Voeding

Is bij atopisch eczeem een speciaal dieet nodig?

Atopisch eczeem en allergieën: welke voeding en welke ingrediënten mag uw baby krijgen?

 

Atopisch eczeem en voedselallergieën … Er bestaat niet noodzakelijk een verband! Atopisch eczeem steekt voornamelijk de kop op als de droge huid in contact komt met allergenen, maar er bestaat niet noodzakelijk een verband met voedingsmiddelen want die worden ingeslikt (zie ons dossier over atopisch eczeem). Het is echter niet uitgesloten. Sommige voedingsmiddelen kunnen bij contact met de huid irriterend zijn. Op het moment van het opeten kan het contact met de mond en de mondhoeken - vooral wanneer uw baby zelfstandig leert eten! - het immuunsysteem prikkelen en dus een opstoot in de hand werken. 
 
De vraag is nu: bestaat er een rechtstreeks verband tussen atopisch eczeem en voedselintolerantie of een bepaalde voedselallergie? En meer bepaald: zal een allergie voor bijvoorbeeld wortelen een opstoot uitlokken als uw baby aan het eten is.
De meningen verschillen ... Men weet momenteel alleen dat(1):
- Als uw baby atopisch eczeem heeft, hij aanleg heeft voor atopie! Zijn immuunsysteem reageert met andere woorden te hevig op de aanwezigheid van allergenen. Dat kan tot uiting komen in een bindvliesontsteking, hooikoorts of astma, allemaal aandoeningen die naast het eczeem of de voedselallergie kunnen voorkomen. 
Iemand kan naargelang de intensiteit van zijn aanleg voor atopie een of meerdere van die aandoeningen krijgen zonder dat die verband houden met elkaar. Zo kan uw kind allergisch zijn voor wortelen, maar geen atopisch eczeem hebben wanneer hij wortelen eet. De reactie op dat voedingsmiddel komt dan op een andere manier tot uiting (oprispingen, diarree ...).
- Als het atopisch eczeem bijzonder hevig is, het wel rechtstreeks gerelateerd kan zijn aan een voedselallergie.
 
Eczeem, huidreacties, rode huid: opletten met allergene voedingsmiddelen
 
Twijfels? Ga naar uw arts, die u op basis van de symptomen zal aanraden om een dermatoloog en/of allergoloog te raadplegen. Zodra het resultaat bekend is, zal die beslissen of het nodig is om bepaalde voedingsmiddelen van het menu te schrappen. Vaak gaat het om:
- pinda's
- melk
- noten en granen 
- tarwe
- eiwit
- vis, schaal- en schelpdieren
- chocolade
 
Maar nog belangrijker: hij of zij zal afhankelijk van de leeftijd van uw baby en de veelzijdigheid van zijn voeding vertellen hoe u de voedingsmiddelen in kwestie kunt vervangen om een evenwaardige voedingswaarde te behouden ... en hoe u uw kind heerlijke menu's kunt blijven voorschotelen!
 
(1) Bron: www.allergienet.com/dermatite-allergie-aliment

 

Reageer op dit artikel

Verzenden