#Activiteiten

De muzikale ontwikkeling van je baby

advice musical slider
Kinderen en muziek, één groot liefdesverhaal. Zelfs al van voor de geboorte zijn kinderen gevoelig aan geluid. Vanaf jonge leeftijd en tijdens hun ontwikkeling is muziek een vector van plezier en sensoriële ontwikkeling. Ontdek samen met ons hoe een melodieuze wereld je kleintje doet openbloeien!

De ontwikkeling van het gehoor in de baarmoeder

Nog goed genesteld in de baarmoeder, is je baby al zeer gevoelig aan geluid en muziek. Het gehoor is het meest ontwikkelde zintuig bij een foetus. Vanaf de 16e week van de zwangerschap reageert hij op geluid en vanaf de 30ste week is zijn oor volgroeid. Lage tonen, zoals je hartslag, de stem van zijn papa of het geluid van de golven op het strand, hebben zijn voorkeur. Plaats je hand op je buik en je zal hem misschien langzaam voelen bewegen, net alsof hij wordt gewiegd door deze kalmerende geluiden. Daarentegen kunnen hoge tonen of plotse geluiden hem doen schrikken. Muziek heeft ook een invloed. Wanneer je ernaar luistert, zal zijn hartritme veranderen en begint hij te bewegen. Blijkbaar verkiezen baby’s zachte melodieën en meer bepaald piano. Probeer eens een nocturne van Chopin of een prelude van Bach uit!

 

Het muzikale oor van de pasgeborene

Vanaf de geboorte is je baby gevoelig aan muziek. Als je tijdens je zwangerschap regelmatig naar dezelfde fragmenten luisterde, laat hem deze opnieuw horen. Hij zal ze meteen herkennen en je zal snel zijn interesse opmerken. Deze liedjes zullen je ook helpen op momenten dat je baby moeilijk kan inslapen of wanneer hij onophoudelijk huilt. Het rustgevende effect van familiemuziekjes is zeer opmerkelijk bij verschillende kinderen. Dit brengt hen terug naar positieve emoties die ze voor de geboorte gewaarwerden, en geeft hen zo een gevoel van veiligheid en rust Vanaf jonge leeftijd houdt je baby ervan dat je hem liedjes zingt. Ook al ben je geen groot zangtalent, geen enkele stem is hetzelfde voor hem als je eigen stem. Kinder- en slaapliedjes stimuleren het gehoor, de concentratie, het artistieke gevoel en de taalgevoeligheid. Muziek wordt zo een echt middel van ontwikkeling en emotionele communicatie tussen jullie beide!

 

Wanneer je baby muzikant wordt

Zijn interesse in muziek groeit naarmate hij groter wordt. Vanaf de leeftijd van 4 – 6 maanden kan je hem een rammelaar met belletjes type maraca geven die hij (min of meer) ritmisch zal schudden. Een tijdje later zullen beelden met geluid of speelgoed dat muziek produceert wanneer je een knop indrukt een groot succes kennen. Van zodra je baby goed recht zit, kan je hem kleine muziekinstrumenten geven die complexer worden naargelang zijn ontwikkeling. Start met eenvoudige instrumenten zoals een trommel, maraca of een klavier. Later kan je een harmonica, gitaar of een xylofoon proberen. Het plezier van met deze geluiden te spelen en om er naar believen te produceren zullen ongetwijfeld een groot succes zijn. Deze instrumenten zullen hem helpen zijn fijne motoriek, luistervermogen en muzikaliteit te ontwikkelen. Als je baby deze muzikale speeltjes apprecieert, denk er dan aan hem later in te schrijven voor sessies van muzikale ontwikkeling. Vaak al beschikbaar vanaf de leeftijd van 1 jaar, bieden deze sessies een waaier aan activiteiten rond muziek: liedjes, dans, vocale spelen, muziekherkenning of experimenteren met instrumenten, ritme… Alles om toekomstige muzikanten aan hun trekken te doen komen!