Meteen naar de content

Het bad, een intiem moment met je baby

3 min Updated op mei 31, 2024

Bébé qui se lave dans un bain avec plein de mousse
Het bad is zeer belangrijk voor je baby: het draagt bij tot de dagelijkse lichaamshygiëne maar ook tot de ontwikkeling van zijn zintuigen. Het is ook een uniek moment om op een innige en speelse manier samen bezig te zijn. Lees onze tips om op een serene manier van deze bevoorrechte momenten te genieten en om te leren hoe je je baby kan wassen zonder zijn tere, nog immature huid aan te vallen!

Vóór het bad

 • Verwarm je badkamer tussen de 20°C en 22°C.
 • Vul het badje met water van 37°C; gebruik een badthermometer om de temperatuur te controleren.
 • Zorg dat alle spullen die je nodig hebt zich binnen handbereik bevinden: een handdoek, toiletproducten, hydraterende verzorgingsproducten, een luier, schone kleren of een pyjama e.d.
 • Kleed je baby uit en reinig zijn billetjes.

 

In het bad

 • Houd je baby de eerste maanden vast met één hand onder de nek en de schouders en de andere onder zijn zitvlak: zo voelt hij zich goed ondersteund en gerustgesteld. Vanaf 4 of 5 maanden kan je desgewenst een badzitje gebruiken.
 • Lijkt het je moeilijk om je baby in het water te wassen terwijl je hem vasthoudt, zeep hem dan in op de verschoningstafel en spoel hem vervolgens in het water.
 • Als hij eenmaal in staat is te zitten, hoef je hem niet meer vast te houden in het water. Laat hem echter nooit alleen in zijn badje, hoe oud hij ook is, zelfs niet voor heel even of in een kleine hoeveelheid water.
 • Gebruik reinigingsproducten zonder zeep, die specifiek zijn aangepast aan de tere huid van je baby. Is zijn huid droog, kies een product dat verrijkt is met beschermende en voedende, actieve hydraterende bestanddelen (producten met Cold Cream bijvoorbeeld).
 • Giet een paar druppels wasolie in het bad. Met de hand roeren om de olie goed te verdelen. Onnodig te spoelen. Opgelet, de wasolie kan de badkuip glad maker. Wees dus waakzaam.
 • Was het hoofd en het haar van je baby om de 2 à 3 dagen met een geschikte shampoo die niet in de ogen prikt. Heeft je baby melkkorstjes, kies dan een specifieke shampoo voor zuigelingen die zal helpen de melkkorstjes te verwijderen. Gebruik voor het spoelen van het haar een glas, de baby's badgieter, een douchekop of maak een kommetje met je hand, afhankelijk van wat je baby het prettigst vindt.

 

Na het bad

 • Pak je baby snel warm in zijn handdoek, en dep hem zachtjes droog zonder te wrijven. Let vooral op zijn zitvlak en op de huidplooien (dijen, oksels, hals, voeten enz.).
 • Hydrateer je baby door hem te masseren met lichaamsmelk of een product op basis van Cold Cream als hij een droge huid heeft. Als je de tijd hebt, laat de massage gerust wat langer duren, zodat je er allebei van kunt genieten!
 • Om je baby subtiel te parfumeren mag je een toiletwater op zijn lichaam en haren verstuiven.
Meer artikels
Maman qui applique de la crème sur le vente d'un bébé
De hydratatie van de huid, een onmisbaar gebaar
Tot de leeftijd van 2 jaar is de huid van je kind kwetsbaar en immatuur: ze kan zich moeilijk verdedigen tegen agressies. Ontdek onze tips om... Lees meer
enfant qui tient sa couche et femme qui le change
Verschonen, hoe de billetjes van je baby reinigen?
Je baby moet tot wel 7 à 8 keer per dag worden verschoond. De bijzonder tere billetjes raken gemakkelijk geïrriteerd door de vochtigheid, door het... Lees meer
Bébé dans une cape de bain bleu
Het toilet, een essentieel gebaar voor de hygiëne
In de loop van de dag hopen onzuiverheden, die vaak onzichtbaar zijn, zich op in het gezicht van je baby en kunnen ze de huid,... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}