De muzikale ontwikkeling van je baby

De muzikale ontwikkeling van je baby

Kinderen en muziek, één groot liefdesverhaal. Zelfs al van voor de geboorte zijn kinderen gevoelig aan geluid. Vanaf jonge leeftijd en tijdens hun ontwikkeling is muziek een vector van plezier en sensoriële ontwikkeling. Ontdek samen met ons hoe een melodieuze wereld uw kleintje doet openbloeien!

 

De ontwikkeling van het gehoor in de baarmoeder

 

Nog goed genesteld in de baarmoeder, is uw baby al zeer gevoelig aan geluid en muziek. Het gehoor is het meest ontwikkelde zintuig bij een foetus.  Vanaf de 16e week van de zwangerschap reageert hij op geluid en vanaf de 30ste week is zijn oor volgroeid. Lage tonen, zoals uw hartslag, de stem van zijn papa of het geluid van de golven op het strand, hebben zijn voorkeur. Plaats uw hand op uw buik en u zal hem misschien langzaam voelen bewegen, net alsof hij wordt gewiegd door deze kalmerende geluiden. Daarentegen kunnen hoge tonen of plotse geluiden hem doen schrikken.

Muziek heeft ook een invloed. Wanneer u ernaar luistert, zal zijn hartritme veranderen en begint hij te bewegen. Blijkbaar verkiezen baby’s zachte melodieën en meer bepaald piano. Probeer eens een nocturne van Chopin of een prelude van Bach uit!

 

 

Het muzikale oor van de pasgeborene

 

Vanaf de geboorte is uw baby gevoelig aan muziek. Als u tijdens uw zwangerschap regelmatig naar dezelfde fragmenten luisterde, laat hem deze opnieuw horen. Hij zal ze meteen herkennen en u zal snel zijn interesse opmerken. Deze liedjes zullen u ook helpen op momenten dat uw baby moeilijk kan inslapen of wanneer hij onophoudelijk huilt. Het rustgevende effect van familiemuziekjes is zeer opmerkelijk bij verschillende kinderen. Dit brengt hen terug naar positieve emoties die ze voor de geboorte gewaarwerden, en geeft hen zo een gevoel van veiligheid en rust

Vanaf jonge leeftijd houdt uw baby ervan dat u hem liedjes zingt. Ook al bent u geen groot zangtalent, geen enkele stem is hetzelfde voor hem als uw eigen stem. Kinder- en slaapliedjes stimuleren het gehoor, de concentratie, het artistieke gevoel en de taalgevoeligheid. Muziek wordt zo een echt middel van ontwikkeling en emotionele communicatie tussen jullie beide!

 

 

Wanneer uw baby muzikant wordt

 

Zijn interesse in muziek groeit naarmate hij groter wordt. Vanaf de leeftijd van 4 – 6 maanden kan u hem een rammelaar met belletjes type maraca geven die hij (min of meer) ritmisch zal schudden. Een tijdje later zullen beelden met geluid of speelgoed dat muziek produceert wanneer je een knop indrukt een groot success kennen. Van zodra uw baby goed recht zit, kan u hem kleine muziekinstrumenten geven die complexer worden naargelang zijn ontwikkeling. Start met eenvoudige instrumenten zoals een trommel, maraca of een klavier. Later kan u een harmonica, gitaar of een xylofoon proberen. Het plezier van met deze geluiden te spelen en om er naar believen te produceren zullen ongetwijfeld een groot succes zijn. Deze instrumenten zullen hem helpen zijn fijne motoriek, luistervermogen en muzikaliteit te ontwikkelen.

 

Als uw baby deze muzikale speeltjes apprecieert, denk er dan aan hem later in te schrijven voor sessies van muzikale ontwikkeling. Vaak al beschikbaar vanaf de leeftijd van 1 jaar, bieden deze sessies een waaier aan activiteiten rond muziek: liedjes, dans, vocale spelen, muziekherkenning of experimenteren met instrumenten, ritme…

Alles om toekomstige muzikanten aan hun trekken te doen komen!

Reageer op dit artikel

Verzenden