#Activiteiten

Baby gaat zwemmen: als een visje in het water

#Activiteiten
Baby gaat zwemmen: als een visje in het water
advice nageur slider
Tussen de geboorte en zijn tweede verjaardag zal je baby zich in een buitengewoon snel tempo ontwikkelen en elke vooruitgang zal je telkens weer verbazen. Ontdek samen met ons de belangrijkste ontwikkelingsfases en hoe je met je baby kan communiceren en spelen om zijn zintuigen nog meer te prikkelen.

Na negen maanden te hebben doorgebracht in de buik van hun mama, zijn alle baby's op hun gemak in het water!Tot de leeftijd van ongeveer 1 jaar, bezitten ze nog de zwemreflex: onder water sluiten ze spontaan hun mond, blokkeren ze hun ademhaling en bewegen ze armen en benen. En als je nu eens gebruik zou maken van deze natuurlijke aanleg om samen met je allerkleinste te gaan babyzwemmen?

 

Een activiteit die voldoening geeft

 

Aangeboden in talrijke zwembaden, is het objectief van babyzwemmen niet leren zwemmen, maar wel het bevorderen van het zintuiglijk bewustzijn en van de motoriek van zuigelingen: in het water, worden ze zich bewust van de contouren van hun lichaam, leren ze zich anders te bewegen en ervaren ze nieuwe sensaties. Deze activiteit bevordert ook hun zelfvertrouwen, hun autonomie en hun sociale vaardigheden dankzij de aanwezigheid van de groep. Maar het is vooral ook een bijzonder moment van geborgenheid en gedeeld plezier tussen ouders en hun kinderen. Dus wat wil men nog meer?

 

Het verloop van de sessies

 

Elke baby wordt vergezeld door één van de ouders (of beide), en de groep wordt begeleid door een specifiek hiervoor opgeleide zwemleraar. Het water is verwarmd tot omgevingstemperatuur tussen 32°C en 37°C. Het in het water gaan, gebeurt heel zacht, in je armen, op het ritme dat door je baby wordt bepaald. Eens je baby op zijn gemak is in het water, zal de zwemleraar je voorstellen om geleidelijk aan de baby onder water te brengen (altijd zonder de baby te forceren), en om hem daarna los te laten en je enkele stappen te verwijderen: Je zal versteld staan om te zien hoe je zuigeling onder water naar je toe zal zwemmen ! Het lukt je baby nog niet? Geen paniek! Meerdere sessies kunnen nodig zijn: elke baby evolueert volgens zijn eigen ritme, volgens zijn leeftijd, zijn karakter en zijn natuurlijk gemak in het water.
Tijdens de sessies worden, in functie van hun leeftijd, ook talrijke ondersteuningen voorgesteld om het bewustzijn van de allerkleinsten aan te wakkeren: ballen, planken, boeien, tapijten, glijbanen...En dus net zoveel gelegenheden om nieuwe sensaties te ontdekken en zich te amuseren, samen met zijn ouders of met andere kinderen. Indien je baby tekenen van vermoeidheid vertoont, of het koud heeft voor het einde van de sessie, dring dan niet aan aan: ga uit het water en warm hem vlug op met een zachte handdoek. Plezier beleven is het belangrijkste objectief van babyzwemmen !

 

In de praktijk

 

U kunt beginnen met babyzwemmen zodra uw baby de eerste twee verplichte vaccins gekregen heeft (DT polio), rond de leeftijd van 4 maanden. Een medisch certificaat zonder tegen-indicatie zal u gevraagd worden om te kunnen inschrijven. Denk eraan een zwemluier of een aangepaste zwembroek te voorzien om kleine ongelukjes in water te vermijden.
De sessies duren maximum 30 minuten tot de leeftijd van 18 maanden en tot 1 uur tussen de leeftijd van 18 maanden en 6 jaar. Daarna kunnen de kinderen echte zwemlessen volgen. Dankzij het babyzwemmen, zullen ze reeds heel erg op hun gemak zijn in het water en hierdoor gemakkelijker leren zwemmen! Stel na de sessie een voedingsbeurt, een flesje of een kleine snack voor aan uw kind in functie van zijn leeftijd: deze momenten in het water vergen veel energie en hij riskeert honger te hebben.