Slapen

Mijn baby slaapt slecht door atopisch eczeem. Wat moet ik doen?

Slaapproblemen bij atopisch eczeem

 

Slaapproblemen zijn een symptoom van atopisch eczeem. En zodra atopisch eczeem de kop opsteekt, is de jeuk één van de oorzaken van de slaapproblemen.
 
Om uw baby te kalmeren als de jeuk er nog niet is maar zich wel al aankondigt, bieden uw knuffels en zachte stem wellicht de grootste troost in combinatie met speciale emolliërende verzorgingsproducten voor baby's en kinderen om de jeuk te voorkomen.
 
Een atopische opstoot en roodheid: met welke gewoonten kunt u de slaap van uw baby verbeteren?
 
Is de huid al rood? Ook dan kunnen emolliërende verzorgingsproducten het jeukende gevoel en de drang tot krabben meteen verminderen. Aarzel niet om ze meerdere keren aan te brengen, ook als u uw kind al gehydrateerd hebt voor het slapengaan. Vermijd wel de vochtige letsels. Daarvoor zijn de zalfjes die uw arts heeft voorgeschreven, beter geschikt.
 
Dat ritueel kan er mee voor zorgen dat uw kind kalmeert. Om het te helpen inslapen, kunt u van dat moment profiteren om een kleine massage te geven. Als uw kind al oud genoeg is om het te begrijpen, kunt u uitleggen wat er gebeurt en het geruststellen door te herhalen dat de jeuk uiteindelijk weer zal verdwijnen. U kunt ook een verhaaltje vertellen. Zo kan uw kind zich op iets anders concentreren en dus het ongemak verminderen. Zet tot slot ook gerust de verwarming wat lager als het te warm is. 's Nachts is 18 °C de ideale temperatuur om te droge lucht te vermijden (lees onze tips voor thuis).
 
Sommige lichaamsdelen worden naargelang de leeftijd meer of minder getroffen (lees "Wanneer mag men verwachten dat de symptomen van dermatitis verbeteren of zelfs verdwijnen?"). Als uw baby nog niet precies kan aangeven waar het jeukt, als hij te vaak huilt of als hij nog niet kan praten, dan moet u zijn lichaam zelf grondig onderzoeken om de rode vlekken op te sporen en hem de verzorging te bieden die hem kan kalmeren tijdens opstoten van atopisch eczeem: 
- Let voor de leeftijd van één jaar goed op de mollige plaatsen (wangen, voorhoofd), de armen en de buik.
- Vanaf de leeftijd van één jaar houdt atopisch eczeem van de plooitjes: ellebogen, benen en zelfs achter de oren.
- Tussen de leeftijd van drie en vier jaar tot ongeveer vijf à zes jaar zoekt atopisch eczeem ook graag de handen en het gezicht op, maar het situeert zich ook vaak rond de mond en oogleden.
 
Na het aanbrengen van emolliërende verzorgingsproducten kan de jeuk bij bepaalde formules met wel 95% verminderen, bijvoorbeeld bij gebruik van de Stelatopia Emolliërende Balsem of de Stelatopia Emolliërende Crème. Uw kind zou dan wat rustiger moeten worden. Te meer omdat het gevoel van een massage ook al voor verlichting kon zorgen. Zo gaat het slapen weer snel beter!
 
 

 

Reageer op dit artikel

Verzenden