Het medisch dossier van uw baby

Het medisch dossier van uw baby

Het medisch dossier, elke ouder kent het : dat kleine boekje dat u krijgt van de materniteit,  de gemeente of Kind & Gezin na de geboorte van uw kind. Gratis en verplicht tot 16 jaar, dient het om het medisch parcours bij te houden. Maar bent u zeker dat u alles weet over zijn rol en inhoud?

 

De gezondheidsbijbel van uw kind

Het medisch dossier is een persoonlijke database met medische informatie, dat meegaat naar elk doktersbezoek vanaf de geboorte tot ze volwassen zijn. Verdeeld in zeven delen, dekt het alle aspecten van de gezondheid:

·         De perinatale periode: omstandigheden bij de bevalling, klinisch onderzoek bij de geboorte, observaties bij het verlaten van de materniteit…

·         Langdurige ziektes en allergieën en specifieke eerste hulp informatie in geval van nood.

·         Medische opvolging vanaf de geboorte tot 18 jaar: u vindt hier onder andere de verplichte gezondheidscertificaten afgegeven door de dokter bij consultatie 8 dagen, 9 maanden en 24 maanden na de geboorte.

·         De curves van de groei, zo volgt u de evolutie van de grootte en het gewicht van uw baby tegenover het gemiddelde voor zijn leeftijd.

·         Gezondheid van de tanden : de resultaten van de aanbevolen preventieve onderzoeken wanneer uw kind 6 en 12 jaar is.

·         Hospitalisaties en radiologische onderzoeken.

·         En tenslotte de vaccinaties, genoteerd op een vaccinatie kalender. Dit heeft de waarde van een certificaat : bij de inschrijving in een kinderdagverblijf of een school  bijvoorbeeld, hoeft u dit gewoon te kopiëren.

Verder vindt u ook nog advies en informatie over verschillende thema’s : voeding, nachtrust, veiligheid, reactie bij verschillende symptomen (koorts, braken, ademhalingsmoeilijkheden, enz.), doorkomen van de tandjes … Denk eraan deze tips te doorbladeren tussen de medische bezoeken!

 

Een professioneel gebruik… en een persoonlijk souvenir

Het medisch dossier is eerst en vooral een professioneel instrument voor de gezondheidswerker: in een oogopslag hebben ze een globaal beeld van het medische parcours van uw kind. Een specifieke synthese, omdat uw baby waarschijnlijk niet elke keer door dezelfde dokter onderzocht wordt: een pediater, de huisdokter, de tandarts en soms zelf dokters in een ziekenhuis of specialisten. Hij komt in contact met verschillende dokters die zo alle essentiele informatie tot hun beschikking hebben. Neem dus steeds zijn medisch dossier mee bij medische bezoeken.

Wist u dat het medisch dossier onder medisch beroepsgeheim valt? Het is vertrouwelijk. Het mag dus niet worden opgevraagd door kinderdagverblijven, scholen en vrijetijdsverenigingen, met uitzondering van de pagina’s over vaccinaties.

Tenslotte is het medisch dossier voor u een leuk souvenir over de evolutie van uw kind, waar u zeker nog plezier aan zal beleven wanneer hij of zij volwassen is. Vanaf dat uw kind 4 of 5 jaar is, kan u het met hem of haar doorbladeren, zo kan u samen genieten van de souvenirs van de geboorte en de eerste jaren. U kunt hem of haar zo ook sensibiliseren over hoe belangrijk het is om gezond te blijven.

Reageer op dit artikel

Verzenden