruiken om het ongemak van doorkomende tandjes te verminderen en het doorkomen van de eerste tandjes te vergemakkelijken.

Zijn slaap

Na de in stukjes geknipte nachten, slapen de meeste baby’s van 3 tot 9 maanden door. Als je baby nog wakker wordt ’s nacht, verlies je geduld dan niet! Hij heeft gewoon een beetje meer tijd nodig om zijn slaap te construeren…

Het vormen van tandjes kan hem ook 's nachts ophouden. Je hoeft geen schik te hebben dat hij slechte gewoontes aanneemt: ga naar hem toe als hij wakker is en help hem de slaap terug te vinden door hem een knuffel, zijn fopspeen of een flesje te geven. Zo schenk je hem de nodige rust voor een goede slaap op langere termijn. En binnen enkele maanden zullen die korte nachten enkel nog een herinnering zijn!